Britai nerado įrodymų, kad mobilieji telefonai kenktų sveikatai

Didžiosios Britanijos mokslininkai teigia neradę įrodymų, kad mobilieji telefonai neigiamai veiktų žmonių sveikatą. Taip pat nustatyta, kad nėščių moterų buvimas bazinių stočių veikimo teritorijoje nepadidina naujagimio rizikos ankstyvoje vaikystėje susirgti vėžiu, o mobiliųjų telefonų naudojimas nepadidina rizikos susirgti leukemija.

Mobilieji telefonai jau užkariavo visą pasaulį, bet mokslininkai iki šiol nesutaria, ar jie kelia pavojų žmogaus sveikatai.<br>AP nuotr.
Mobilieji telefonai jau užkariavo visą pasaulį, bet mokslininkai iki šiol nesutaria, ar jie kelia pavojų žmogaus sveikatai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 18, 2014, 3:00 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:40 AM

Praėjusią savaitę paskelbta Didžiosios Britanijos tyrimų programos „Mobile Telecommunications and Health Research“ (MTHR) ataskaita, kurioje apžvelgiami MTHR finansuoti tyrimai nuo 2007 metų.

Programai vadovaujantis profesorius Davidas Coggonas teigia, kad jų atradimai leidžia su didesniu pasitikėjimu naudotis moderniomis telekomunikacijų sistemomis. „Pradėjus MTHR programą iš mokslininkų pusės buvo daug netikrumo dėl galimos mobiliųjų telefonų ir susijusių technologijų įtakos sveikatai. Ši nepriklausoma programa dabar yra užbaigta ir, atlikę išsamų tyrimą, mes neradome jokių įrodymų, kad telefonų ar bazinių stočių skleidžiamos radijo bangos keltų riziką sveikatai“, – sakė D.Coggonas.

„Siekdami įsitikinti, kad nėra pavėluoto žalingo poveikio, kuris gali paaiškėti tik po daugelio metų, buvo finansuotas epidemiologinis tyrimas („COSMOS“), kurio metu bus stebimas didelis skaičius mobiliųjų telefonų naudotojų ilgą laiką“, – pridūrė jis.

Atsižvelgiant į visuomenės ir sveikatos sektoriuje dirbančių žmonių susirūpinimą, MTHR programos metu taip pat buvo atliekamas tyrimas dėl galimo „TETRA“ radijo stotelių, kurias naudoja pagalbos tarnybos, poveikio sveikatai. Tyrėjai nenustatė, kad jos keltų kokį nors pavojų.

Be to, buvo aiškinamasi, ar radijo signalų moduliacija, naudojama užkoduoti balsui ir duomenims, gali sukelti ląstelių ar audinių pokyčių. Nei vieno eksperimento metu nerasta jokių to įrodymų.

13,6 mln. svarų (57,3 mln. Lt) vertės MTHR programa buvo finansuojama Didžiosios Britanijos vyriausybės ir telekomunikacijų bendrovių lėšomis. Programą prižiūrėjo nepriklausomas komitetas, kuris užtikrino, kad finansavusios institucijos negalėtų daryti įtakos tyrimo rezultatams.

Iš viso programa buvo vykdoma 11 metų, o 2007 metais skelbti tarpiniai rezultatai. Galutinė tyrimo ataskaita skelbiama čia. https://www.nbr.co.nz/sites/default/files/images/mobile_phones__report_2012_Embargoed.pdf

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.