Nedirbančiam Lietuvos jaunimui – nemokami kontraceptikai?

Jaunimas tampa vis drąsesnis, liberalėja jų pažiūros. Būrelis šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos jaunimo savanorių ryžtingai pasibeldė į Sveikatos apsaugos ministerijos duris ir ministrės Rimantės Šalaševičiūtės paprašė galimybės įsigyti pigiau arba visai nemokamai kontraceptines priemones, padėti greičiau ir pigiau diagnozuoti lytiškai plintančias ligas bei infekcijas, o visoje Lietuvoje įrengti specialius jaunimui skirtus ginekologijos kabinetus.

Jaunimas tikisi palankių reprodukcinės sveikatos paslaugų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jaunimas tikisi palankių reprodukcinės sveikatos paslaugų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Susitikimo su ministre R.Šalaševičiūte akimirkos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Susitikimo su ministre R.Šalaševičiūte akimirkos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Asociacijos savanoriai pristatė atliktą tyrimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Asociacijos savanoriai pristatė atliktą tyrimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Plakatus parodai sukūrusi dailininkė Beatričė Narbutaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Plakatus parodai sukūrusi dailininkė Beatričė Narbutaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Gerda Morozovienė

Oct 7, 2015, 1:34 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 2:03 PM

Gąsdina vizitai pas ginekologus

Jaunimo savanoriai surengė Beatričės Narbutaitės plakatų parodą, kurios metu teigė, jog jaunimas, kuris gyvena lytinį gyvenimą, susiduria su daugybe problemų, kurios atsakingų institucijų yra tiesiog ignoruojamos.

Jaunimo savanoriai Lietuvos mastu atliko tyrimą, kurio metu paaiškėjo, kad daugumą jaunuolių gąsdina vizitai pas ginekologus. Jie teigė, kad gydytojai nėra pasiruošę tinkamai kalbėtis su paaugliais. Jaunuoliai nurodė, kad gydytojai ir personalas paprastai smerkia jaunus žmonės dėl per anksti pradėjo lytinio gyvenimo.

Asociacijos savanoriai R.Šalaševičiūtės klausė ir dėl lytiškai plintančių ligų tyrimų. Anot jų, tokio tipo tyrimai yra mokami, o už anonimiškumą papildomai reikia sumokėti 16 eurų.

Drąsusis jaunimas įsitikinęs, kad Lietuvoje kontraceptinės priemonės kainuoja gerokai per daug. Jie tvirtino, kad už prezervatyvą sumokėti nuo 30 euro centų iki 1 euro arba už kontraceptines tabletes kas mėnesį – 25 eurus, yra per brangu niekur nedirbančiam jaunimui.

Iškelti klausimai verti diskusijos

R.Šalaševičiūtė džiaugėsi, jog yra nemažai ambicingo ir drąsaus jaunimo. Ji teigė, kad ne viskas šiai dienai gali būti įgyvendinta, tačiau patvirtino, kad jaunuolių iškelti klausimai yra diskutuojami ir aptariami daugiau nei 10 metų. „Dalis jų jau pajudėję iš mirties taško, tačiau viskam reikia įstatyminės bazės ir teisės aktų“, – teigė ministrė.

Ji tikino, kad parengti įstatymus, susijusius su reprodukcine jaunimo sveikata trukdo ir Seimo narių nuomonių išsiskyrimas ir negalėjimas atrasti bendro sprendimo.

Ministrė pasisakė ir dėl kontracepcijos kainų. Ji sutiko, kad apsaugos priemonės kainuoja nemažus pinigus, tačiau netiki, kad pavyktų sumažinti kainas. „Jūs turbūt ir patys sutiksite, kad sumažinus kainas akivaizdžiai truks skaidrumo. Juk tokiu būdu bus galima gauti apsaugos priemones ir vyresnėms draugėms, seserims ar net mamai“, – aiškino R.Šalaševičiūtė.

Ji įsitikinusi, kad norint pasiekti jaunimui palankių reprodukcinės sveikatos paslaugų, reikia turėti nemenką tam skirtą biudžetą, tačiau praktiškai to įgyvendinti beveik neįmanoma. „Juk kiekvienas žinome, kad finansai paprastai skirstomi įvarioms kryptims – biudžetas reikalingas ir jaunimui, ir kitoms amžiaus grupėms“, – sakė ministrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.