Turkija užblokavo „Twitter“ po premjero grasinimų

Turkija ketvirtadienio vakarą užblokavo socialinį tinklą „Twitter“, praėjus kelioms valandoms po to, kai premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas pagrasino „nušluoti“ šį portalą – vieną iš kelių, skelbiančių pranešimus apie korupciją vyriausybės vadovo artimiausioje aplinkoje.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Mar 21, 2014, 9:45 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:00 AM

„Twitter“ viešųjų ryšių komanda reagavo, paskelbdama žinutę savo oficialioje paskyroje @policy, kad Turkijos gyventojai gali apeiti blokadą, skelbdami žinutes išmaniaisiais telefonais.

Opozicijos žiniasklaidos kanalai pareiškė, kad šį žingsnį atliko R.T.Erdogano vyriausybė, kai premjeras viename susitikime pareiškė, kad panaikins galimybę naudotis „Twitter“ šalies teritorijoje.

Valstybinė Anatolijos naujienų agentūra nurodė, kad valdžia techniškai užblokavo prieigą prie „Twitter“, nes šis socialinis tinklas ignoravo Turkijos teismų nurodymus pašalinti kai kurias nuorodas.

Turkijos telekomunikacijų valdyba (TIB) savo tinklalapyje pateikė keturias teismų nutartis, susijusias su Twitter.com, rodančias, kad vykdomi veiksmai yra oficialūs.

Vienoje iš nutarčių sakoma: „Imtasis apsaugos priemonių dėl šio tinklalapio (Twitter.com), remiantis Stambulo vyriausiosios viešosios prokuratūros sprendimu, o jas įgyvendino TIB.“ 

Ketvirtadienį vykusiame susitikime, kuris buvo surengtas ruošiantis kovo 30 dieną vyksiantiems vietos valdžios rinkimams, R.T.Erdoganas sakė savo šalininkams: „Mes nušluosime „Twitter“. Man nerūpi, ką sako tarptautinė bendruomenė.“

R.T.Erdogano biuro pranešime sakoma, kad „Twitter“ liko abejingas Turkijos teismų nutartims, reikalaujančioms, kad būtų pašalintos kai kurios nuorodos, ir kad premjeras asmeniškai atkreipė dėmesį į šią problemą.

Anatolijos naujienų agentūra paskelbė, kad vienintelis sprendimas, siekiant „užkirsti kelią neteisingam elgesiui su mūsų piliečiais“, esą pažeidžiančiam Turkijos įstatymus, – techninėmis priemonėmis blokuoti prieigą prie „Twitter“.

Pirmoji į šį žingsnį reagavo Už skaitmeninės programos įgyvendinimą atsakinga Europos Sąjungos (ES) komisarė Neelie Kroes, kuri savo „Twitter“ žinutėje parašė, kad Turkijos vykdoma blokada yra „nepagrįsta, beprasmė ir baili“.

Ji pridūrė, kad „Turkijos žmonės ir tarptautinė bendruomenė tai vertins kaip cenzūrą. Tai ir yra cenzūra“.

Charizmatiškas, tačiau vis labiau autokratiškas Turkijos lyderis R.T.Erdoganas, vadovaujantis šaliai nuo 2003 metų, pastaruoju metu buvo vis labiau spaudžiamas, kai socialiniai tinklai išplatino garso įrašus, dėl kurių premjeras buvo susietas su vienu dideliu korupcijos skandalu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.