Labiausiai tarp bendrovių paplitusios virtualios grėsmės

Atakos, kai taikomi įvairūs virusai, brukalai ir netikri el. laiškai, išlieka pagrindinės kibernetinės grėsmės, su kuriomis dažniausiai susiduria bendrovės.

Kibernetinių grėsmių skaičius nuolat auga, todėl bendrovės turėtų susimąstyti ir skirti daugiau dėmesio saugumui.<br>123rf nuotr.
Kibernetinių grėsmių skaičius nuolat auga, todėl bendrovės turėtų susimąstyti ir skirti daugiau dėmesio saugumui.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 7, 2014, 2:07 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:22 PM

Kenkėjiškų atakų ir siunčiamų brukalų 2013 m. gerokai padaugėjo. Tai rodo viso pasaulio verslo atstovų apklausa „Global corporate IT security risks 2013“, kurią atliko „B2B International“ ir „Kaspersky Lab“.

Du trečdaliai apklaustųjų pranešė, kad jų bendrovės buvo atakuojamos virusais, kirminais, šnipais ir kitomis kenkėjiškomis programomis. Ženkliai padidėjo ir šlamštlaiškių atakų apimtis – apie jas pranešė 68 proc. bendrovių. Netikrų laiškų siuntimo (angl. phishing) atakos buvo vykdomos 36 proc. bendrovių, tačiau netikri laiškai vis tiek liko tarp trijų labiausiai paplitusių išorinių bendrovių atakų.

Dažniausiai nuo kenkėjiškų atakų kentėjo Lotynų Amerikos bendrovės (72 proc.). Apklaustieji šiame regione tarp išorinių grėsmių virusams ir šnipinėjimo programinei įrangai skyrė pirmąją vietą. Rusijos bendrovės irgi dažnai atakuojamos (71 proc.), trečioje vietoje – Šiaurės Amerikos bendrovės (70 proc.). Rečiausiai su virusinėmis atakomis susiduria Japonijos bendrovės (47 proc.).

Su šlamštalaiškiais dažniausiai susiduria Šiaurės Amerikos ir Rusijos bendrovės – atitinkamai 69 proc. ir 67 proc. Rečiausiai – Artimųjų Rytų (55 proc.) ir Japonijos (42 proc.) bendrovės.

Šiaurės Amerikos bendrovės dažniau už kitas atakuojamos netikrais laiškais (51 proc.), antroje vietoje – Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalys (46 proc.). Rečiau su netikrų laiškų siuntimu susiduria bendrovės iš Rusijos, Japonijos ir Lotynų Amerikos (vidutiniškai apie 26 proc.).

Dažniausiai konfidencialūs duomenys nutekėjo dėl kenkėjiškų atakų – 22 proc. bendrovių pranešė būtent dėl jų praradusios duomenis. Paprastai šie incidentai vyksta vidutinio ir smulkaus verslo bendrovėse (23 proc.), daug rečiau – stambaus verslo bendrovėse (17 proc.). Apklaustieji iš didelių bendrovių pranešė apie duomenų nutekėjimą dėl kenkėjiškos programinės įrangos.

Kibernetinių grėsmių skaičius nuolat auga. Dabar „Kaspersky Lab“ per dieną vidutiniškai aptinka 350 tūkst. naujų kenkėjiškos programinės įrangos rūšių. Tai turėtų priversti bendroves, ypač patyrusias tokių grėsmių, susimąstyti ir skirti daugiau dėmesio saugumui.

Tačiau remiantis tyrimo duomenimis, tik 68 proc. bendrovių įdiegė sprendimą apsisaugoti nuo kenkėjiškos programinės įrangos (antivirusinį ir antišnipinėjimo). Situacija korporatyvinių sprendimų rinkoje keičiasi, vis daugiau bendrovių renkasi kompleksinius sprendimus saugumui užtikrinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.