Sužinok laiką, kada tavo kūnas pasirengęs viliojimui

Moterims gali būti naudingas gyvenimo pagal menstruacijų kalendorių planavimas. Visi žino, jog moteris prieš mėnesines būna prastos nuotaikos. Mažiau žinomas faktas – menstruacijų ciklas daro įtaką ir požiūriui į kitus, ir pasitikėjimui savimi. Tad savojo kalendoriaus išmanymas gali prisidėti prie sėkmingos karjeros ir asmeninio gyvenimo.

Savojo menstruacijų ciklo išmanymas gali prisidėti prie moters sėkmės karjeroje ir asmeniniame gyvenime.<br>123rf.com nuotr.
Savojo menstruacijų ciklo išmanymas gali prisidėti prie moters sėkmės karjeroje ir asmeniniame gyvenime.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2014-11-06 15:06, atnaujinta 2018-01-22 03:51

Hormonų terapijos ekspertė Marion Gluck įsitikinusi, kad moterims itin svarbu pažinti savo kūną ir suprasti jo natūralų ritmą.

Vienomis dienomis dėl biologinių priežasčių moteris būna kūrybingesnė, kitomis geriau bendrauja su priešinga lytimi, taip pat yra ir tokių dienų, kai viskas, ko jai reikia, yra vienatvė ir televizorius, rašo „Daily Mail“.

Mitybos ekspertė Vicki Edgson teigia, jog hormonams labai svarbi sveika mityba.

Tam tikras maistas kai kuriomis dienomis padeda palaikyti hormonų pusiausvyrą.

Abiejų sričių specialistės pataria, kaip planuoti savo veiklą ir mitybą atsižvelgiant į hormonus.

1–5 diena: reikėtų vengti susirinkimų, vakarėlių.

Vidutinis moters menstruacijų ciklas – 28 dienos. Nieko keista, jei jis trunka jis trunka 24 ar 35 dienas. Tai priklauso nuo organizmo, aplinkos ir gyvenimo būdo.

Kiekvienai svarbu žinoti savąją menstruacijų ciklo trukmę. Ciklo pradžia skaičiuojama nuo pirmos mėnesinių dienos.

„Pirmoji ciklo fazė – nuo pirmos iki penktos dienos, – sakė M.Gluck. – Tuomet moters organizme yra mažai estrogenų, todėl tikriausiai ji jaučiasi neįprastai rami.“

Taip yra todėl, kad hormonai susiję su emocine ir fizine būkle.

„Gali būti, kad dėl su krauju prarastos geležies moteris jaučiasi pavargusi, – aiškino ekspertė. – Šias dienas reikėtų leisti ramiai, nes visiškai nesinori planuoti atostogų ar bėgti maratono.“

Pirmomis penkiomis mėnesinių ciklo dienomis reikėtų vengti susirinkimų, vakarėlių ar renginių. Geriausia laiką leisti skaitant knygą ar atliekant smulkius buities darbus.

„Menstruacijų metu ne viena moteris jaučia į gripą panašius simptomus, tad anksčiau buvo įprasta kelioms dienoms pasitraukti iš bendruomenės gyvenimo, – tvirtino V.Edgson. – Kai moteris praranda daug geležies ir cinko, jaučiasi nuvargusi, gali padėti tinkama mityba.“

Mitybos ekspertė siūlo valgyti vėžiagyvius, vištieną ir ruduosius ryžius, nes juose gausu cinko. Taip pat – veršiukų kepenis ir abrikosus. Rekomenduojama ir raudona mėsa.

Galima valgyti ir mėsainius, bet bandelę reikėtų pakeisti salotų lapais. Maistas, kuriame gausu angliavandenių, priverstų jaustis dar blogiau, todėl geriau vengti duonos, pyragų.

6–13 diena: grįžta susidomėjimas gyvenimu.

Sunkusis metas jau baigėsi. Šiomis dienomis organizmo estrogeno lygis pakyla.

Estrogenas padeda formuotis naujam kiaušinėliui, taip pat pagerina smegenų veiklą, atmintį, oda tampa gražesnė, o kaulai – tvirtesni.

„Moters savijauta vis gerėja, – aiškino M.Gluck. – Ji jaučiasi energingesnė, turi daugiau entuziazmo, grįžta susidomėjimas gyvenimu. Tai puikus metas iššūkiams priimti, naujiems projektams pradėti ir naujoms idėjoms apmąstyti.

Artėjant šios fazės pabaigai geriausia planuoti vakarėlį ar nustebinti viršininką.“

V.Edgson nuomone, didelis estrogeno kiekis organizme padeda jaustis kūrybingai ir virtuvėje.

„Eksperimentuokite ruošdama maistą ir užsišaldykite patiekalų tam laikui, kai jausitės tingiai, – patarė ekspertė. – Jūsų organizmas vis dar stengiasi atsigauti po pastarųjų mėnesinių, todėl baltymai organizmui būtini. Valgykite kiaušinius, vištieną ir riešutus – graikinius ar pekanines karijas. Juose daug baltymų.

Naudinga valgyti ir augalus, kuriuose gausu organizmą stiprinančių medžiagų, – salierus, cikorijas, šparagus, artišokus, vyšnias ar granatus.“

14–16 diena: puikus metas keliauti į pasimatymą.

Menstruacijų ciklo viduryje – maždaug 14 dieną – puikus laikas moteriai įtikinti vyrus daryti tai, ko nori ji.

Ciklo viduryje kiaušinėlis būna ką tik susiformavęs. Organizme labai daug estrogeno, o testosterono lygis irgi šiek tiek pakyla.

Testosteronas – vyriškas lytinis hormonas. Jis atsakingas už norą mylėtis, raumenų dydį ir raudonųjų kraujo kūnelių gamybą.

Jis gaminasi moters kiaušidėse ir antinksčiuose.

„Testosteronas didina lytinį potraukį, – sakė M.Gluck. – Moters kūnas pasiruošęs susilaukti kūdikio, todėl vaisingiausiu gyvenimo laikotarpiu gamina šį hormoną.“

Moters kūnas biologiškai pasiruošia vilioti partnerį. Mąstymas tampa aiškesnis, pagerėja uoslė ir koordinacija.

„Šiuo periodu, kai organizme daug estrogeno ir testosterono, labiau pasitikėsite savimi, ypač prie vyrų, – teigė V.Edgson. – Tai puikus metas eiti į pasimatymą ar paprašyti vyriškosios lyties viršininko pakelti atlyginimą.

Vis dėlto svarbu neskatinti testosterono gamybos. Būtent todėl reikia vengti ananasų, šparagų, brokolių ar žiedinių kopūstų.

Geriausia valgyti žalias daržoves. Išbandykite špinatų sriubą ar salotas. Negerkite kavos, nevalgykite labai saldžių patiekalų – tai gali sutrikdyti jūsų organizmą.“

17–28 diena: puikus metas į namus pasikviesti svečių.

Fazė, kurios metu organizme padaugėja progesterono. Dėl jo organizmas tampa lėtesnis ir neleidžia moteriai jaustis energingai. Kūnas pasiruošęs auginti kūdikį, o tam idealiausia rami aplinka.

Organizme mažiau estrogeno, todėl moteris būna labiau mieguista. Vis dėlto ji tampa ir labiau tolerantiška bei kantresnė, todėl paskutinės devynios mėnesinių ciklo dienos – puikus metas į namus pasikviesti giminių, prižiūrėti vaikus ar surengti jiems vakarėlį.

25 ar 26 dieną gali prasidėti priešmenstruacinis sindromas (PMS), bet su juo tikrai galima susitvarkyti viską gerai suplanavus.

„PMS sukelia neproporcingas estrogeno ir progesterono kiekis, – aiškino M.Gluck. – Hormonai tuomet veikia tarsi simfonija.

Jei vieno hormono per mažai, gali sutrikti visa pusiausvyra.“

Normaliai kūne turėtų mažėti estrogeno ir turi būti daug progesterono.

Dėl šiuolaikinės mitybos ir aplinkos šiuo ciklo metu kūne susikaupia daugiau estrogeno, nei organizmas gali pašalinti. Dėl to atsiranda nemalonus šalutinis poveikis ir PMS.

Moters, kuri vartoja daug riebalų, pieno produktų ir maisto, turinčio mažai skaidulų, organizme būna per daug estrogeno.

Organizmui nereikalingas estrogenas pritraukia skysčių. Dėl jų sankaupos krūtys pabrinksta, išsipučia pilvas ir atsiranda galvos skausmas. Tinkamai maitinantis galima išvengti PMS.

„Venkite labai saldaus ir termiškai apdoroto maisto – jis trukdo progesteronui funkcionuoti, – patarė V.Edgson. – Verčiau valgykite morkas ar bulves.

Jos numalšina norą vartoti daugiau cukraus.

Šiltos sriubos ir troškiniai – maistingi. Valgant juos nebesinori užkandžiauti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.