Naudotuose telefonuose - privačios informacijos klodai

Seną telefoną parduoti nusprendę žmonės kartu atiduoda ir savo asmeninę informaciją, kurią gali išgauti technologijų specialistai. Dažnai apsisaugoti nepadeda ir gamyklinių parametrų atstatymas.

Nors duomenys iš telefonų buvo ištrinti, specialistai galėjo juos atkurti.<br>„Reuters“ nuotr.
Nors duomenys iš telefonų buvo ištrinti, specialistai galėjo juos atkurti.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 13, 2014, 1:15 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:12 AM

„Channel 4“ žurnalistai iš naudotų telefonų parduotuvės „CeX“ įsigijo tris telefonus ir nunešė juos technologijų specialistams iš kompanijos „SensePost“. Šie iš vieno telefono sugebėjo atkurti 5 tūkst. failų, kurie atskleidė savininko susirašinėjimą SMS žinutėmis su jo mergina, naršymo istoriją (įskaitant ir aplankytas pornografijos svetaines).

Kituose telefonuose pavyko atkurti darbinio el. pašto prisijungimo duomenis, asmens vardą, pavardę, gyvenamosios vietos adresą, sveikatos įrašus.

„CeX“ nurodo, kad prieš parduodama telefonus kitiems žmonėms ištrina visus juose esančius failus. Ir nors duomenys buvo ištrinti, specialistai galėjo juos atkurti. Kompanijos atstovai teigė tobulinantys trynimo procedūrą, taigi ateityje atstatyti duomenis nebus taip paprasta.

„SensePost“ atstovai teigė, kad atkurti duomenis iš neužšifruotų įrenginių buvo visiškai nesunku.

„Pagal numatytuosius nustatymus, „iPhone“ telefonuose duomenys saugomi užšifruoti, dėl to tampa labai sunku (beveik neįmanoma) atstatyti duomenų po to, kai buvo grąžinti gamykliniai nustatymai, – rašoma jų tinklaraštyje. – „Android“ įrenginiai dažnai duomenų nešifruoja, o tai reiškia, kad kažkas (tokie kaip mes) galėtų nesunkiai grąžinti didelį kiekį tariamai ištrintos informacijos. Mes patariame nustatyti duomenų šifravimą telefone.“

Jie pataria prieš grąžinant gamyklinius parametrus dukart užšifruoti duomenis (pirmą kartą sunaikinti duomenims, antrą – kad būtų pašalintas pirmą kartą naudotas raktas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?