Startuoliai – varomoji inovatyvių projektų jėga

Įmonių kūrimo skatinimas ir pagalba joms – itin svarbus veiksnys kuriant bendrą skaitmeninę rinką. Startuolių darbai gyvybiškai svarbūs mūsų šalies ekonomikai, darbo rinkai ir skaitmenizuotai ateičiai. Jie – varomoji visos Europos inovacijų jėga. Niekas nesudaro daugiau galimybių įsidarbinti nei startuoliai ir kitos jaunos įmonės. Jie parūpina maždaug 50 proc. visų naujų darbo vietų.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-11 16:45, atnaujinta 2017-10-11 17:01

5,8 milijono eurų investicijų

Remiantis VšĮ „Versli Lietuva“ startuolių platformos „Startup Lithuania“ duomenimis, 2016-aisiais Lietuvoje veikė 316 pradedančiųjų bendrovių. Šiuo metu šalyje veikia apytiksliai 400 startuolių. Taigi jų skaičius auga geometrine progresija. Sritys, kuriose veikia daugiausiai pradedančiųjų technologinių bendrovių – produktyvumo ir komandinio darbo sprendimai, žaidimai ir debesų kompiuterija. Didėja naujų įmonių skaičius – per sumokėtus mokesčius didėja ir startuolių indėlis į valstybės biudžetą, ir sukurtų darbo vietų kiekis. Vien praėjusiais metais Lietuvos startuoliai pritraukė 5,8 milijono eurų rizikos kapitalo investicijų.

Naujausio „European Startup Monitor“ tyrimo duomenimis, startuolius Europoje daugiausiai kuria vyrai – 85,2 proc.. Jų amžiaus vidurkis – 30 metų. Tiesa, daugiau nei 3 iš 4 startuolių sukuriami veikiant ne pavieniams asmenims, o komandai. Panašios tendencijos matomos ir Lietuvoje.

Mokslo ir verslo tiltas

Ūkio ministerija kartu su Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) siūlo efektyvią priemonę „Inovaciniai čekiai“. Ji skirta inovacinę veiklą pradedantiesiems ar vykdantiems privatiesiems juridiniams asmenims siekiantiems įsigyti paslaugų iš mokslo ir studijų institucijų. Įsigyjamos paslaugos turi atitikti Sumanios specializacijos kryptis.

Priemonės tikslas – skatinti verslą ir mokslą užmegzti pirminius kontaktus, tęsti bendradarbiaujant jau pradėtas vykdyti mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) veiklas, skatinti įmones aktyviau vykdyti inovacinę veiklą ir pasinaudoti bendradarbiavimo teikiamomis galimybėmis.

Finansuojamos veiklos – techninių galimybių studijų parengimas ir ankstyvosios stadijos MTEP projektų vykdymas. Didžiausia galima projektui skirti finansavimo lėšų suma – 5 682 eurai.

Vykdant pirmąjį paraiškų etapą, Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra gavo 442 paraiškas. Iš jų įgyvendinami 246 projektai.

Daugiausiai projektų pagal pirmąjį kvietimą įgyvendinama šiose srityse:

· nauji gamybos procesai ir medžiagos;

· maisto technologijos;

· energetika.

Lyginant kitas sritis, atsilieka sveikatos technologijų ir biotechnologijų sektorius – pateiktos 24 paraiškos, iš kurių finansuojamos net 23.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.