Mitais apipinta kontraceptinė priemonė vis dar gąsdina merginas

Bene populiariausia apsaugos priemonė lytinių santykių metu – vyriški prezervatyvai arba moterų naudojamos hormoninės tabletės. Tačiau kodėl moterys vis dar baiminasi naudoti ilgalaikes kontraceptines priemones? Medicinos centro „Northway“ gydytojas akušeris ginekologas Rolandas Žiobakas teigė, kad taip yra todėl, kad jos iki šiol apipintos gausybe klaidinančių mitų.

Daugelis moterų galvoja, kad spiralė – svetimkūnis, tačiau ne ką mažesnis svetimkūnis, pasak gydytojo, yra tabletės, kurias reikia gerti kiekvieną dieną.<br>123rf nuotr.
Daugelis moterų galvoja, kad spiralė – svetimkūnis, tačiau ne ką mažesnis svetimkūnis, pasak gydytojo, yra tabletės, kurias reikia gerti kiekvieną dieną.<br>123rf nuotr.
Gydytojas ginekologas akušeris Rolandas Žiobakas.<br>M.Kulbio nuotr.
Gydytojas ginekologas akušeris Rolandas Žiobakas.<br>M.Kulbio nuotr.
Hormoninė spiralė turi nemažai privalumų.<br>123rf nuotr.
Hormoninė spiralė turi nemažai privalumų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gerda Morozovienė

Sep 30, 2015, 11:16 AM, atnaujinta Oct 12, 2017, 5:42 PM

Ramybė penkeriems metams

Medikas teigė, kad ilgalaikės kontraceptinės priemonės skirstomos į dvi rūšis – tai varinės arba hormoninės spiralės ir implantai, implantuojami po oda. „Populiaresnės Lietuvoje – spiralės. Tačiau tuo pačiu jos apipintos daugybe mitų, todėl apie jas reikia kuo daugiau kalbėti“, – tikino gydytojas.

R.Žiobakas sakė, kad hormoninė spiralė turi nemažai privalumų. „Kai ginekologas ją įstato į gimdos ertmę, apsaugos priemonėmis nereikia rūpintis iki penkerių metų. Būtent toks spiralės „galiojimo laikas“. Daugelis moterų, kurios geria hormonines tabletes, baiminasi rytais pamiršti jas išgerti. Įstačius spiralę išvengiamas užmaršumo faktorius, kuris labai svarbus nuolat skubančioms moterims“, – tikino gydytojas.

Jis teigė, kad hormoninės ilgalaikės kontraceptinės priemonės veiksmingumas – net 99 proc. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, pasak R.Žiobako, ir į hormonų pasisavinimą organizme. „Su spirale gaunamas hormonas veikia tik pačioje gimdoje, o tuo tarpu tabletės, pleistrai ar hormoniniai žiedai veikia visą organizmą. Tai vienas pagrindinių pranašumų prieš kitas apsaugos priemones“, – tikino jis.

Moterys baiminasi svetimkūnio

Daugelis moterų galvoja, kad spiralė – svetimkūnis, tačiau ne ką mažesnis svetimkūnis, pasak gydytojo, yra tabletės, kurias reikia gerti kiekvieną dieną.

„Moterims dažnai aiškinu, kad ilgalaikių kontracepcijos priemonių nereikia bijoti ir kad jos tikrai nepridarys žalos. Taip pat moterys dažnai nerimauja, ar gali spiralę dėtis iki gimdymo. Šiais laikais yra daugybė spiralių, kurias tinkamai parinkus pagal dydį, galima pritaikyti ir gimdžiusioms, ir negimdžiusioms“, – sakė medikas.

Jis teigė, kad šiuolaikinės ilgalaikės kontracepcijos priemonės pritaikytos ir mamoms, kurios maitina kūdikį krūtimi. Spiralės, pasak jo, netrukdo žindyti kūdikio ir niekaip neveikia pieno sudėties ar laktacijos proceso.

Pašalinis poveikis ir infekcijos

Moterų forumuose internete sklando dar vienas teiginys, kad kartu su spirale į gimdą gali patekti ir infekcija.

„Tiesos tame yra, tačiau viską reikia išsiaiškinti. Prieš spiralės įdėjimą moteris paprastai ištiriama dėl chlamidijos ir kitų makšties infekcijų. Jeigu tyrimai rodo, kad jų nėra, vadinasi kartu su spirale nepateks jokios infekcijos. Tačiau jeigu moteris serga tam tikrais uždegimais, infekcija gali būti perduodama. Todėl labai svarbu atlikti ginekologo paskirtus tyrimus“, – sakė R.Žiobakas.

Paklaustas apie pašalinį spiralės poveikį, medikas tikino, kad kiekviena medicininė priemonė tokį turi „Kalbant apie spirales, labai svarbus yra adaptacijos laikas – 6-8 mėnesiai. Tuo laikotarpiu gali pasireikšti nereguliarus kraujavimas, pilnumo jausmas, pykinimas, galvos skausmas ar šleikštulys. Ilgainiui šie nemalonūs pojūčiai savaime praeina“, – teigė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.