Pediatrės sugriovė 9 mitus apie seksą

Apie seksą sklando taip daug gandų, kad sunku atsirinkti, kur ieškoti faktų. Nuo penio dydžio, G taško iki valgomų afrodiziakų. Kaip atskirti kas tiesa, o kas – tai, ką girdėjote iš ketvirtoko lūpų? Laimei, pediatrės Rachel C. Vreeman ir Aaron E. Carroll padeda sudėlioti taškus and „i“ savo knygoje „Nedėk jo ten! Ir kiti 69 mitai iškelti aikštėn“. Knygoje pateikiami naujausi moksliniai tyrimai, atskiriantys legendas nuo faktų, rašoma womenshealthmag.com.

Tapę suaugusiais nieko neklausiame apie seksą, o juo labiau nesigiliname į mokslininkų atliekamus tyrimus.<br>123rf nuotr.
Tapę suaugusiais nieko neklausiame apie seksą, o juo labiau nesigiliname į mokslininkų atliekamus tyrimus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 6, 2014, 7:06 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:49 PM

Rachel C. Vreeman pastebi, kad būdami suaugusiais nieko neklausiame apie seksą, o juo labiau nesigiliname į mokslininkų atliekamus tyrimus. Todėl pediatrės surinko ir sugriovė 70 klasikinių mitų, siekdamos žmones išmokyti kartą ir visiems laikams.

Mitas: moterims tikrai rūpi penio dydis

Žinoma, kai kurioms moterims išties tai gali rūpėti, tačiau atliktas tyrimas parodė, kad dydis kur kas svarbesnis ne moterims, o patiems vyrams. Apklausa, kurioje dalyvavo 50 000 heteroseksualių asmenų, 85 proc. moterų atsakė, jog jos yra patenkintos partnerių penio dydžiu. Tuo tarpu 55 proc. vyrų džiaugėsi, kad jis ir jo partnerė puikiai dera akto metu.

Mitas: šokoladas ir austrės nuteikia seksui

Nebūtinai. Nėra jokių įrodymų, kad šokoladas ar austrės turėtų įtakos sekso troškimui ar nuotaikai. Kaip bebūtų, kai priartėjama prie sekso, mintys tampa galingu įrankiu, taigi, jei kažkoks maistas jums primena kokią nors kūno dalį ar yra susijęs su kultūriniu mitu, tai gali nesunkiai pakurstyti aistrą.

Mitas: moterims REIKIA stimuliuoti klitorį, kad pasiektų orgazmą

Tiesa sakant, moterys gali patirti orgazmą daugybe būdų. Nuo prisilietimo prie krūtų ir spenelių iki vaginalinės ar oralinės sueities – pasiekti finišo tiesiąją yra ne vienas kelias. Kaip pastebi knygos autorės, orgazmas, kylantis liečiant kitas kūno sritis, bet ne lyties organus, vadinamas „srities orgazmu“.

Mitas: tik vyrai sapnuoja „šlapius sapnus“

„Šlapi sapnai“ yra orgazmas sapno metu ir mes esame linkę tai susieti tik su vyrais (ypač paaugliais berniukais). Tačiau 1986 m. Midvesterno universiteto atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 245 moterys, parodė, kad 37 proc. moterų yra pajutę „šlapius sapnus“, o 30 proc. juos patyrė per paskutiniuosius metus.

Žinoma, tai gana sena apklausa, tačiau knygos autorės neabejoja – jei vyrai paklaustų savo antrųjų pusių, ar joms taip kada nors buvę, jos neabejotinai patvirtintų, kad moterys sapnuodamos taip pat gali patirti orgazmą.

Mitas: seksas padeda atsikratyti viršsvorio

Per 35 min. sekso sudeginama nuo 85 iki 150 kalorijų. Teoriškai norint atsikratyti maždaug 500 g antsvorio, reikia sudeginti 3500 kalorijų, tad mylėtis reikėtų apie 35 kartus. Deja, dauguma žmonių, pasak autorių, tiek „neištveria“. Autorės priduria, kad vidutiniškai, širdies plakimas sekso metu paspartėja tiek pat, kiek ir įveikiant du pastato aukštus.

Mitas: „nuryti“ nesveika

Kai kurie žmonės mano, kad sėkla yra kaloringa, kiti – nehigieniška. Rachel C. Vreeman ir Aaron E. Carroll teigia, kad abi nuomonės klaidingos, mat žmogaus burna yra pilna kur kas daugiau bakterijų. Iš tikrųjų, sėkla yra sterili, nebent vyras serga liga, plintančia lytiniu būdu.

Mitas: vyrų seksualinis pikas yra vėlyvojoje paauglystėje, moterų – trečiojoje dešimtyje

Melas. Nėra jokio moksliškai įrodo seksualinio piko. Kaip teigia knygos autorės, moterys yra įsitikinę, kad jos seksualinę viršūnę pasiekia vėliau nei vyrai. Bet kaip mes apibrėžiame hormonų piką: pagal tai, kiek kartų mylėjotės ar kiek orgazmų patyrėte? Yra taip daug faktorių, kad neįmanoma apibrėžti tikslaus amžiaus, kada bus vyrų ar moterų seksualinė kulminacija.

Šis mitas ypač kenkia – priverčia moterį jaustis kalta arba susimąstyti, kad geriausi sekso metai jau praėjo. Rachel C. Vreeman nuramina, kad seksualinis potraukis yra svyruojantis procesas ir jis susijęs su kur kas daugiau veiksnių nei amžius.

Mitas: kiekviena moteris turi G tašką

G taškas – Šventasis orgazmų Gralis. Pasirodo, mokslininkai dar nėra visiškai tikri, kad toks taškas egzistuoja arba, kad visos moterys jį turi. Nėra jokio fizinio taško, kurį galima aiškiai matyti, bet yra dažnų vietų, kur nervai ir kraujotaka susieina į vieną vietą, tad ir dėl to įžiūrėti neįmanoma.

Kaip bebūtų, yra tvirtai įsitikinusių mokslininkų (dauguma jų – moterys), kad G taškas egzistuoja ir kad tai nuostabu.

Jei visgi moteris neturi tokio taško, nereikia nuolat galvoti apie jo paieškas, pataria viena knygos autorių. Ji priduria, kad didžiausią dėmesį reikėtų sutelkti į mėgavimąsi seksu.

Mitas: oralinis seksas yra saugesnis už vaginalinį

Deja, tik kalbant apie nėštumo prevenciją. Užsiimant vaginaliniu seksu kur kas lengviau užsikrėsti lytiškai plintančiomis ligomis (ligą perduoda sergantysis), oralinio sekso metu galima perduoti infekciją abipusiai. Herpesas, gonorėja, chlamidiozė – visos jos ir dar daugiau ligų gali plisti ir praktikuojant oralinį seksą. Tad, jei nesate tikri dėl savo partnerio, geriausias sprendimas, kaip tegia knygos autorės, yra naudoti prezervatyvus ar kitas apsisaugojimo priemones.

Parengė Rasita Andruškevičiūtė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.