Kas dešimtai moteriai meilės naktį apkartina alergija spermai

Didžiosios Britanijos gyventoja Marie Cuthbertston (50 m.) prisimena, kaip prieš du dešimtmečius ieškojo pagalbos, nes po kiekvienos meilės nakties jausdavo nemalonius simptomus – makšties skausmą ir uždegimą. Visi šeimos gydytojai sakydavo, kad tai – lytiškai plintanti liga, ir skirdavo antibiotikų.

Alergiška sėklai moteris kartais nebenori mylėtis.<br>„123rf.com“ nuotr.
Alergiška sėklai moteris kartais nebenori mylėtis.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2015-06-05 19:02, atnaujinta 2017-11-24 03:47

Problema buvo kita

„Gydytojai atmetė, kad mane kamuoja fizinė reakcija į seksą, – prisimena moteris. – Jie sakė, jog tokie dalykai neįmanomi, ir įtarė, kad mano partneris galėjo būti neištikimas. Tai buvo įžeidimas mums abiem.“

Britė ir jos vyras stengėsi į problemą žiūrėti su humoru ir toliau mėgautis seksu, bet makšties skausmas ir uždegimas tebekankino. Marie pradėjo įtarti, kad tai reakcija į patį lytinį aktą.

„Uždegimas pasireikšdavo ir išskyrų pasirodydavo tik po sekso, tokia reakcija trukdavo valandą dvi, – teigė ji. – Buvau tikra, kad tai – ne infekcija.“

Tiesos akimirka atėjo, kai naujas šeimos gydytojas nusiuntė Marie į kliniką, kurios specializacija – lyties organų ligos.

Medikas pasakė, kad Marie veikiausiai alergiška sėklai, o vienintelis problemos sprendimo būdas – naudoti prezervatyvus. Jis buvo teisus – problemos dingo pradėjus juos naudoti.

„Norėjome apsieiti be prezervatyvų, bet jie mane apsaugojo nuo nemalonių pojūčių“, – sakė Marie.

Gali atrodyti, kad ši problema reta, tačiau taip nėra – dėl jos kenčia viena iš 10 moterų.

Alerginė reakcija gali būti ir švelni – sudirgimas ar niežėjimas, ir smarkesnė. Išskirtiniais atvejais ji net gali sukelti gyvybei pavojingą anafilaksinį šoką.

Atrodytų, absurdiška, kad žmogus gali būti alergiškas spermai, kuri yra dauginimosi proceso dalis, tačiau Michaelo Carrolo iš Mančesterio universiteto tyrimas atskleidžia, kad dėl šios problemos kenčia iki 12 proc. moterų.

Liga dažniausiai nebūna diagnozuojama iš dalies todėl, kad ja sergančios moterys pernelyg gėdijasi, kad eitų pas gydytoją.

Daugiausia dėl alergijos spermai kenčia moterys nuo 20 iki 30 metų. Simptomai pasirodo iš karto po sekso ar praėjus ne daugiau nei valandai.

Australų mokslininkai mano, kad toks jautrumas gali būti ir kitos ligos – endometriozės – požymis.

Tyrinėja ir genetikai

Naujas genetikos tyrinėtojo iš Adelaidės (Australija) universiteto Jonathano McGuane’o tyrimas parodė, kad mažai TGF-1 vadinamo baltymo gimdoje turinčioms pelėms rečiau išsivystydavo endometriozė.

Vyro sėkloje yra daug TGF-1. J.McGuane’as norėjo išsiaiškinti, ar tai gali paskatinti endometriozės vystymąsi.

Jis pelėms transplantavo žmogaus gimdos audinio ir sėklai leido jį veikti.

Transplantuotas audinys po dviejų savaičių ėmė augti nenatūraliai, ląstelės pradėjo nuo jo atsiskirti. Būtent taip pradeda plisti endometriozė.

Problemų dėl alergijos spermai kyla ne tik moterims. Pasitaiko ir vyrų, kurie alergiški savo pačių sėklai. Jiems pasireiškia požymiai, šiek tiek panašūs į gripo, – ima skaudėti gerklę, akis, galvą, gerklę ir raumenis arba prasideda nemalonūs pojūčiai, būna sunku susikaupti.

Vienam kinui odą išbėrė toje vietoje, kuri turėjo kontaktą su jo paties sperma. Ligoninės Pekine gydytojai negalėjo nustatyti priežasties.

Olandų mokslininkai taip pat tyrė 45 vyrus, kenčiančius dėl šios problemos. Požymiai jiems pasireikšdavo tik po ejakuliacijos – jei sperma neišsiliedavo, vyrai būdavo saugūs.

Mokslininkams dar neaišku, kas sukelia alerginę reakciją, bet jie mano, kad tai panašu į alergiją naminiams gyvūnams.

Dermatologas Heinzas Kofleris iš Austrijos turėjo 25 metų pacientę, kuriai po sekso be prezervatyvo ištindavo akių vokai, išberdavo visą kūną ir sutrikdavo kvėpavimas.

H.Koflerio tyrimai parodė, kad ji alergiška žmogaus sėklai ir šuns pleiskanoms.

Mokslininkai iš Sinsinačio universiteto ištyrė 165 spermai alergiškas moteris ir išsiaiškino, kad simptomai daug stipresni, jei jos alergiškos ir šunims.

Iš to galima spręsti, kad naminiai gyvūnai paskatino arba pasunkino alergiją.

Įprasti tepalai taip pat gali paskatinti alerginės reakcijos spermai atsiradimą.

Alergijos ekspertai iš Heidelbergo universitetinės ligoninės nustatė, kad pavojų gali kelti tepalai, kuriuose yra metilizotiazolinono.

Gydytojai tebeieško būdų padėti moterims

Korėjiečiai 2011-aisiais 33 metų moteriai, turinčiai stiprią alerginę reakciją į sėklą, skyrė gydymą – norėdama jos nepatirti valandą prieš seksą ji turėjo išgerti antihistamininių vaistų.

Gydytojai iš Mančesterio universitetinės ligoninės teigia, kad moterys, kurioms sėkla kelia didelį anafilaksinio šoko pavojų, gali būti apvaisintos taikant pagalbinio apvaisinimo metodus.

Tebėra paslaptis, kuri sudedamoji sėklos dalis yra atsakinga už alerginę reakciją. Yra mokslininkų, kurie mano, jog dėl to gali būti kalti keli baltymai.

Ištinę akių vokai, išbertas kūnas, niežulys – kas kartą, kai Helena su draugu Johnu pasimylėdavo, ją užklupdavo šie nemalonūs pojūčiai. Nenorėdama to patirti trisdešimtmetė londonietė net ėmė vengti sekso, jos santykiai su draugu pašlijo. Galiausiai paaiškėjo – jauna moteris yra alergiška spermai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.