Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Retą sutrikimą turintys žmonės naktį prabunda jau artėdami prie orgazmo

„Taip nutinka mažiausiai tris kartus per savaitę: aš pabundu masturbuodamasi, giliai kvėpuodama ir artėdama prie orgazmo. Viršūnę pasiekiu jau pabudusi ir tada vėl ramiai užmiegu.“ Retą sutrikimą turinčiai Margo (26 m.) tokios naktys tapo įprastos.

Seksomnijai būdingas savęs lietimas ar kiti seksualiniai judesiai, taip pat intymių veiksmų su kitais poreikis bei paieškos.<br>„123rf.com“ nuotr.
Seksomnijai būdingas savęs lietimas ar kiti seksualiniai judesiai, taip pat intymių veiksmų su kitais poreikis bei paieškos.<br>„123rf.com“ nuotr.
Seksomnijai būdingas savęs lietimas ar kiti seksualiniai judesiai, taip pat intymių veiksmų su kitais poreikis bei paieškos.<br>„123rf.com“ nuotr.
Seksomnijai būdingas savęs lietimas ar kiti seksualiniai judesiai, taip pat intymių veiksmų su kitais poreikis bei paieškos.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 13, 2020, 9:02 PM

Būsena, kai miegodamas žmogus save tenkina ar nesąmoningai siekia užsiimti seksu su kitu ar mylisi, yra miego sutrikimo, vadinamo seksomnija, epizodas.

Tokius naktinius epizodus jauna moteris patiria nuo pat tada, kai save atsimena vaikystėje. Tiesa, pastaraisiais metais jie tapo dar intensyvesni.

Kartu su fiziniu dirglumo pojūčiu, atsiradusiu dėl dažno klitorio stimuliavimo, seksomnija moterį išsekino ir psichologiškai.

Ji negali kontroliuoti tokio savo elgesio, kai orgazmas jau artėja.

Nors ji miegodama nebandė mylėtis su partneriu, niekada negalės pamiršti patirtos gėdos, kai prieš penkerius metus nakvodama draugų namuose savo aimanomis prižadino visą šeimą.

Pirmas seksomnijos atvejis buvo žinomas nuo 1986 metų. Kaip atskira diagnozė šis sutrikimas įvardytas tik 2003 metais Kanados psichiatrijos žurnale, o į medicininę klasifikaciją buvo įtrauktas visai neseniai – vos prieš septynerius metus.

Mokslininkai ir medikai neurologai seksomniją priskiria prie parasomnijų grupės, kaip ir lunatizmą, mediciniškai vadinamą somnambulizmu, nuo kurio kenčiantys žmonės naktį miegodami vaikšto, kalba, valgo ar užsiima kitais nepageidautinais veiksmais.

Seksomnijos epizodai lygiai taip pat paprastai įvyksta pirmoje nakties pusėje gilaus miego stadijoje.

Seksomniją, kaip ir lunatizmą, turintiems žmonėms dalis smegenų, atsakinga už motoriką ir judėjimą, sugeba nubusti, o kita dalis, atsakinga už prisiminimą, suvokimą, aplinkos vertinimą, miega.

Nepainiokite, tai visai kas kita nei erotiniai sapnai, per kuriuos nebūna jokių kitokių fizinių veiksmų, išskyrus susijaudinimą ir ejakuliaciją.

Seksomnijai būdingas savęs lietimas ar kiti seksualiniai judesiai, taip pat intymių veiksmų su kitais poreikis bei paieškos. Šis sutrikimas gali pasireikšti kartu su lunatizmo simptomais, tokiais kaip vaikščiojimas ir kalbėjimas.

Seksomnijos simptomai, kuriuos pirmieji gali pastebėti po vienu stogu miegantys žmonės, yra savęs glamonės, dejavimas, sunkus kvėpavimas, pagreitėjęs širdies plakimas, prakaitavimas, masturbacija, dubens kilnojimas, taip pat kito žmogaus glamonėjimas, lytinis aktas, spontaniškas orgazmas.

Paprastai darydamas šiuos veiksmus žmogus žiūri blausiu žvilgsniu, visiškai nereaguoja į aplinką ir atbudęs neatsimena jokių seksualinių įvykių.

Pasaulyje oficialiai žinoma vos apie 100 atvejų, kurių trys ketvirtadaliai būdingi vyrams. Šį sutrikimą turinčios moterys dažniausiai naktį masturbuojasi, tuo metu vyrai dažniau pradeda užsiimti seksu su šalia ar netoliese gulinčiu kitu žmogumi.

Be šių fizinių simptomų, seksomnija gali sukelti neigiamų emocijų, psichozių ar net kriminalinių pasekmių.

Pavyzdžiui, prieš dešimtmetį sergančią moksleivę priėmęs pas save pernakvoti ir ją išprievartavęs britas Stephenas Lee Daviesas buvo išteisintas, nes jis turėjo būtent šį sutrikimą.

O prieš trejus metus kitam jo tautiečiui Karlui Gammonui nepavyko teismo įtikinti, jog jis kenčia nuo seksomnijos. Už moters, su kuria iš vakaro vartojo alkoholį ir užmigo vienoje lovoje, išprievartavimą jis buvo nuteistas kalėti penkerius metus.

Tad kas gali išprovokuoti seksomnijos epizodą ar turėti jam įtakos?

Iš esmės viskas, kas griauna normalią, sveiką miego struktūrą. Pavyzdžiui, alkoholio arba kofeino vartojimas artėjant miego laikui.

Taip pat stresas, nuovargis, kelionės, pamaininis darbas, ilgas seksualinis susilaikymas, prieš miegą patirti seksualiniai dirgikliai, erotiniai sapnai, net partnerio artumas lovoje.

Seksomnijos epizodus nuolat išgyvenanti Margo džiaugiasi, kad nė vienas jos gyvenimo partneris jai dėl to niekada nepriekaištavo, ne visi ir pastebėdavo.

Kai neseniai ji paklausė apie tai buvusio draugo, jis tikino nesupratęs, kad kažkas ne taip, tiesiog kartais ji pabusdavo įsiaudrinusi. O tai jam patikdavo.

Praėjusią vasarą Margo 16 dienų keliavo su savo geriausia drauge ir visą laiką miegojo vienoje lovoje.

Laimė, per kelionę ji turėjo tik vieną seksomnijos epizodą, kurio draugė nepastebėjo.

Margo svarsto, kad, ko gero, šis sutrikimas jai keltų daugiau problemų, jei ji turėtų ilgalaikius santykius ir nuolat dalintųsi lova su kitu žmogumi. Tada ieškotų pagalbos.

Šio sutrikimo išgydyti neįmanoma. Tačiau yra būdų, kaip galima gyvenimą palengvinti: suretinti epizodų pasikartojimą arba kuriam laikui juos nutraukti.

Miegantysis greta gali tiesiog fiziškai atstumti savo partnerį arba į jį nereaguoti.

O patys seksomniją turintys žmonės gali stengtis gyventi kuo kokybiškesnį gyvenimą, daugiau ilsėtis, patirti mažiau streso, artėjant miegui nevartoti alkoholio ir kitokių svaiginimosi medžiagų.

Ir, žinoma, daugiau mylėtis sąmoningai.

„Tokia elgsena kyla iš primityvių žmogaus instinktų, susijusių su atsitiktine smegenų veikla. Tai nėra susiję su asmenybės bruožais.

Galiausiai seksas yra vienas stipriausių mūsų, kaip žinduolių, variklių.

Tad ar gydyti šį sutrikimą, ar ne, priklauso nuo to, ar jis kelia problemų pačiam žmogui ir šalia miegantiems“, – tokį gydytojo paaiškinimą išgirdo Margo, ieškojusi atsakymų apie ją kamuojantį sutrikimą.

Dar medikai gali skirti ir vaistų, veikiančių nervų sistemą ar slopinančių gretutinių ligų simptomus. Mat buvo ištirta, kad dauguma nuo seksomnijos kenčiančių pacientų taip pat sirgo ar serga obstrukcine miego apnėja, kuri veikia gilų miegą.

Dauguma seksomnijos atvejų išsivysto iš lunatizmo vaikystėje. Taip pat yra nustatyta keletas gretutinių ligų, kurios gali padidinti seksomnijos riziką, pavyzdžiui, neramių kojų sindromas, Crohno liga, kolitas, skrandžio opa, migreniniai galvos skausmai, epilepsija, Parkinsono liga, taip pat galvos ar seksualinė trauma, kai kurie vaistai, vartojami nuo nerimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.