Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Miegas ir seksas: ryšys didesnis nei manote

Trokštate geriau miegoti? Daugiau mylėkitės. Norite kokybiškesnio ir aktyvesnio seksualinio gyvenimo? Pagerinkite miego kokybę. Kaip veikia šis miego ir sekso ratas ir kaip jį galima įsukti, turi ką patarti ir neuromokslininkai, ir miego specialistai.

 Miegą ir seksą sieja ne tik tai, kad šie abu dalykai daugumai susiję su lova.<br> 123rf nuotr.
 Miegą ir seksą sieja ne tik tai, kad šie abu dalykai daugumai susiję su lova.<br> 123rf nuotr.
„123rf.com“ nuotr.
„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 27, 2020, 8:49 PM

Miegą ir seksą sieja ne tik tai, kad šie abu dalykai daugumai susiję su lova.

Jie abu vienas nuo kito daug labiau priklausomi, nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

Mat kokybiškai išsimiegojus labai padidėja susidomėjimas seksu, noras patirti seksualinį malonumą.

Moterims tai gali padėti dažniau pajusti orgazmą, o patekus į palaimos viršūnę miegas tampa kur kas geresnis. Štai ir naudos ratas.

Pasak miego specialistų, moterys dažniau susiduria su nemiga, o vieni dažniausių klausimų, kurių iš jų sulaukia psichologai, – ką daryti su susilpnėjusiu seksualiniu potraukiu?

Esate per daug pavargusi, išsekusi, dėl to ir šalinatės partnerio prisilietimų – pailsėkite.

Apie trečdalį žmonių blogai miega, o lytinio gyvenimo problemų turi apie 45 procentus moterų ir apie 31 procentą vyrų.

Neseniai mokslininkai pastebėjo sąsają, kad kuo ilgiau moteris pamiega naktį, tuo labiau ji geidžia savo partnerio kitą dieną. Jie apskaičiavo, kad vos viena papildoma valanda miego ir sekso poreikio tikimybė išauga net apie 14 procentų.

Pasakyti tiesiogiai, kad seksas sukelia mieguistumą, būtų mediciniškai netikslu, tačiau apie tai, kad lytinio akto metu ir po jo kūno išskiriami hormonai turi įtakos miego kokybei, net neabejojama.

Kalbama apie oksitociną, vadinamą meilės hormonu.

Pasak amerikiečių neurologo, miego specialisto Amero Khano, oksitocino gamyba susijusi su švelniais jausmais ar jausmingu prisilietimu, dėl to atsiranda gerovės jausmas ir išsilaisvinama iš streso gniaužtų.

„Kiti hormonai, tokie kaip dopaminas, prolaktinas ir progesteronas, smegenis veikia atpalaiduojamai, suteikia palengvėjimą ir daro įtaką mieguistumui, kuris apima po pasitenkinimo sekso metu.

Bet kiekvienas esame skirtingas ir šios cheminės reakcijos migdantis gali ir stimuliuoti, neleisti užmigti arba atvirkščiai – skatinti įmigimą“, – paaiškino miego specialistas.

Kad ir kaip būtų, neabejotinai fizinis pasitenkinimas ir atitinkamas smegenų stimuliavimas prieš miegą pagerina nuotaiką, gerus jausmus, panaikina stresą ir padeda išjungti mintis.

„O jei seksas baigiasi orgazmu, tai irgi prisideda prie geresnės miego kokybės“, – patvirtino neurologas A.Khanas.

Remiantis Kanados sostinės Otavos universiteto mokslininkų tyrimais, lytinis aktas gali sumažinti stresą, tad tikėtina, kad pagelbėja ir nuo nemigos kenčiantiems žmonėms. Tai galėtų būti dar vienas nemigos gydymo būdų. Vis dėlto neurologas neatmeta ir kitų susijungimo su partneriu būdų, kurie palengvintų mintis prieš einant miegoti.

„Kaip miego terapeutas patarčiau žmonėms mėgautis drauge praleidžiamu laiku. Fizinė, emocinė ir psichologinė harmonija yra daug svarbesnė.

Tad susitelkti vien tik į orgazmą prieš miegą nereikėtų“, – pridūrė A.Khanas.

Sertifikuotas miego mokslų treneris Chrisas Brantneris sakė, kad moteris po sekso patiria hormono estrogeno kiekio šuolį, kuris gali pailginti neramaus miego fazę. Vyrai po sekso išsiskyrus dozei hormono prolaktino pajunta nuovargį.

Viskas, kas susiję su miegu, yra daug labiau susiję ir tarpusavyje, nei gali atrodyti. Mieguistumas sukelia miegą, o kokybiškas miegas turi įtakos norui kuo daugiau mylėtis.

„Miego trūkumas sujaukia hormoninę pusiausvyrą. Pavyzdžiui, sumažina testosterono kiekį, kuris būtinas abiem lytims, kalbant apie nusiteikimą seksui. Be to, nepakankamas miegas turi neigiamos įtakos nuotaikai, energijai, o tai nemažai prisideda prie nenoro mylėtis“, – dėstė miego mokslų treneris.

Norint padidinti savo libido Ch.Brantneris rekomenduoja miegoti ne mažiau kaip 7–8 valandas per naktį.

O ką daryti tiems, kurie neturi sekso partnerio?

Filosofijos mokslų daktarė amerikietė neuromokslininkė Nicole Prause pasakojo apie eksperimentus, kurie buvo atlikti siekiant išsiaiškinti, ar masturbacija gali pagerinti miego kokybę.

„Tyrinėjant gyvūnus išsiaiškinta, kad patinų, patyrusių ejakuliaciją, buvo geresnis latentinis miego periodas ir geresnė miego kokybė.

Toks efektas susijęs su hormonu vazopresinu, kurio kiekis, beje, padidėja žmonėms orgazmo metu.

Todėl galima daryti prielaidą, kad žmonių miego kokybei jis taip pat turi įtakos“, – svarstė N.Prause. Ji pridūrė: kadangi JAV vyriausybė neskiria lėšų su seksu susijusiems tyrimams, vargu ar artimiausiu metu miego laboratorijoje su žmonėmis pavyks įrodyti šias sąsajas.

N.Prause, be sekso ir miego tarpusavio priklausomybės tyrinėjimo, yra licencijuota psichologė ir dirba medicinos srityje, gilinasi į miego sutrikimus.

Neuromokslininkės nuomone, masturbacija be reikalo nėra įtraukta į sąrašą būdų, kaip palengvinti miego sutrikimą. O turėtų būti!

„Pacientams tai galėtų būti išsigelbėjimas, ypač tiems, kuriems reikia nuolat vartoti vaistus. Be to, gal nebūtų smerkiami tie, kurie sėkmingai praktikuoja masturbaciją norėdami išsispręsti miego problemas“, – paaiškino N.Prause.

Kalbant apie seksą bet kuris tos srities ekspertas pasakys, kad ne vien lytinio akto baigtis turi įtakos miegui, pats procesas – gal net labiau.

Kaip paminėjo A.Khanas, hormonai, kurie padeda užmigti, išsiskiria jaučiant artumo ir intymumo jausmą šalia kito žmogaus, net jei neužsiimate seksu.

Kadangi miegamasis skirtas miegui arba seksui, yra keletas dalykų, kurie gali padėti paversti šią erdvę poilsio šventove. Pavyzdžiui, iš miegamojo išnešti televizorių, kompiuterį ir visa kita, kas turi didesnį ar mažesnį ekraną.

Ch.Brantneris yra įsitikinęs, kad spoksojimas į telefoną prieš pat miegą gali sujaukti paros ritmą ir pažeisti natūralią kūno darną su saule. Be to, tokia veikla gali tapti miego partnerio nepasitenkinimo priežastimi ir atitolinti seksą.

Matote, viskas čia susiję!

„Jei žiūrite į ekraną, vadinasi, nesiglamonėjate, nekalbate, nečiupinėjate vienas kito ir tikrai neartinate lytinio akto. Trumpai tariant, nekreipiate dėmesio į partnerį“, – paaiškino miego specialistas.

Parengė Darija JANKAUSKAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.