Kuo pasižymi aistringas bučinys

Prancūzai visame pasaulyje garsėja savo bučiniu. Tai ilgas ir stiprus meilės bučinys lūpomis ir liežuviu. Toks bučinys – subtili žinia, išreiškianti jausmus, kuriems kartais sunku rasti paprastų žodžių. Tai mainai, sukeliantys įvairius pojūčius – skonio, kvapo ir lytėjimo. Šis daugybę anglosaksų stebinantis paprotys – prancūzų kultūros grynuolis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 15, 2015, 11:17 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 2:43 AM

Apie jį savo knygoje „Geriausias vaistas – Jūs pats!“ („Tyto alba“, 2014) rašo garsus prancūzų medicinos daktaras Fredericas Saldmannas.

Bučinio biochemija: gerovės alchemija

Moksliniai tyrimai dabar leidžia suprasti mechanizmus, kurie vyksta tik pradėjus bučiuotis. Tyrimas buvo atliekamas su heteroseksualų studentų poromis – buvo prašoma bučiuotis 15 minučių. Seilių ir kraujo analizė buvo atliekama ieškant išsiskyrusių hormoninių medžiagų. Tyrimas išryškino tris etapus:

Seilės stiprina lytinį potraukį, nes jose esama testosterono. Testosteronas ir vyrams, ir moterims sukelia stipresnį geismą. Tai – seksualinis bučinio matas.

Antrame etape ima išsiskirti dopaminas, laikomas malonumo hormonu. Tai – romantinis bučinio matas.

Trečiame etape išsiskiria oksitocinas – prisirišimo prie kito žmogaus ir palaimos hormonas. Po pirmo bučinio „gimsta pora“.

Gauti rezultatai atkreipė dėmesį, kad bučinys yra ir nesąmoningas partnerio įvertinimo matas. Apie 60 proc. vyrų ir moterų teigia po pirmojo bučinio nutraukę ryšį su partneriu ar partnere.

Bučinys veikia kaip svirtis, išlaisvinanti sveikatingai veikiančių hormonų srautą. Kartu su jais išsiskiria nedideli endorfinų kiekiai. Šių molekulių, savo sudėtimi artimų morfinui, nedideli kiekiai pavojaus sveikatai nekelia, užtat leidžia pajusti lengvos euforijos ir atsipalaidavimo jausmus.

Prie viso šio hormonų fejerverko pridėkime dopaminą.

Dopaminas – malonumo ir kompensavimo neuromediatorius, jį smegenys išskiria tada, kai kurią nors patirtį laiko naudinga sveikatai. Įdomu, kad dopaminas – ir įvairių priklausomybių, kaip polinkio į narkotikus, procesų dalis. Man daug labiau patinka polinkis bučiuotis – jis natūralus...

Pakanka mažiausiai dvidešimt sekundžių trukmės aistringo bučinio, kad prasidėtų šis hormonų kataklizmas. Kai kurie mokslininkai, pavyzdžiui, prof. Gallupas ir Fischeris, be kita ko, padarė prielaidą, kad vyro seilėse esantis nežymus testosterono kiekis, perduotas moteriai, sustiprina jos lytinį potraukį.

Bučinys ir masažai: paveikūs antistresantai

Šiuo hormoniniu kokteiliu bučinys veikia kaip puikus natūralus antistresantas. Žinokite, kad seilėse yra ir feromonų, daugiausia – vyrų seilėse. Moksliniai tyrimai parodė, kad šie feromonai pakeičia emocinę partnerės būklę, kai ji gauna savo partnerio seilių.

Tiriant vyrų ir moterų pasikeitimą hormonais po ilgo bučinio, buvo pastebėta, kad sumažėjo kortizolio, kurį galima kvalifikuoti kaip biologinį streso žymeklį.

Vadinasi, bučinys veikia kaip galingas antistresantas, visiškai nepavojingas, priešingai nei kai kurie vaistai. Įmanoma įgyti su malonumu siejamą priklausomybę, tačiau be kontraindikacijų ar šalutinio poveikio. Tai leidžia daryti prielaidą, kad prancūzai, didžiausi nerimą malšinančių vaistų vartotojai pasaulyje, nepakankamai bučiuojasi!

Masažai taip pat daro didžiulį stresą mažinantį poveikį. Pirmiausia paminėtini prof. Ditzen iš Ciuricho (Ditzen et al., 2007) darbai. Ji testavo du skirtingus psichologinės paramos metodus.

Subūrusi poras, ji paprašė moterų pasakyti viešą kalbą, o tai, kaip žinome, kelia stresą. Pirmoje grupėje vyras turėjo raminti moterį švelniais ir drąsinamais žodžiais, antroje – atlikti jai dešimties minučių kaklo ir pečių masažą. Tyrimai parodė, kad tik tos grupės moterys, kurioms buvo atliktas masažas, patyrė stresą mažinantį poveikį – jų seilėse sumažėjo kortizolio kiekis, sulėtėjo širdies plakimas.

Išsiskirti bent savaitei kenkia sveikatai

Amerikiečių mokslininkų grupė iškėlė tikslą ištirti, kaip sveikatą veikia išsiskyrimas nuo keturių dienų iki savaitės.

Jie nustatė, kad dideliam skaičiui porų atsirado streso požymių, pavyzdžiui, jie ėmė prasčiau miegoti – biologiškai tai pasireiškė padidėjusiu kortizolio kiekiu. Taip pat padažnėjo jų pulsas. Pastebėta, kad stresas sumažėja, kai partneris daug bendrauja su draugais ar bendradarbiais.

Užtat vaikų buvimas namuose netapo stresą mažinančiu veiksniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.