Kaip gyventi lytinį gyvenimą, sergant vėžiu

Mylėtis po chemoterapijos dažniausiai yra saugu. Deja, bet seksualinis gyvenimas kartais nukenčia. Tai, kad sužinojęs apie savo ligą nebenori mylėtis taip, kaip anksčiau – yra visiškai normalu, tikina poradnikzdrowie.pl

Stebėk kaip tavo kūnas reaguoja į tavo pačios prisilietimus.<br>123rf.com nuotr.
Stebėk kaip tavo kūnas reaguoja į tavo pačios prisilietimus.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 24, 2014, 7:30 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 5:34 PM

Depresija, išgyvenimas dėl ligos bei hormonų lygio svyravimas sugriauna arba pablogina seksualinį gyvenimą.

Noras mylėtis susilpnėja dar labiau, kai pajauti šalutinius chemoterapijos poveikius. Alpsti, neturi jėgų, slenka plaukai, mažėja svoris? Visa tai sukelia nepasitikėjimą savimi. Tampa vis sunkiau iš naujo pamilti savo kūną.

Kai sergantysis pradeda jaustis geriau – noras mylėtis dažniausiai vėl atsiranda. Tačiau tada kyla vis naujų klausimų – ar man neskaudės? Ar mylėtis dabar yra saugu? Gali būti, jog pasiekti orgazmą bus kur kas sunkiau nei iki šiol.

Tokiu atveju turi mokytis iš naujo – ieškoti naujų būdų savęs patenkinimui. Tai gali būti įprastos sekso pozos pakeitimas. Tam, kad įsitikintum, jog jau gali pradėti mylėtis, stebėk kaip tavo kūnas reaguoja į tavo pačios prisilietimus. Taip atpažinsi, ar kūnas yra jautrus, ar prisilietimai suteikia malonumo ir kas patinka labiausiai.

Ar seksas po chemoterapijos yra saugus?

Moters imunitetas po chemoterapijos yra nusilpęs, todėl net mažiausia infekcija gali sukelti rimtus susirgimus, tad prezervatyvas yra būtinas. Pasikonsultuok su gydytoju, ar tavo atveju seksas nesukels papildomų rūpesčių.

Dauguma specialistų teigia, jog jeigu jautiesi taip gerai, kad gali būti viešose vietose, tai mylėtis yra saugu. Tačiau jei jautiesi blogai ir vis dar guli ligoninėje, turėtum paklausti gydytojo net dėl bučinių ar glamonių saugumo.

Makšties sausumas

Makšties sausumas po chemoterapijos gali atimti nemažai malonumo.

Kai kurie vaistai negatyviai veikia makšties mikroflorą, padidėja įvairių uždegimų rizika. Todėl kartais net ir susijaudinus makštis būna sausa.

Tokiu atveju galima būtų naudotis lubrikantais, tačiau jie turėtų būti be skonio bei kvapo. Galima naudoti taip pat kapsules su vitaminu E – šiek tiek patepti makštį. Intymus prisilietimas vietoj sekso

Noras mylėtis po chemoterapijos išties labai sumažėja, tačiau beveik nepasitaiko atvejų, kai chemoterapija atima prisilietimo bei glamonių malonumą.

Todėl jei mylėtis nepavyksta dėl skausmo ar kitų priežasčių – paprašyk, kad partneris glamonėtų tave ir taip pasiektum orgazmą.

Ankstyvoji menopauzė 

Moterys po chemoterapijos dažnai jaučia ankstyvos menopauzės simptomus: makšties sausumas, karščio bei šalčio bangos. Menstruacijos tampa nereguliarios arba išnyksta.

Po lytinių santykių gali atsirasti šiek tiek kraujo. Tik pasikonsultavus su gydytoja gali išsiaiškinti ar tavo atveju įmanoma terapija hormonais, kuri sumažinti meno pauzės simptomus.

Dėmesio

Chemoterapija tikrai nesumažina pastojimo rizikos, todėl vertėtų pagalvoti apie tinkamą saugojimosi būdą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.