Penkiasdešimtmetė džiūgauja: jos intymi zona – kaip jaunos panelės

„Kitos pinigus išleidžia vertingiems baldams, o aš – savo kūnui“, – neslėpė kosmetologė Juditha Huber (52 m.) iš Miuncheno. Ši vokietė dailinti savo kūną pas grožio chirurgus pradėjo būdama vos dvidešimties, o sulaukusi penkiasdešimtmečio ryžosi pasitobulinti ir intymias vietas.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Gydytojai dažnai negali aiškiai suprasti, ar jų klientės operacijos pageidauja dėl medicininių, psichologinių, ar tik dėl estetinių priežasčių.<br>„123rf.com“ nuotr.
Gydytojai dažnai negali aiškiai suprasti, ar jų klientės operacijos pageidauja dėl medicininių, psichologinių, ar tik dėl estetinių priežasčių.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2017-08-10 22:46

Pastaruoju metu intymios zonos gražinimas tapo bene populiariausiomis operacijomis estetinės chirurgijos srityje.

Plastikos chirurgai savo pacientėms kuria mergaitišką grožio idealą.

Tiesa, intymiosios chirurgijos sritis stokoja išsamių studijų, todėl vis dar yra apgaubta tankiu paslapties šydu.

Ar jos intymioji zona buvo negraži? Šis klausimas nejaudino kosmetologės J.Huber. Tai nerūpėjo ir jos partneriui.

Bet pamačiusi savo klienčių iš JAV padailintas, kaip ji pavadino, bikinio zonas miunchenietė susižavėjo. J.Huber tada ryžosi ir savo išorinių lyties organų operacijai.

2015-aisiais, jau būdama penkiasdešimtmetė, moteris nusprendė sutrumpinti vidines lytines lūpas ir sustandinti klitorio apvalkalą.

Šią operaciją patikėjusi iš Japonijos kilusiai plastikos chirurgei Luise Berger pacientė pageidavo mergaitiškai atrodančių išorinių lyties organų.

Išorinės lytinės lūpos turėjo atrodyti putlios, o vidinės ir klitoris – paslėptos. J.Huber nė minutę nejautė baimės, kad peilis palies jautrias jos kūno dalis.

„Aš mąstau pozityviai“, – sakė kosmetologė.

Ir tai nebuvo pirmoji J.Huber grožio operacija: ji jau standino ir didinosi krūtinę. Miunchenietei, vos perkopusiai per 20 metų, buvo nuolat leidžiamos botokso injekcijos.

Moters kūno intymiosios srities chirurgija – viena plastinės chirurgijos augimo sričių.

Grožio specialistai kuria optinį makšties, kuri prieš daugelį metų buvo laikoma itin intymia vieta, idealą. Dabar ir ji neišvengė pokyčių.

Stengdamiesi išorinių lyties organų sričiai suteikti iki lytinio brendimo esančią mergaitišką išvaizdą chirurgai žirklėmis ir skalpeliu tvarko vidines lytines lūpas.

Išorinės lytinės lūpos pripildomos riebalų, paimtų iš moters sėdmenų ar pilvo. Į G, arba Grefenbergo, tašką – moters makštyje esančią labai jautrią erogeninę zoną – švirkščiami riebalai ar užpildai, tokie kaip hialurono rūgštis.

Savo pacientėms po gimdymo chirurgai susiaurina makšties kanalą. Moterims, kurios dėl kultūrinių normų norėtų atrodyti nekaltos, plastikos chirurgai įsiuva audinio raukšlę kaip mergystės plėvės imitaciją, kad artimiausio lytinio santykiavimo metu ji plyštų ir kraujuotų.

Vokietijos organizacija „Pro Familia“ per mokyklose rengiamas konsultacijas susiduria su daug merginų, kurios domisi intymiąja chirurgija, nes yra nepatenkintos savo išorinių lyties organų išvaizda.

„Labai daug darbo turi tie gydytojai, kurie užsiima vidinių lytinių lūpų trumpinimu“, – sakė Vokietijos estetinės ir rekonstrukcinės intymiosios chirurgijos draugijos pirmininkas Dominikas von Lukowiczas.

900 specialistų apklausa parodė, kad kasmet Vokietijoje tokių operacijų atliekama apie 5400.

2015-aisiais visame pasaulyje 95 tūkstančiams moterų buvo atliktos lytinių lūpų koregavimo operacijos. 60 procentų – dėl medicininių, 40 procentų – dėl estetinių priežasčių.

„Mano tėvynėje apie genitalijų operacijas nėra kalbos. Čia netgi intymios vietos skutimas nėra madingas“, – sakė iš Japonijos kilusi chirurgė L.Berger.

Intymios zonos plaukų šalinimas – viena pagrindinių priežasčių, kodėl daugelis apsisprendžia dėl operacijos.

Nuskutus gaktos plaukus pasimato moters išoriniai lyties organai. Todėl jaunystės kultas prasiskverbė į intymiausią sritį, ir genitalijos, kurios neatitinka trokštamo vaizdo, kai kurioms moterims sukelia menkavertiškumo jausmą.

Gydytojai dažnai negali aiškiai suprasti, ar jų klientės operacijos pageidauja dėl medicininių, psichologinių, ar tik dėl estetinių priežasčių.

Kartkartėmis jos turi fizinių negalavimų ir patiria daug kančių. Daugumą operacijų nulemia abu motyvai, bent taip byloja Šveicarijoje atlikta apklausa.

Vokietijos ligonių kasos, vertindamos įstatyminiu požiūriu, lemiamu laiko grožio aspektą ir dėl to itin retai dengia tokio chirurginio įsikišimo išlaidas. Pastarosios siekia keletą ir kelis tūkstančius eurų.

Iki šiol intymioji chirurgija yra slaptumo tvirtovė. Publikacijas šia tema specializuotuose žurnaluose galima suskaičiuoti pirštais.

Intymiųjų operacijų technika, sėkmingų chirurginių įsikišimų skaičius, komplikacijos ir pacientų nuomonė dėl rezultatų – visa tai nėra viešos temos.

Dėl tokios padėties Vokietijos ginekologijos ir gimdymo pagalbos draugija reiškia nepasitenkinimą nuo 2009 metų.

Standartų stoka – tai ir rizika pacientams: jie po operacijos gali metų metus kentėti dėl skausmingų randų sėdėdami, eidami, sportuodami ir, žinoma, lytiškai santykiaudami.

Anaiptol ne visi intymiosios chirurgijos atstovai turi vienodą nuomonę dėl jų pačių atliekamų operacijų būtinumo ir gaunamų rezultatų.

Miunchene dirbanti plastikos specialistė L.Berger mano, kad makšties kanalo susiaurinimo operacijos metu labai kraujuojama, o rezultatai abejotini.

Tuo metu jos kolega D.von Lukowiczas mano, kad pacientės riebalų suleidimas į jos makšties kanalą yra labai pažangus metodas.

Bet jis nepataria į G tašką švirkšti riebalų ar dirbtinių užpildų, nes kai kurių moterų vadinamasis G taškas nėra erogeninė zona ir to negalėtų padaryti ir užpildai.

Kai kurie intymiosios chirurgijos medikai po šios operacijos pažada stipresnį seksualinį potraukį. Ar tai jų klientės patyrė, duomenų nėra.

Bet JAV, kurios laikomos lyties organų dizaino kilmės šalimi, intymiosios chirurgijos tyrimų prasme padėtis nėra tokia beviltiška kaip Vokietijoje.

2010-aisiais lyties organų chirurgas iš Kalifornijos Michaelis Goodmanas apklausė 258 operuotas moteris.

Daugumai jų buvo sutrumpintos vidinės lytinės lūpos, kai kurioms derinant su klitorio apvalkalo standinimu. Buvo moterų, kurioms atlikta makšties kanalo siaurinimo operacija.

M.Goodmanas nustatė, kad dauguma pacienčių, – devynios iš dešimties, – buvo patenkintos rezultatais. Kai kurios džiaugėsi padidėjusiu seksualumu. Nė viena nepatyrė sunkių komplikacijų.

Vašingtone dirbanti chirurgė Cheryl Iglesia nusiteikusi kritiškiau. Pasak jos, kadangi trūko duomenų, esą nėra žinoma, ar moterų lytinis geismas sustiprėjo.

Ch.Iglesia mano, kad moteris, kurios domėjosi lyties organų operacijomis, reikėtų ištirti psichologiškai, nepriklausomai nuo jų partnerio ir chirurgo.

„Savo intymiosios vietos operaciją labai gerai apsvarsčiau“, – sakė kosmetologė J.Huber iš Vokietijos.

Moteris įsitikinusi, kad tik toms, kurios su tuo nesusidūrė, lengva kalbėti.

Po chirurgų įsikišimo miunchenietė J.Huber nesusidūrė su negatyviomis pasekmėmis. Tik vieną dieną po operacijos ji nedirbo.

Niežėjimui nuslopinti ir apsaugai nuo infekcijų ji naudojo specialų tepalą.

Dvi savaites kosmetologė negalėjo sportuoti, o lytinių santykių ir važiavimo dviračiu teko atsisakyti šešias savaites.

Dėl to J.Huber nė kiek nesijaudino. Dabar savo lyties organų išvaizda kosmetologė patenkinta.

Slaptąją zoną dailina ir be skalpelio įsikišimo

Intymių kūno sričių grožio standartai nuolat keičiasi.

Vakarų šalyse dar prieš keletą metų buvo garbinama visiškai lygi, beplaukė bikinio sritis. Bet štai pastaruoju metu pradėta kalbėti, jog gaktos plaukai vėl madingi.

Bikinio srities mados keitėsi visais laikais.

Pavyzdžiui, senovės egiptiečiai aštria pemza ar vašku šalino beveik visus plaukus nuo kūno, įskaitant ir intymioje srityje. Taip nepageidaujamus plaukelius šalino ir kai kurios Vidurinių Rytų moterys. Na, o senovės Turkijoje maži plaukeliai neretai būdavo šalinami depiliaciniu kremu.

Senovės graikės manė, kad intymiosios srities plaukeliai – nekultūringa ir nepadoru. Kad juos pašalintų, ypač kurtizanės – turtingų aukštuomenės narių meilužės – imdavosi net drastiškų priemonių. Jos kruopščiai ir kantriai pešiodavo plaukelį po plaukelio arba gaktos plaukus tiesiog nudegindavo.

Aukštesnės klasės romėnės irgi troško beplaukės bikinio srities. Manoma, kad senovės Romoje intymių vietų plaukus šalino ir kai kurie vyrai. Tiesa, jie dažniausiai laikyti dabitomis.

Viduramžiais Europoje grožio samprata visiškai pasikeitė. Vešli intymioji sritis tapo madinga. Tiesa, vis dar buvo moterų, kurios dėl įvairių priežasčių namuose pagamintais kremais kruopščiai šalindavo gaktos plaukelius.

Vienos tai darė dėl didesnio patrauklumo, o kitos tiesiog higienos sumetimais. Tuo metu purve skendinčioje Europoje visus puolė utėlės.

Būtent viduramžiais išpopuliarėjo ir gaktos perukai. Net ir Anglijos, Prancūzijos bei Airijos karalienė Elžbieta I vertino intymių sričių natūralumą. Tačiau viena žymiausių visų laikų monarchių įvedė naują madą – visiškai skustus antakius.

Paskui dar keletą šimtmečių Vakarų pasaulyje apie bikinio srities depiliaciją niekas nekalbėjo. Tiesa, beveik visose to meto skulptūrose ir tapybos darbuose moterys vaizduojamos lygia gakta.

Nauja apatinės kūno dalies šukuosenų mada atsirado tik XX amžiaus pradžioje. 1915-aisiais parduotuvėse pasirodė pirmieji moterims skirti skustuvai. Tiesa, tuomet jie buvo skirti pažastims.

1946-aisiais Amerikoje pasirodė pirmasis bikinis. Štai tuomet amerikietės skustuvu pradėjo šalinti visus matomus bikinio srities plaukelius. Praėjusio amžiaus 6-ajame ir 7-ajame dešimtmečiais išpopuliarėjus laisvos meilės idėjoms, vėl tapo madingos ir vešlios bikinio šukuosenos. Tuomet skelbta: gražu tai, kas natūralu. Todėl plaukuotos pažastys ir intymios zonos buvo laikomos seksualiomis.

Praėjus seksualinei revoliucijai, praėjusio amžiaus 8-ajame ir 9-ajame dešimtmečiais, norma tapo apdailinta bikinio sritis. Visiškai netvarkyti gaktos plaukeliai daugeliui kėlė pasibjaurėjimą. Pavarčius tuomečius vyrams skirtus žurnalus akivaizdu, kad seksualiomis laikytos apdailintos gaktos šukuosenos.

Bet ir vėl neilgai. Praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pabaigoje garsenybės išpopuliarino naują braziliško depiliavimo madą – visų plaukelių šalinimą vašku.

Bikinio srities plaukelių šalinimas tapo įprasta šiuolaikinių moterų grožio rutina. Medikai netgi paskelbė šokiruojančius rezultatus – naujoji mada šalinti intymių zonų plaukelius padėjo kone visiškai išnaikinti intymių zonų utėles.

Bet atrodo, kad braziliškos bikinio srities dienos suskaičiuotos. Pastebima nauja tendencija – retro „krūmelis“ sugrįžta. Jei nauja tendencija įsitvirtins, tai nebus kas nors skandalinga. Tai bus tik dar viena nauja mada. Ar ja sekti – jūsų pasirinkimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.