Internete vagys parduoda 360 mln. naršytojų duomenis

Pogrindinėse interneto svetainėse parduodami 360 mln. vartotojų iš viso pasaulio duomenys, tokie kaip prisijungimo vardai ir slaptažodžiai, kurie įsilaužėliams atvertų duris į įvairią asmeninę informaciją. Turėdami ją, programišiai galėtų pavogti tapatybę, įsilaužti į elektroninės bankininkystės sąskaitas ir atlikti kitus kibernetinius nusikaltimus. Manoma, kad duomenys buvo pavogti įvykdžius kelias didelio masto atakas, apie kurias dar nebuvo viešai paskelbta.

360 mln. vartotojų duomenis programišiai pasisavino per atskiras atakas, kurių viena buvo rekordinė – jos metu pavogti per 105 mln. vartotojų duomenys.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
360 mln. vartotojų duomenis programišiai pasisavino per atskiras atakas, kurių viena buvo rekordinė – jos metu pavogti per 105 mln. vartotojų duomenys.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 27, 2014, 2:20 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:26 PM

Saugumo kompanijos „Hold Security LLC“ vadovas Alexas Holdenas teigia, kad šie atradimai ne tik kelia didelį susirūpinimą, bet ir demonstruoja beprecedentį kibernetinių grėsmių augimo mastą, skelbia Dailymail.co.uk.

Tyrėjai nurodo, kad 360 mln. vartotojų duomenis programišiai pasisavino per atskiras atakas, kurių viena buvo rekordinė – jos metu pavogti per 105 mln. vartotojų duomenys. Kadangi apie tokio masto įsilaužimą dar nebuvo skelbta, neatmetama, kad kompanija, kurios klientai nukentėjo, to dar nežino.

„Mūsų darbuotojai nuolat pluša, siekdami nustatyti nukentėjusias svetaines“, – sakė A.Holdenas.

Palyginimui, pernai spalį per vieną didžiausių pastarojo meto atakų iš „Adobe“ serverių buvo pagrobta dešimtys milijonų vartotojų prisijungimo vardų ir slaptažodžių. Pastarieji buvo užšifruoti, taigi programišiams išsyk nepavyko jais pasinaudoti, o laiku slaptažodžius pasikeitę vartotojai nenukentėjo.

Kadangi šiuo atveju nukentėjusios svetainės nėra žinomos, įspėti jos vartotojus apie įsilaužimą nėra galimybės. Todėl vartotojams patariama laikytis pagrindinės taisyklės: nenaudoti vienodų slaptažodžių skirtingose svetainėse, o pastebėjus įsilaužimo požymių – iškart pakeisti slaptažodį. Daugiau patarimų, kaip saugiai naudotis internetu, rasite šioje svetainėje.

Kitos kibernetinio saugumo kompanijos „Marcum LLP“ vadovė Heather Bearfield teigė, kad programišiai su pavogtais privačiais duomenimis gali padaryti kur kas daugiau žalos nei, tarkime, vagys, pasisavinę kreditinę kortelę.

„Jie gali ne tik ištuštinti jūsų banko sąskaitą – jie gali į ją įsilaužti. Tai yra labai rimta“, – sakė ji.

Taip pat saugumo specialistai internete aptiko šlamštlaiškių platintojams siūlomus sąrašus, kuriuose yra per 1,25 mlrd. elektroninio pašto adresų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.