Seksualinė anoreksija – iš kur atsiranda sekso baimė?

Amerikiečių seksologas Patrickas Carnesas, parašęs knygą Sexual anorexia: Overcoming Sexual Self-Hatred" teigia, jog įprasta anoreksija (susijusi su valgymo sutrikimu) yra panaši į seksualinę anoreksiją. Todėl simptomai bei gydymas irgi yra panašūs. Šia liga aplanko kaip moteris, taip ir vyrus, - teigia poradnikzdrowie.pl

Jau vien mintis apie seksą sergantiems seksualine anoreksija yra tikras košmaras.<br>123rf nuotr.
Jau vien mintis apie seksą sergantiems seksualine anoreksija yra tikras košmaras.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 30, 2014, 8:30 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 7:02 AM

Žmogų, sergantį anoreksija labai sunku (dažniausiai neįmanoma) įkalbėti ko nors suvalgyti, taip pat yra ir su seksualine anoreksija – įkalbėti pasimylėti yra itin sunku.

Kaip pasireiškia seksualinė anoreksija?

Jau vien mintis apie seksą sergantiems anoreksija yra tikras košmaras. Tokie žmonės padarys viską, kad tik atsisakytų sekso. Jie puikiai vaidina galvos skausmus, skrandžio problemas, nuovargį.

Jeigu priežastys vis kaitaliojasi ir tai trunka daugiau negu mėnesį, didelė tikimybė, jog jūsų partnerė/partneris serga anoreksija. Šiuo atveju ten blogiausiais dalykas, kurį gali padaryti yra pretenzijų reiškimas.

Situaciją pagerinti gali tik vizitas pas seksologą. Po ilgų pokalbių seksologo kabinete yra didelė tikimybė, jog viskas grįš į savo vietas. Tačiau jei anoreksija sergantis žmogus nesikreips pas specialistą, santuoka (draugystė) tikriausiai pasibaigs.

Priežastis aiškina seksologas dr. Andrzejus Depko

Pastaruoju metu labai pasikeitė moterų požiūris į seksą. Iš vienos pusės sumažėjo pastojimo rizika (yra didžiulis kontraceptinių vaistų pasirinkimas), tačiau iš kitos pusės pagreitėjo gyvenimo tempas, padaugėjo streso bei kitų problemų, mažinančių norą mylėtis.

Iš kai kurių atliktų tyrimų paaiškėjo, jog 43 proc. moterų nepatiria orgazmo. Ką jau kalbėti apie moteris, kurios turi mažiau ar daugiau sutrikimų, susijusių su orgazmo pasiekimu – šis procentas viršytų 50.

Sergant įprasta anoreksija, kaip kad ir seksualinė svarbiausia yra nenoras. Vienu atveju nenoras valgyti, kitu – mylėtis.

Paaiškėjo, jog viena iš šios ligos priežasčių yra kompleksai, nepasitikėjimas savimi bei problemos darbe arba emociniai sutrikimai. Seksualinis atšalimas dažnai kyla ir dėl to, jog pervargstame darbe, turime psichologinių sutrikimų arba sergame depresija.

Sekso trūkumas kenkia

Daugiausiai girdime apie moterų nenorą mylėtis, bet taip yra dėl to, jog jos dažnaiu kreipiasi į specialistus nei vyrai. Priežasčių yra labai daug, tačiau kartais net vaikystėje patirtos traumos gali sukelti seksualinę anoreksiją.

Iš tiesų nėra moksliškai įrodyta, jog seksas prailgina gyvenimą, tačiau yra aišku, jog žmonės, kurie nesimyli sveikata skundžiasi kur kas dažniau. Be abejo, seksas nėra toks svarbus kaip maistas, tačiau kai jo trūksta organizmas tampa mažiau atsparus visokiems negalavimams.

Silpnėja ne tik nervų sistema, bet ir imunitetas. Sumažėja kraujospūdis, žmogus jaučia apatiją, nuovargį. Su laiku vyrams sutrinka erekcija, tada jie atsiduria lyg užburtame rate.

Kovoti su seksualine anoreksija būtina, tačiau jos gydymas priklauso nuo daug dalykų, o labiausiai – nuo paties segančiojo bei jo noro pasveikti. Pagrindinis gydymas yra konsultacijos su seksologu bei psichoterapija.

Svarbiausia yra prisipažinti, jog turi šią ligą bei nugalėti gėdos jausmą, tada su laiku vėl galima bus džiaugtis intymumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.