Darbo partiją palaikančius „Facebook“ gerbėjus užklupo maras

Socialiniame tinkle „Facebook“ sukurti fiktyvūs profiliai, kurie palaikė Darbo partiją ir politikais tapti siekiančius organizacijos „Darbas“ atstovus, vienas po kito nyksta. Patyliukais dingsta ir neegzistuojančių žmonių pasidalinta informacija, komentarai. Netikėtai užklupusį marą „išgyvenę“ profiliai viešumos vengia, o jų prižiūrėjimu įtariami žmonės bet kokias sąsajas neigia.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Mar 21, 2014, 10:11 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:57 AM

Fiktyvių „Facebook“ profilių, itin gerbiančių Darbo partiją ir kritikuojančių kitus politikus, tinklą prieš beveik dvi savaites atskleidė tinklaraštininkai Rytis Zaloga ir Karolis Birgilas. Jie paviešino 38 įtarimą sukėlusias anketas, kurios yra glaudžiai susijusios tarpusavyje.

Siekiant, kad profiliai atrodytų tikroviškiau, fiktyviems žmonėms buvo sugalvoti vardai, pavardės, jie „apgyvendinti“ Lietuvos miestuose, kai kuriems suteiktas išsilavinimas, darbovietė, pomėgiai... Šis vadinamųjų „botų“ tinklas net draugavo tarpusavyje.

Paviešinta informacija apie šį tinklą sujaukė neegzistuojančių žmonių gyvenimus: dalis jų išsyk išnyko, kitus ši lemtis ištiko kiek vėliau. Šiuo metu ramybėje ilsisi jau 11 fiktyvių profilių.

Dalies „išgyvenusių“ informacija buvo paslėpta nuo pašalinių (pvz., draugų sąrašai, pasidalintos nuorodos ir pan.). Spėjama, kad taip anketų kūrėjai siekia paslėpti sąsajas su jaunimo organizacija „Darbas“, kurios atstovus R.Zaloga ir K.Birgilas įvardijo kaip fiktyvių profilių savininkus.

Vengia viešumo

Dviejų su „Facebook“ atsisveikinusių išgalvotų asmenų paskutinė skaityta žinutė, ko gero, buvo nuo šio straipsnio autoriaus. Ji atrodo taip: „Sveiki, esu Lrytas.lt žurnalistas. Šiame tinklaraštyje esate įvardijamas kaip neegzistuojantis asmuo, o jūsų profilio nuotrauka kelia įtarimų, kad taip gali būti iš tiesų. Jūsų vietoje nebūčiau patenkintas tokiais teiginiais. Taigi, jei esate gyvas žmogus, kviečiu susitikti jums patogioje vietoje jums patogiu metu. Jei turite, pasiimkite dokumentą. Mano tikslas – paneigti informaciją, jei ji melaginga.“

Iš viso toks pranešimas, kartu su kvietimu draugauti, buvo išsiųstas 13-ai fiktyvių profilių – tiems, kurie anketose naudojo vogtas nuotraukas. Pavyzdžiui, vieno profilio savininkas prisidengė latvių dainininko Karlio Kazako veidu, kitame šypsosi populiari čekų dainininkė Ilona Csakova, dar kiti nugvelbė mažiau žinomų latvių, estų, ukrainiečių, rusų, amerikiečių veidus.

Kaip ir buvo galima tikėtis, praėjus dešimčiai dienų nei vienas šio profilio savininkas į kreipimąsi neatsakė. Nors šie profiliai neturi daug draugų, naujų taip pat neieško – nei vienas jų nepriėmė žurnalisto kvietimo draugauti.

Sąsajas neigia

Tinklaraštininkai pastebėjo, kad nemažai fiktyvių profilių draugauja su jaunaisiais „darbiečiais“ – Vilniaus miesto tarybos nare Ieva Kačinskaite-Urboniene, parlamentaru Viktoru Fiodorovu, jaunimo organizacijos „Darbas“ pirmininku Benu Cechanavičiumi ir vicepirmininku Viliumi Gružausku. Pastarasis dar ir įtariamas fiktyvių anketų valdymu, mat kurį laiką buvo vienintelis tikras asmuo fiktyvių profilių draugų sąrašuose.

V.Gružauskas, kaip ir jo kolegos, aiškina, kad tai – tik sutapimas, nes į draugus „Facebook“ priima visus, kas pakviečia.

„Organizacijoje kėlėme klausimą, iš kur ir kodėl visa tai atsirado, bet įsitikinome, kad tai su organizacija neturi nieko bendro. Informacija, kuri buvo pateikta viešoje erdvėje, – tik prielaidos ir spėlionės, kurios prasilenkia su realybe, – Lrytas.lt sakė V.Gružauskas. – Jie norėjo žmogų paversti atsakingu už tai, už ką jis negali būti atsakingas – už kelis atsitiktinai priimtus žmones „Facebook“. Mes esame vieši asmenys ir priimame visus kviečiančius, be jokio atrankos filtro. Ir už tų žmonių, kuriuos priimu „feisbuke“, veiksmus negaliu atsakyti – tuo labiau, jei jų nepažįstu.“

Kadangi tokio atsakymo buvo galima tikėtis, sukūriau netikrą „Facebook“ profilį, kurį pavadinau „Racionaliu Optimistu“. Deja, nei vienas iš šių „darbiečių“ nuo savaitės pradžios jo į draugus nepriėmė.

V.Gružauskas teigė, kad kvietimo veikiausiai nepastebėjo: „Kartais priimu vienus, kartais – kitus žmones, dažnai atsižvelgiu į tai, ar yra bendrų draugų... Gal dar priimsiu vėliau.“

Ir nors organizacija „Darbas“ atsiriboja nuo šios istorijos bei žada prie jos nebegrįžti, panašu, kad ji dar nesibaigs. R.Zaloga ir K.Birgilas šią savaitę kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją prašydami ištirti, ar netikrų Darbo partijos „Facebook“ anketų agitacija yra teisėta. O Lietuvos policija gavo vieno Latvijos piliečio skundą dėl pasisavintos tapatybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.