Prieš Ukrainą nukreipta rusų kibernetinė ataka kliudė ir Lietuvą

Pastaraisiais mėnesiais dešimtis kompiuterių tinklų Ukrainoje užkrėtęs naujas agresyvus kibernetinis ginklas „Snake“ (liet. gyvatė) buvo nutaikytas ir į Lietuvą. Manoma, kad kenkėjiška programa buvo sukurta Rusijoje.

„Snake“ suteikia kibernetiniams įsilaužėliams visišką nuotolinę prieigą prie pažeistos sistemos.<br>123rf nuotr.
„Snake“ suteikia kibernetiniams įsilaužėliams visišką nuotolinę prieigą prie pažeistos sistemos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 9, 2014, 4:34 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:06 PM

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi kibernetinio saugumo bendrovė „BAE Systems“ nurodo, kad šis virusas vis aktyviau naudojamas nuo šių metų pradžios – dar prieš įsiplieskiant protestams Ukrainoje. Kompanijos pranešime nurodoma, kad labiausiai nuo viruso nukentėjo Ukraina ir Lietuva, taip pat jis taikėsi į Didžiosios Britanijos ir Gruzijos tinklus.

„Kenkėjiška programa užkrėtė tinklus, kuriuos valdo Kijevo vyriausybė ir sistemingai svarbios organizacijos. Neproporcingai smarkiai virusas atakavo ir Lietuvos sistemas“, – skelbia „Financial Times“.

„Snake“ suteikia kibernetiniams įsilaužėliams visišką nuotolinę prieigą prie pažeistos sistemos. Ši programa gali likti neaktyvuota daug dienų, todėl ją aptikti itin sunku.

Kibernetinio saugumo ekspertai pastebi, kad viruso kūrėjai veikia toje pačioje laiko juostoje, kuriai priklauso Maskva. Be to, jo programiniame kode yra rusiško teksto eilučių.

Sudėtingos struktūros virusas „Snake“ yra panašus į šnipinėjimo programą, kuri prieš kelerius metus atakavo įslaptintas Pentagono sistemas. Jis taip pat primena virusą „Stuxnet“, kuris trikdė Irano branduolinių objektų darbą 2010 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.