Probacija. Kuo ji gali būti naudinga nusikaltusiam nepilnamečiui?

Nepilnamečių teisės pažeidėjų nusikaltimų tema šiandieninėje Lietuvoje tampa vis opesnė ir aktualesnė, įprasta piktintis žiauriu, agresyviu, smurtiniu jaunimo elgesiu.

 Tai lemia „iškreiptą‘‘ padėties suvokimą, visi paaugliai priskiriami deviantų grupei ir tampa stigmatizuojami.<br> 123rf nuotr.
 Tai lemia „iškreiptą‘‘ padėties suvokimą, visi paaugliai priskiriami deviantų grupei ir tampa stigmatizuojami.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2020, 11:49 AM

Daugelis straipsnių antraščių apie nepilnamečių nusikalstamą elgesį Lietuvoje pradedama gąsdinančiais teiginiais tokiais kaip: „suimti nepilnamečiai žudikai‘‘, „paauglių nusikaltimai tampa vis brutalesni‘‘, „nepilnametį žudiką įstatymas glosto‘‘ „sunkėja‘‘, „jaunėja nusikaltėlių amžius‘‘ t. t., nors atlikti moksliniai tyrimai, bei statistiniai duomenys to nepatvirtina.

Pažymėtina, kad tokios antraštės dažniausiai sukelia didelį baimės jausmą, iškreipia nusikaltimų rodiklius, kurie neretai neatitinka tikrosios padėties.

Žmonės socialiniame tinkle „Facebook‘‘ reikalauja priimti naujus griežtesnius įstatymus, pasigenda daugiau policijos pareigūnų gatvėse, sukuriama moralinė panika, padidėja visuomenės susirūpinimas šia problema. Tai lemia „iškreiptą‘‘ padėties suvokimą, visi paaugliai priskiriami deviantų grupei ir tampa stigmatizuojami.

Dr. Roma Jusienė straipsnyje „Sunkūs paaugliai, arba kodėl paaugliai elgiasi agresyviai?“ taikliai apibūdina biologinės ir socialinės brandos sąlygotą deviacinį elgesį: „Įvairaus pobūdžio prasižengimai yra gana būdingi paaugliams. Įsitraukimas į rizikingą ar nusikalstamą veiką, agresijos proveržiai ar polinkis elgtis asocialiai paauglystėje yra dažniau norma, nei išimtis. Daugeliu atvejų toks elgesys yra laikinas, epizodinis. Pasibaigus paauglystei, pasibaigia ir prasižengimai. Deja, dalis prasižengti linkusių paauglių ar jaunuolių tampa vadinamaisiais „pastoviais‘‘ nusikaltėliais.‘‘

Kas nutinka jei nepilnametis patraukiamas baudžiamojon atsakomybėn ir paskiriama probacija?

Susitinka akis į akį nepilnametis ir priežiūrą vykdantis pareigūnas – prasideda darbas. Nuo ko reikėtų pradėti, kad būtų galima tikėtis efektyvesnių rezultatų? Dažnai tai pasiekiama, organizuojant įvairius edukacinius reginius.

Buvo organizuoti du renginiai

I-as nepilnamečių renginys vyko Karinių pramogų poligone. Renginyje dalyvavo 10 jaunuolių. Renginio pradžioje jaunuoliai buvo supažindinti su taisyklėmis, išduota apranga ir buvo paskirstyti komandomis. Renginys vyko 3 etapais: kliūčių ruožas, komandinis Airsoft žaidimas, išgyvenimo pamoka (kaip išgyventi ekstremaliomis sąlygomis). Renginio metu jaunuoliams buvo sudarytos galimybės pamatyti karines spec. priemones, atlikti tam tikras užduotis, formuojant teigiamą požiūrį į privalomą karinę prievolę ir ateityje ją atlikti nustatyta tvarka taip išreiškiant pilietiškumą. Renginio tikslas buvo pasiektas – jaunuoliai pasidalino savo įspūdžiais bei išreiškė norą ateityje dalyvauti panašaus pobūdžio renginiuose.

II-as nepilnamečių renginys vyko Vyšniūnuose, Stakliškių seniūnijoje, Prienų rajone. Renginyje dalyvavo 8 jaunuoliai. Kartu su probacijos skyriaus pareigūnais atvykusius jaunuolius pasitiko Alternatyvaus mokymo centro jaunimui komanda. Dalyviai susipažino tarpusavyje bei buvo pakviesti dalyvauti rungtyse. Po atliktų užduočių ir visos kartu praleistos dienos be mobilaus ryšio telefonų dalyviai aptarė šį patyriminį renginį. Kiekvienas dalyvis išsakė savo įspūdžius bei nuomonę apie renginyje įgytą patirtį, sukauptas emocijas, komandinio darbo naudą.

Vykdant tokius edukacinius renginius, užsiimama bendra veikla, siekiama bendro tikslo. Pareigūnai gali pažinti paauglių gyvenimą neformalioje aplinkoje, teigiamai veikti jų asmenybę bei prisidėti prie nepageidaujamo elgesio korekcijos. Probacijos pareigūnai bendraudami su paaugliu, išsiaiškina, kodėl konkrečiomis aplinkybėmis jis pasirinko tokį nusikalstamą būdą, žiūri į kiekvieną nusikaltusį paauglį kaip į atskirą individą. Ugdomas paauglių socialumas, draugiškumas, pasitikėjimas savimi, mokoma daugiau bendrauti su kitais žmonėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio