Kūryba versle: kas kurs ateities inovacijas?

Kaip iš vieno euro išauginti 28? Žinoma, pinigai ant medžių neauga. Jie auga investuojami į inovatyvių produktų kūrimą ir žmonių kūrybingumo ugdymą. Jungtinės Karalystės (JK) Dizaino tarybos vertinimu, į verslo dizainą investuotas euras verslo pajamas padidina 28 eurais, o grynąjį veiklos pelną – net 6 eurais.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-18 16:42, atnaujinta 2017-10-18 16:47

Vartotojai tikisi daugiau

„Inovacija – tai naujas arba patobulintas produktas ar paslauga. Inovacijų poreikis milžiniškas. Šiandien vartotojai sako: „Nenorime antrą kartą pirkti tokios pat ilgalaikio vartojimo prekės, kokią jau turime. Norime naujo arba patobulinto to paties produkto varianto.“ Pirkėjai nori dailesnio, geresnių savybių turinčio daikto ar patogesnės paslaugos“, – sako Ūkio ministerijos Inovacijų departamento direktorius Dimitrijus Kucevičius. Už naujumą žmonės pasiryžę sumokėti ir didesnę kainą.

Tik kūrybingoje visuomenėje gimsta produktyvus naujovėmis grindžiamas verslas. Rinkai jis gali pasiūlyti pažangius produktus ir paslaugas. Kūrybingoje visuomenėje formuojasi inovacijoms palanki verslo kultūra, auga technologijų kūrimo ir panaudojimo mastas, stiprėja žmogiškųjų išteklių potencialas. Remiantis Pasaulio inovacijų indeksu, vertinant kūrybinę produkciją pastaraisiais metais Lietuva užima 50-60 vietą.

Kūrybiškumą galima išlaisvinti arba išlavinti

Kaip išugdyti kūrybingus žmones? „Lietuvoje tiktų strategija „būk kitoks“. Pvz., didelį impulsą mano veiklai davė Leonardo da Vinci biografija. Jis nestatė savęs į jokius rėmus. Kas tas da Vinci? Niekas negali pasakyti, ar jis anatomas, ar menininkas, ar inžinierius“, – dėsto Vilniaus universiteto Ekonomikos fakulteto (VU EF) Vadybos katedros profesorius Dalius Serafinas.

Kūrybiška asmenybė – kūrybiškos, įtraukios, pažangios visuomenės pagrindas. Kūrybiškumą galima išlaisvinti arba išlavinti. Tam sukurtos įvairios metodikos: interaktyvieji mokymai, mišriosios kompetencijų ugdymo technologijos, mišrieji mokymosi metodai ir patirtiniai metodai.

Šioje srityje ypač daug galimybių. Pvz., Lietuvoje sukurtas laisvalaikio ir edukacijos centras vaikams, turintis interaktyvią erdvę. Jos tikslas – pažadinti ir išlaikyti vaiko smalsumą jį supančiam pasauliui bei paskatinti kurti. Edukacinės programos sudaromos remiantis vaidmenų metodų pagrindu. Kiekviena edukacinė programa sukurta remiantis imitacinių žaidimų principais, todėl mokymasis vyksta patiriant.

Dieviškoji kibirkštis

Dar vienas lietuvių kūrinys – kūrybiško ugdymo priemonių rinkinys ir žaislai, žadinantys vaizduotę bei skatinantys žaisti ir mokytis vienu metu. Pvz., šviesos staliukas – vienas populiariausių šios serijos įrenginių ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Staliuko apšvietimas užprogramuotas taip, kad jo šviesos kokybė kistų prisitaikydama prie paros meto ir padėtų išskirti tuo metu žmogaus organizmui reikalingus hormonus.

Tai, kad kūrybingoje visuomenėje balta yra ir juoda, įrodo futuristiniai lietuvių kūrėjų baldai. Net paprasta kėdė gali būti sukurta taip, kad turėtų dvi puses, o baldas galėtų būti naudojamas ir namie, ir lauke.

„Dieviškoji kibirkštis yra visuose žmonėse“, – įsitikinęs D. Kucevičius. Anot jo, šiandien inovatyvūs įvairių sričių sprendimai gimsta pasitelkus matematiką, inžineriją ir informacines technologijas (IT).

„Einama ta kryptimi, kad jau mokyklose būtų stiprinami tikslieji, technologinio kūrybiškumo metodai“, – aiškina pašnekovas. Žmonės, sugebantys patys kurti skaitmeninius išteklius, vėliau galės juos pritaikyti ir kitose sferose. Būtent taip ir bus sukurti inovatyvūs produktai, tapsiantys neatsiejama ateities visuomenės dalimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.