Lietuvoje elektroniniu paštu plinta naujas virusas

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) nacionalinis elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinys CERT-LT įspėja apie elektroninio pašto žinutėmis platinamą kenksmingą programinį kodą. Rekomendacijos, kaip apsisaugoti nuo naujo kompiuterių viruso, kuris gali savintis asmeninius duomenis.

Dažniausiai užkrėtus kompiuterį virusu nieko kito nelieka, kaip iš naujo diegti visą sistemą. Taigi, vienas paspaudimas gali reikšti mirtį.<br>I.Budzekaitės nuotr.
Dažniausiai užkrėtus kompiuterį virusu nieko kito nelieka, kaip iš naujo diegti visą sistemą. Taigi, vienas paspaudimas gali reikšti mirtį.<br>I.Budzekaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-06 11:51, atnaujinta 2018-02-16 15:41

Jei gavote elektroninį laišką su įtartinais failais ir tekstu „gautas SMS kodas: ***“ (pakeista) arba „MMS kodas: 6zw***“ (pakeista), jokiu būdu neatidarykite su tuo laišku gautų bylų ir neaktyvinkite jose esančių nuorodų. Žodžiu nieko nespauskite, o išvydę tokį tekstą laišką iškart pašalinkite, nesvarbu ar jį gavote nuo „Omnitel“, ar nuo „Tele 2“, „Bitės“, draugo, ar nuo anūko.

CERT-LT įspėja, kad aktyvinus tokiuose elektroniniuose laiškuose esančias bylas kompiuteris bus apkrėstas virusu.

Siekiant suklaidinti elektroninės žinutės gavėjus viruso platintojai suklastota siuntėjo adresą – jis pakeičiamas į Lietuvoje veikiančių judriojo ryšio operatorių pavadinimus. Dėl solidumo čia pridedami atsitiktiniai telefono numeriai.

CERT-LT išnagrinėjo gautus kenkėjiškos programos pavyzdžius ir nustatė, kad tai gali būti botneto rūšies virusas, kuris gali perimti kompiuterio valdymą, pasisavinti naudotojo elektroninės bankininkystės ir kitus asmeninius duomenis.

CERT-LT rekomenduoja kaip saugotis:

· Atidžiai patikrinkite gauto elektroninio laiško turinį prieš atidarydami prisegtas bylas, neatidarykite įtartinų laiškų ir su jais siunčiamų bylų. · · Reguliariai diekite naujausius operacinės sistemos ir naudojamų programų pataisymus, tikrinkite kompiuterį atnaujintomis apsaugos priemonėmis ar „online“ skeneriais. Primename, kad nežinomų (naujų) virusų antivirusinės programos nepažįsta. · Gavus panašaus pobūdžio elektroninius laiškus, kviečiame pranešti apie tai CERT-LT (čia). Daugiau informacijos apie saugumo problemas rasite RRT specializuotame tinklalapyje https://www.esaugumas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.