Kontraceptinių tablečių poveikį mažina rūkymas, jonažolių arbata

Kontraceptinės tabletės – patogus ir patikimas būdas, norint apsisaugoti nuo neplanuoto pastojimo. Tačiau tokių tablečių efektyvumas kur kas sumažėja nesilaikant gydytojo nurodymu. Taip pat yra kai kurie dalykai, mažinantys kontraceptinių piliulių poveikį, o tai reiškia, jog, mažėjant vaistų poveikiui, didėja pastojimo tikimybė, portalui papilot.pl aiškino gydytojas ginekologas – seksologas Tomaszas Leonoviczius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 2, 2015, 6:09 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 8:15 AM

1. Kai kurie vaistai

Jeigu reguliariai vartojate jums paskirtus vaistus, būtinai pasikonsultuokite su gydytoju. Kai kurie vaistai, tarp jų ir preparatai nuo peršalimo, gali sumažinti kontraceptinės piliulės poveikį. Tokį poveikį turi ir antibiotikai, todėl jų vartojimo laikotarpį patariama naudoti prezervatyvus – taip apsisaugosite papildomai. Svarbiausia laikytis rekomenduojamos dozės, nes viršijus dozę – kontraceptinių piliulių poveikis mažėja.

Vertėtų nepamiršti, jog dauguma liekninančių preparatų lėtina kontraceptinių tablečių įsisavinimą, todėl tarp liekninančių preparatų ir kontraceptinės piliulės turi būti mažiausiai 4 valandų laiko tarpas.

2. Žolelės

Reikėtų vengti preparatų, kurie yra pagaminti žolelių pagrindu, taip pat vaistažolių arbatų. Jonažolė – labai populiarus nereceptinių vaistų bei arbatų komponentas. Būtent ji net iki 15 proc. gali sumažinti hormonų lygį kraujyje, o tai mažina kontracepcijos patikimumą. Jonažolės poveikis išlieka dar dvi savaites po naudojimo.

3. Greipfrutas ir vitaminas C

Neigiamas poveikis būna tik tuo atveju, jei sveikus produktus vartojame nesaikingai. Vitaminas C labai naudingas, tačiau nereikėtų peržengti 1000 mg ribos, greipfrutų sultis gerti reikia taip pat saikingai. Greipfrutai taip pat padidina estrogeno (moteriškieji lytiškieji hormonai) kiekį, o tai gali sukelti kontraceptinių tablečių šalutinius poveikius.

4. Rūkymas

Jeigu vartojate kontraceptines tabletes – turite atsisakyti rūkymo. Rūkant kontraceptines tabletes vartoti yra rizikinga. Tablečių sudėtyje esantys komponentai tokiu atveju didina širdies bei kraujagyslių ligų riziką. Kuo vyresnė moteris, tuo didesnė tikimybė, jog rūkymas sukels ligas.

5. Alkoholis

Ar alkoholis mažina kontraceptinių tablečių poveikį? Ne, tai yra mitas. Tačiau reikėtų nepamiršti, jog piktnaudžiavimas alkoholiu gali sukelti vėmimą ar viduriavimą, o jei taip nutiks netrukus po to, kaip išgersite vaistus, jų organizmas paprasčiausiai nespės įsisavinti.

Parengė Sabina Adamovič

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.