Kaip liesti vyro sėklides, kad aptiktumėte vėžį

Nieko neskauda, viskas gerai. Tokį dažniausiai atsakymą galima išgirsti iš vyro, neturinčio laiko pasitikrinti sveikatos. Akyla moteris neturėtų vien tuo pasikliauti. Kas geriau, jei ne ji, gali prisiliesti prie intymiausių mylimojo kūno vietų, pavyzdžiui, sėklidžių. Prisiliesti, pačiupinėti ir įsitikinti, ar nepakitusi jų forma, ar nėra sukietėjimų, ar sėklidės kapšelyje nepradėjo vystytis vandenligė.

Jei nebūtų sėklidės, nebūtų ir vyro. Sėklidė – vyro lytinė liauka, joje gaminasi spermatozoidai ir lytinis hormonas – testosteronas.<br>123rf nuotr.
Jei nebūtų sėklidės, nebūtų ir vyro. Sėklidė – vyro lytinė liauka, joje gaminasi spermatozoidai ir lytinis hormonas – testosteronas.<br>123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-07-07 17:27, atnaujinta 2017-10-27 12:50

„Sėklidė lengvai čiuopiama, šis organas turbūt vienintelis, kurį taip patogu tyrinėti, nors kartais ir pridaro bėdų“, – priminė Vilniaus universiteto profesorius Balys Dainys.

Apie tai, kodėl sėklidės ligos gali prišaukti demografinę krizę, B.Dainys pasakoja knygoje „Urologo užrašai“, kuri gimė iš jo pokalbių su žurnalistė Danute Jonušienė.

Pateikiame knygos ištrauką.

Jei nebūtų sėklidės, nebūtų ir vyro. Sėklidė – vyro lytinė liauka, joje gaminasi spermatozoidai ir lytinis hormonas – testosteronas, lemiantis antrinių vyriškųjų lytinių požymių vystymąsi. Ši liauka yra elipsės formos, truputį suplota. Vienos sėklidės ilgis – 4–4,5 cm, skersmuo – 2,5–3,5 cm, ji sveria 20–25 gramus.

Žemaičiai sėklides vadina apatiniais inksteliais, nes savo forma sėklidė panaši į inkstą. Kai kas sėklides dar vadina kiaušiniais, o valdingas dailiosios lyties atstoves apibūdina taip: moteris su kiaušiais. Kairioji sėklidė yra žemiau nei dešinioji, ji kiek didesnė ir dėl nesimetriško latakų išsidėstymo slepiasi giliau kapšelyje. Sėkliniai kanalėliai sėklidėje sudaro tinklą, iš kurio atsišakoja latakai į sėklidės prielipą.

Prielipas susideda iš susiraičiusio prielipo latako. Šis latakas kyla aukštyn, aplenkdamas šlapimo pūslę, leidžiasi žemyn ir susijungia su sėklinėmis pūslelėmis. Sėklidės kraujagysles, nervus ir sėklinį lataką supa keli dangalai. Visa tai vadinama sėkliniu virželiu. Sėklidė lengvai čiuopiama, šis organas turbūt vienintelis, kurį taip patogu tyrinėti, nors kartais ir pridaro bėdų.

Kapšelis gali pasidaryti kamuolio dydžio

Sėklidė nėra apsaugota nuo įvairių traumų, pavyzdžiui, susitrenkus tarpvietę į dviračio rėmą, nukenčia ir ji.

Smūgių į jautrią vietą neišvengia ir futbolininkai. Sėklidė gali net plyšti, ir, jei susidaro kraujosruva, sėklidę tenka operuoti ir susiūti plyšusius audinius. Dėl traumos gali išsivystyti sėklidės dangalų vandenė (hidrocelė), pagrindinis jos požymis – kapšelio padidėjimas. Tuomet tenka griebtis skalpelio ir šalinti tokį dangalą. Sėkmingai atlikus operaciją, vandenė nebesikartoja.

Kodėl didėja kapšelis? Sėklidę supantys dangalai gamina nedidelį kiekį fiziologinio skysčio. Kartais skysčio prisirenka tiek daug, kad kapšelis pasidaro beveik kamuolio dydžio.

Tokiu atveju būtina atlikti ultragarso tyrimą, padedantį nustatyti, ar sėklidėje nėra auglio. Pastaruoju metu vandenė vis dažniau gydoma be operacijos.

Ištraukus skystį (jis būna gintarinės spalvos), į ertmės sieneles apie sėklidę suleidžiama vaistų, jie sulipdo ją kaip klijai. Kapšelyje esantis fiziologinis skystis mažina sėklidės trintį. Jei vandenė nedidelė ir vyras sako, kad ji jam netruko, galima nieko nedaryti.

Pasitaiko, kad prie sėklidžių esanti ertmė susijungia su pilvo ertme. Tai įgimta patologija. Tokiu atveju susiduriame ne tik su hidrocele, bet ir su įgimta išvarža. Šį pakitimą nesunku nustatyti, nes hidrocelė susidaro tik stovint, o atsigulus – viskas normalu.

Vandenei gydyti skirti vaistai taip pat vartojami užakinti išsiplėtusias kojų venas, hemorojaus mazgus. Toks gydymas turi daug privalumų. Vien nuleisdami skystį iš kapšelio, padėsime pacientui gerai jaustis vieną ar dvi paras, bet ilgainiui skystis vis tiek ims kauptis.

Atliekant punkciją, tyko ir daugiau pavojų. Susirgus ūmiomis kvėpavimo takų ligomis ar gripu, sumažėja organizmo atsparumas, dėl vienos į padidėjusį kapšelį prasiskverbusios bakterijos gali susidaryti pūlinys. Tuomet be operacijos neišsiversime.

Prezervatyvas padeda apsisaugoti nuo sėklidės uždegimo

Mūsų moterys mokomos, kaip reikia čiuopti krūtis ir stebėti, ar nėra pokyčių, tokia savistaba labai reikalinga, nes padeda laiku nustatyti krūties vėžį. Vyrams irgi reikėtų parengti sėklidžių patikros programą, kad jie laiku apčiuoptų menkiausius sėklidžių darinius.

Sėklidės uždegimas (orchitas) nėra menkniekis. Vienoje ar abiejose sėklidėse jaučiamas skausmas – rimtas įspėjimas. Kartais uždegimas prasideda kirkšnyje, pilve ir plinta į sėklides.

Sėklidės skausmas gali būti aštrus, maudžiantis ar nestiprus. Dilgčiojimas gali trukti kelias dienas, gali nesiliauti mėnesį ar ištisus metus. Yra daug tokio skausmo priežasčių, todėl sėklidę būtina tirti ultragarsu, atlikti prostatos, šlapimo ir kitus tyrimus.

Sėklidės uždegimas nėra reta liga. Jis gali išplisti ir į sėklidės prielipą, tuomet susergama epidimitu. Uždegimą sukelia mikroorganizmai, atkeliavę iš šlapimo takų ar su krauju.

Šia ūmine liga linkę sirgti vyrai, turintys daug seksualinių partnerių ir nenaudojantys prezervatyvo. Iš pradžių skauda pilvą ar šoną, paskui skausmas ima plisti į sėklidę, patinsta ir parausta kapšelis.

Jį pakėlus, skausmas aprimsta. Ligonis prastai jaučiasi, krečia šaltis, pakyla aukšta, net 38–39 laipsnių, temperatūra, vargina skausmingas šlapinimasis. Tokie negalavimai gali prasidėti ne tik persišaldžius, bet ir susirgus gripu.

Nors gripo virusas puola kvėpavimo takų gleivinę, didžiausia bėda yra ne kosulys, slogavimas, galvos ar raumenų skausmas, o sumažėjęs organizmo atsparumas. Tada atidaromi vartai visokiausiems užkratams.

Užleista liga priverčia kapituliuoti net gydytojus

Sėklidė neapsaugota ir nuo piktybinių auglių. Sėklidės vėžys – viena dažniausių jaunų vyrų onkologinių ligų, ji kamuoja 15–45 metų vyrus. Lietuvoje kasmet sėklidės vėžiu suserga 40–50 vyrų.

Kadangi ši liga puola aktyviausius ir darbingiausius vyrus, kurių mūsų šalyje vis mažėja, reikia stengtis kuo anksčiau ją nustatyti. Įtarti piktybinį auglį gali ir pats vyras. Kaip taisyklingai čiuopti savo sėklides? Kiekvienas vyras, palindęs po šiltu dušu, turėtų bent kartą per mėnesį atsipalaiduoti ir šiltais pirštais švelniai, nespausdamas jas čiuopti. To daryti nereikėtų šaltame kambaryje, juolab šaltais pirštais, nes sėklidės traukiasi ir kyla į viršų.

Sveikos sėklidės paviršius turėtų būti lygus, neskausmingas. Šalia apčiuopiamas sėklidės prielipas yra šiek tiek jautresnis. Jei vyras jaučia bent kokį nelygumą, gumbelį, juo labiau – maudimą, sunkumą, turi nesidrovėti ir kreiptis į gydytoją. Užleista liga priverčia kapituliuoti net patyrusius gydytojus.

Visada smagu išgirsti, kad nėra pagrindo jaudintis. Užleidus onkologinę ligą, tenka rizikuoti ne tik savo vyriškumu, bet ir gyvybe.

Liga gali būti perduodama iš kartos į kartą

Piktybinis sėklidės auglys vystosi greitai, anksti išplinta metastazės. Kadangi limfos apytaka ir kraujotaka sėklidėse labai intensyvi, o jų limfiniai takai jungiasi su pilvo ertmėje esančiais limfos takais, pirmiausia metastazės susidaro pilve – limfmazgiuose prie aortos ir apatinės tuščiosios venos.

Sėklidės vėžys gali būti perduodamas iš kartos į kartą, nes ši liga susijusi su genų mutacija. Jei sėklidės vėžiu sirgo jūsų tėvas ar kuris iš brolių, kyla kur kas didesnis pavojus ir jums susirgti šia liga, todėl derėtų kur kas dažniau tikrintis sveikatą.

Įtarus menkiausią darinį sėklidėje, būtina atlikti specifinius sėklidės vėžio kraujo žymenis, ištirti sėklidę ultragarsu, o nustačius piktybinę ligą skirti gydymą. Dažnai nepakanka vien pašalinti sėklidę, būtina taikyti ir spindulinę terapiją, chemoterapiją.

Chemoterapija ir spindulinis gydymas naikina lytines ląsteles, laimė, šios rūšies augliai yra jautrūs vaistams ir švitinimui, todėl šiuolaikinė medicina suteikia ligoniui viltį pasveikti. Prieš chemoterapiją ar spindulinį gydymą patartina užsišaldyti.

Patarimai, kaip išvengti sėklidės vėžio

Nėra iki galo išaiškintos šios onkologinės ligos priežastys. Nustatyta, kad ja dažniau serga 15–45 metų vyrai. Ši liga dažniau kamuoja vyrus, kurių artimieji sirgo sėklidės vėžiu. Jei kartą vyras sirgo sėklidės vėžiu, kur kas didesnis pavojus, kad gali suvėžėti ir kita sėklidė. Jei nuo gimimo viena sėklidė liko nenusileidusi į kapšelį ar normaliai neišsivystė, ji taip pat gali supiktybėti, todėl ją reikėtų pašalinti.

Riziką sirgti sėklidės vėžiu didina hormonų pokyčiai, endokrininės, infekcinės ir venerinės ligos, įtakos gali turėti ir genetiniai veiksniai bei mitybos ypatumai. Iki šiol trūksta akivaizdžių įrodymų, ar sėklidės sužeidimas, trauma didina tikimybę susirgti vėžiu, tačiau reikėtų saugotis, kad tokių nelaimingų atsitikimų būtų kuo mažiau.

Kai organizmo imunitetas nusilpsta, atkunta bakterijos, prie kurių esame pripratę, nes jos – kasdienės mūsų palydovės. Vyrų šlaplės kanalas yra atviras, o šlaplėje esančios bakterijos tik ir laukia, kada susilpnės imunitetas.

Kai jos nesutinka akivaizdaus pasipriešinimo, drąsiai kyla sėkliniais latakais aukštyn ir nusileidžia į sėklides. Tai dar vienas paaiškinimas, kodėl vyrą užpuola sėklidės uždegimas, o vėliau – ir sėklidės vėžys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.