Psichologas apie stalo žaidimus: tai dovana, suartinanti šeimą

Stalo žaidimai – puiki idėja jaukiam šeimos vakarui. Toks laisvalaikio praleidimas ne tik smagi pramoga, bet ir puikus vaikų ugdymo bei socializacijos būdas, visai šeimai suteikiantis daugybę pozityvių emocijų.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2019, 1:05 PM

Vaikų socialinio ir emocinio ugdymo specialistas bei psichiatras Linas Slušnys papasakojo, kodėl svarbu skirti laiko stalo žaidimams šeimoje. O kurie iš jų lavina, atskleidė prekybos centro „Senukai“ specialistas Tomas Paševeckas.

Žaidimai šeimoje – motyvacinė priemonė

Anot L. Slušnio, vaikai, žaisdami stalo žaidimus, lavina vaizduotę bei atmintį. Taip pat mokosi koncentruoti dėmesį į konkrečią užduotį ir strategiškai mąstyti. Žaidimai ugdo ir socialinius įgūdžius – mažieji išmoksta bendrauti ir bendradarbiauti, užmegzti kontaktą su kitais ir atsižvelgti į jų interesus.

Kai žaidimą žaidžia visa šeima, stiprinamas ir tarpusavio ryšys, kuriami bendri prisiminimai, šeimyninės tradicijos.

„Tėvų skiriamas dėmesys ypatingai svarbus vaikams. Kai jie jaučia, kad tėvams įdomu ir smagu kartu žaisti, stiprėja vaikų pasitikėjimas savimi, ugdoma savivertė, jie jaučiasi emociškai saugūs“, – sakė L. Slušnys.

Pasak vaikų emocinio ugdymo specialisto, vaikai dažnai tėvus mato įsitempusius, užsiėmusius ir kontroliuojančius jų veiklą, tad žaidimai yra puikus būdas vaikams atskleisti savo žaismingąją, kūrybišką pusę, parodyti kokybišką dėmesį.

„Tėvų įsitraukimas į vaikams įdomius žaidimus mažiesiems yra viena lengviausiai suvokiamų meilės išraiškos formų. Tai, kad tėvai paruošia valgyti, šiltai aprengia ir kasdien prižiūri, jiems atrodo įprasta, tuo tarpu žaidimai jiems sukelia ypatingai džiugių emocijų“, – teigė specialistas.

Be to, anot vaikų psichiatro, žaidimai gali atskleisti, kas vaikui patinka, kokie dalykai jį traukia. Tam tikrais atvejais stalo žaidimai gali padėti pasirinkti būrelių pobūdį ar netgi profesiją.

Žaidimai gali tapti ir motyvacine priemone, kuri padėtų įtraukti vaikus į namų ruošos darbus, pavyzdžiui, pasakius, kad atlikus konkrečias namų ruošos užduotis, bus galima kartu pažaisti.

Vaikai galėtų žaisti nuo ryto iki vakaro, tačiau tėvai turi įsipareigojimų, kurie laiką žaidžiant su mažaisiais įspraudžia į rėmus. Norint kurti darnius santykius šeimoje, vaikams svarbu paaiškinti, kodėl suaugusieji negali žaidimams skirti tiek pat laiko kaip ir mažieji. „Kai vaikų noras pažaisti yra ignoruojamas, jie jaučia nusivylimą, todėl, jei šiuo metu su atžala pažaisti negalite, įvardinkite konkretų laiką, kada tai padaryti bus įmanoma. Tuomet ir vaikas nenusivils, ir jūs nejausite įtampos“, – patarė L. Slušnys.

Ar tėvai turėtų leisti vaikui laimėti?

Žaidžiant žaidimus, pralaimėję vaikai neretai nusivilia. Kyla klausimas: kaip elgtis tėvams – leisti vaikui laimėti ar nenuolaidžiauti ir skatinti stengtis labiau?

„Jei vaikas visą laiką pralaimi, jis gali prarasti norą žaisti. Kita vertus, reikėtų atsižvelgti į vaiko amžių: darželinukai dar nesupranta, kad žaidimuose pergalę dažnai lemia atsitiktinumas. Jiems labai svarbu laimėti, tad tėvai turėtų padėti, taip suteikdami savo atžalai pasitikėjimo savimi“, – sakė L. Slušnys.

Priešmokyklinio amžiaus vaikai jau pradeda suprasti taisykles, tad jiems jau galima diegti tam tikras vertybes, paaiškinti, kad už laimėjimą žymiai svarbesnis pats procesas, bendravimas ir buvimas kartu.

Vaikų psichiatro teigimu, jei vaikams žaidimuose visada leisime laimėti, susidūrę su nesėkmėmis gyvenime jie gali skaudžiai nusivilti. Stalo žaidimai, šiuo atveju, naudingi tuo, kad žaidžiami emociškai saugioje aplinkoje – šeimoje – padeda įgyti susitaikymo su nesėkmėmis bei susitvarkymo su kylančiomis emocijomis įgūdžių.

Žaidimų tendencijos: kokie žaidimai lavina bene labiausiai?

„Senukų“ specialistas T. Paševeckas teigia, kad norint iš stalo žaidimų gauti daugiausiai naudos, itin svarbu juos rinktis atsižvelgiant į žaidėjų amžių: „Jei su mažaisiais namuose dėliojame kaladėles, žaisdami su vyresniais vaizduotę laviname pasitelkę konstruktorius ar nesudėtingas dėliones, tai su pradinukais jau galima bandyti žaisti stalo žaidimus su taisyklėmis. Svarbu, kad jaunajam žaidėjui taisyklės būtų „įkandamos“, o žaidimas teiktų džiaugsmą“.

Specialisto teigimu, paaugliams jau puikiai tinkami ir visai šeimai skirti gan sudėtingi stalo žaidimai. Dažniausiai jie lavina loginį mąstymą bei skatina mąstyti strategiškai. Anot T. Paševecko, būtent tokio tipo žaidimai yra vieni populiariausių.

Norintiems išbandyti ką nors naujo, specialistas pateikia skirtingų, tačiau itin įtraukiančių stalo žaidimų penketuką:

Monopolis. Pasak specialisto, tai daugybę metų populiarumo viršūnėje išliekantis stalo žaidimas, puikiai tinkantis visai šeimai.

„Šis žaidimas vaikams padeda peršokti keletą amžiaus laiptelių ir, patekus į suaugusių pasaulį, pažinti finansinius sandorius. Žaidimo užduotys paremtos nekilnojamojo turto pirkimu, pardavimu bei nuoma. Tad šis žaidimas lavina strateginį mąstymą ir budrumą“, – sakė T. Paševeckas.

Ticket to Ride Europe leidžia patirti nuotykių keliaujant po Europą traukiniu. Tai strateginis žaidimas, kuriame svarbu surinkti reikiamą kiekį specialių kortų, leidžiančių užimti traukinių linijas. Kuo ji ilgesnė, tuo daugiau taškų už ją suteikiama.

„Šio žaidimo metu žaidėjai turi progą pažinti didžiuosius Europos miestus ir nukeliauti nuo Edinburgo iki Konstantinopolio, nuo Lisabonos iki Maskvos. Šiam žaidimui svarbus loginis mąstymas, padedantis kurti traukinių linijų schemas“, – atskleidė „Senukų“ specialistas.

Scrabble ugdo žodžių rašybos ir matematikos įgūdžius. Pagrindinis žaidimo tikslas – naudojant raidžių plyteles, ant kurių nurodytas skirtingas taškų skaičius, sudėlioti besikryžiuojančius žodžius ir tokiu būdu pelnyti kuo daugiau taškų. Anot T. Paševecko, „Scrabble“ ne tik linksmas, įtraukiantis, bet ir naudingas, komandinį darbą ugdantis žaidimas, kuris praturtins kiekvieno žmogaus žodyną bei ugdys gramatinius įgūdžius.

Uno – vienas populiariausių kortų žaidimų pasaulyje. Žaidimo tikslas – pagal tam tikras taisykles pirmam atsikratyti visų kortų, o rankoje turint paskutinę kortą, sušukti „Uno“. „Senukų“ specialisto teigimu, šis žaidimas lavina greitą reakciją, gebėjimą susikaupti ir numatyti kelis žingsnius į priekį.

Twister. Vienas smagiausių žaidimų tiek linksmai kompanijai, tiek visai šeimai. Žaidėjai, norėdami atlikti užduotį, turi nurodytą kūno dalį padėti ant kilimėlyje pavaizduoto apskritimo. Šis žaidimas sukelia daug gerų emocijų, lavina socialinius įgūdžius. Laimi tas, kuriam ilgiausiai pavyksta išlikti ant kilimėlio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.