Elektriniai automobiliai gali dominuoti pasaulyje dar iki 2040-ųjų

Prognozuojama, kad vieną dieną elektra varomi automobiliai išstums iš rinkos dujinius ar dyzelinius variklius. Tačiau kaip greitai? Anot Tarptautinio valiutos fondo ir Džordžtauno universiteto mokslininkų, anksčiau nei jūs manote.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 2, 2017, 4:19 PM, atnaujinta Nov 2, 2017, 4:33 PM

Remdamiesi tuo, kaip greitai ankstyvaisiais 1900 m. dingo arklių ir vežimų transportas, mokslininkai teigia, kad dar iki 2040-ųjų daugiau nei 90 procentų visų keleivinių JAV, Kanados, Europos ir kitų turtingų šalių automobilių bus elektriniai.

Vyriausybė ir automobilių kompanijos neseniai prisiėmė įsipareigojimus dėl elektrinių transporto priemonių, todėl transporto sektoriuje numatoma visiškai atsisakyti anglies dvideginio. Šiandien keliuose daugiau nei milijardas registruotų transporto priemonių. Iš jų tik 2 milijonai elektriniai, pusė šių – Kinijoje.

Tačiau jei elektriniai automobiliai sugebės taip greitai sudrebinti rinką kaip prognozuoja tyrėjai, naftos sunaudojimą tai galėtų sumažinti 21 milijonų barelių per dieną, o išmetamo CO2 kiekį – 3,2 milijardo tonų per metus. Tai – 60 procentų visų JAV išmetamų teršalų.

2017 m. spalio 1 d. VĮ „Regitra“ duomenimis, Lietuvoje buvo užregistruoti 574 elektromobiliai. Prieš 3 metus šalyje registruoti 63 elektromobiliai. Per tą laiką jų padaugėjo net 9 kartus. Tačiau tai sudaro vos 0,03 procentus visų Lietuvoje registruotų lengvųjų automobilių.

Įkrovimo infrastruktūros plėtros planai

2016 m. viešai prieinama įkrovimo infrastruktūra visame pasaulyje pasiekė 320 000 įkroviklių. Didžioji dalis greitų įkroviklių, kurie naudoja didelės galios kintamąsias sroves, nuolatinę srovę ar indukciją ir gali visiškai įkrauti elektromobilius mažiau nei per valandą, yra Kinijoje. Jie sudaro trečdalį visų pasaulyje veikiančių įkroviklių.

Siekiant paskatinti elektromobilių plėtrą Lietuvoje pirmiausia bus kuriama ir plėtojama elektromobilių įkrovimo infrastruktūra. Plėtra numatoma didžiuosiuose Lietuvos miestuose ir kurortuose, taip pat – pagrindiniame transeuropiniame kelių tinkle, šalia tarptautinių automagistralių, vėliau – ir šalia kitų kelių. Šiuo metu jau įrengtos dvi įkrovimo prieigos tarp Vilniaus ir Kauno.

Iki 2017-ųjų pabaigos planuojama įrengti ne mažiau 10 viešųjų didelės galios įkrovimo prieigų automagistralėse Vilnius-Klaipėda ir Vilnius-Panevėžys. Šalia kelių, priklausančių transeuropiniam transporto tinklui, ir šalia kitų valstybinės reikšmės kelių iki 2020 m. planuojama įrengti ne mažiau 19, o iki 2022-ųjų – ne mažiau 28 viešųjų elektromobilių didelės galios įkrovimo prieigų.

Naujovės ateities transportui

Kasdien pasaulio keliuose sunkius sužalojimus patiria 350 žmonių, o tai – didelis keleivinis lėktuvas. Per mėnesį šis skaičius siekia 11 250 žmonių; tai – 22 greitaeigiai traukiniai. Per metus sunkius sužeidimus patiria 135 tūkstančiai – net 2 dideli futbolo stadionai.

Intelektinės transporto sistemos (ITS) gyvybiškai svarbios norint padidinti saugumą ir spręsti didėjančias Europos išmetamų teršalų ir perkrovos problemas. Jei visoms keleivių ir krovinių vežimo rūšims bus taikomos įvairios informacinės ir ryšių technologijos, sistemos padarys transportą saugesniu, veiksmingesniu ir tvaresniu. Be to, esamų technologijų integracija gali sukurti naujas paslaugas.

Visoje Europos Sąjungoje (ES) mažiausiai 12 valstybių narių palengvino didelės automatizacijos transporto priemonių išbandymą viešaisiais keliais. Tuo pačiu metu technologiniai pokyčiai sparčiai progresavo, vadinasi, įvairiais režimais labai automatizuotos transporto priemonės tinkamai paruoštos išbandyti ir pilotuoti. Potenciali transporto priemonių automatizacija visuose ES miestuose didina saugumo, didėjančių eismo spūsčių, taršos problemų sprendimo perspektyvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.