Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Mitai apie masturbaciją: tikėta, kad užaugs plaukai ant delnų

„Vaikai save liesti pradeda ketverių, maždaug penkerių-aštuonerių prasideda pirmos masturbacijos. Tas įvaizdis, kad save liečia iškrypėliai įsijungę pornografinius filmus, yra klaidingas. Save seksualiai tenkina patys įvairiausi žmonės nepriklausomai nuo jų socialinio sluoksnio, amžiaus ar lyties“, – pabrėžia psichologas Tomas Lagūnavičius.

Masturbacija nėra kenksminga sveikatai, o neigiamas požiūris anksčiau buvo susiformavęs dėl to, kad bet kokios seksualumo apraiškos laikytos nuodėme.<br>123rf nuotr.
Masturbacija nėra kenksminga sveikatai, o neigiamas požiūris anksčiau buvo susiformavęs dėl to, kad bet kokios seksualumo apraiškos laikytos nuodėme.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-11-25 12:23, atnaujinta 2017-10-02 22:11

Masturbacija nėra kenksminga sveikatai, o neigiamas požiūris anksčiau buvo susiformavęs dėl to, kad bet kokios seksualumo apraiškos laikytos nuodėme. Anksčiau tikėta, kad masturbuojantis ant delnų išauga plaukai.

Dažniausiai masturbuojamasi brendimo amžiuje, kai lytinis potraukis labai stiprus, o galimybių jį natūraliai patenkinti nėra. Tuo metu jaunuolį kankina neaiški fiziologinė įtampa.

Be pubertatinės, dar yra ankstyvoji masturbacija, kai lytinis potraukis dar nesusiformavęs. Taip pat egzistuoja tokia masturbacijos šaka, kaip substitucinė (pakeičiamoji) masturbacija, praktikuojama lytinio gyvenimo pradžioje, kai santykiai dar nereguliarūs, ir moterys ja užsiima, kai vyras nesugeba patenkinti per lytinį aktą.

Kita mastubacijos rūšis – mėgdžiojamoji, kai bendraamžiai kartoja besimasturbuojančius draugus (žinomi paauglių žaidimai, kai išsirikiavę į eilę vaikinai lenktyniauja, kurio sėkla nuskries toliausiai – tai nugalėtojo seksualinės galios rodiklis.

Tai pat būna įkyrioji masturbacija, kai save tenkina psichiniai ligoniai, kai kada jie tai daro net ir tada, kai nejaučia potraukio, be erekcijos ir orgazmo – masturbacija tampa liguistu įpročiu, kaip alkoholis ar narkotikai.

„Lieti save ir jauti gėdą arba kaltės jausmą? O gal tave užtiko tėvai, antroji pusė arba visai nepažįstami žmonės ir nebežinai, kaip elgtis... Gal jau pats augini vaiką ir užtikai jį mastubuojantis, bet nežinai, kaip reaguoti – visus atsakysiu virtualioje konsultacijoje“, – pažada psichologas T. Lagūnavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.