Išmaniajame telefone neturite antiviruso? Drąsu

Naudojate išmanųjį telefoną ar planšetinį kompiuterį, bet jame nesate įdiegę net paprasčiausio antiviruso? Tuomet esate tikras bebaimis: šie įrenginiai yra ne mažiau pažeidžiami nei kompiuteriai, o jei jais ne tik naršote internete, bet ir naudojatės elektronine bankininkyste, įsilaužimo atveju galite patirti ir nemenką finansinę žalą.

Augant mobiliųjų įrenginių populiarumui, vis dažniau į juos taikosi ir programišiai.<br>123rf nuotr.
Augant mobiliųjų įrenginių populiarumui, vis dažniau į juos taikosi ir programišiai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Mar 30, 2014, 10:35 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:30 AM

Mobiliųjų įrenginių galingumas, funkcionalumas ir naudojimas praktiškai pasivijo asmeninius kompiuterius, tačiau dažnas vartotojas vis dar nesinaudoja net elementariomis apsaugos priemonėmis. Investuoti į tai vengia ir nemaža dalis verslo įstaigų.

„Mobiliuosiuose įrenginiuose jau saugoma daug ne tik privačių, bet ir korporatyvinių duomenų, įrenginiai turi prieigą prie įmonių vidinių išteklių. Augant mobiliųjų įrenginių populiarumui, vis dažniau į juos taikosi ir programišiai. Tuo pačiu atsiranda realus poreikis saugumo sprendimams“, – pastebi IT ekspertas, „Santa Monica Networks“ Techninio skyriaus vadovas Arvydas Žvirblis.

Remiantis praėjusių metų tendencijomis, prognozuojama, kad šįmet smarkiai padaugės bandymų piktavališkai pasinaudoti mobiliaisiais įrenginiais. Manoma, kad programišiai aktyviausiai naudos asmeniniams kompiuteriams aktualias atakas – sieks pavogti asmens duomenis, bandys įsilaužti į bankininkystės aplikacijas, pasisavinti lėšas ir t.t.

Didžiosios el. saugumo kompanijos, tokios kaip „ESET“ „Kaspersky“, „AVG“ ar „Avast“, jau siūlo sprendimus, kurie padeda užtikrinti mobiliųjų įrenginių saugumą. Vieni jų mokami, kiti – ne. Ką derėtų rinktis namų vartotojui?

„Labai sunku atsakyti, ko užtenka eiliniam vartotojui – kokia informacija jis disponuoja ir kiek ją vertina? Jau nekalbant apie verslo sektorių. Vienų suvokimu, jiems užteks ir nemokamos programos, kitiems papildomos priemonės bus tik bazinių priemonių dalis, – teigė A.Žvirblis. – Vis tik svarbiausia – pakeisti vartotojų požiūrį. Juk dabar mobilioje aplinkoje apskritai mažai kas rūpinasi saugumu.“

Jis taip pat pastebėjo, kad vis dar nėra universalaus sprendimo, kuris aprėptų visus mobiliojo saugumo klausimus – siūlomi atskiri sprendimai, kurie sumažina riziką, bet ne visiškai ją panaikina.

Vis daugiau kompanijų siūlo savo darbuotojams naudoti tuos pačius įrenginius tiek namuose, tiek darbe. Tai sukelia papildomų saugumo iššūkių. „Iš vienos pusės, kompanijos sutaupo kaštų, nes darbuotojas gali atsinešti savo kompiuterį, nešiojamąjį įrenginį, be to, taip padidinama motyvacija jaunesnei kartai. Iš kitos pusės, į mobiliojo įrenginio saugumą reikia daugiau ir investuoti. Tad finansiniu požiūriu, laimėjimas nedidelis ar jo išvis nėra“, – sakė A.Žvirblis.

Tad kokia yra visapusiško saugumo kaina? Pašnekovo vertinimu, vienareikšmiško atsakymo į šį klausimą nėra: „Viskas priklauso nuo to, kaip ir kiek vertinate informaciją. Kiek kainuoja duomenys, kuriuos jūs saugote? Jei jums jūsų turima informacija yra nieko verta, tai ir kiekviena investicija į saugumą jums bus beprasmė, bevertė.“

Kokie dar kibernetinio saugumo iššūkiai laukia artimiausiu metu? IT ekspertai prognozuoja, kad augs DdoS (angl. distributed denial of service) atakų skaičius ir galingumas, daugės bandymų įsilaužti į debesų kompiuterijos paslaugų tiekėjų infrastruktūrą, o taip pat daugės įsilaužimų į buityje naudojamus įrenginius, prijungtus prie interneto (nuo televizorių, šaldytuvų iki automobilių ar apsaugos kamerų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.