Internetinis persekiotojas sužlugdė lietuvės gyvenimą

Airijoje gyvenanti lietuvė Laura ir jos vyras, britas keliautojas Ripley Davenportas jau penkerius metus kenčia nuo virtualaus persekiotojo. Žurnalistu apsimetantis asmuo į jų gyvenimus įsiveržė nesukeldamas įtarimo, bet kuo toliau, tuo jo veikla tampa agresyvesnė, į jo pinkles įtraukiami draugai, kolegos, kaimynai, įmonės ir organizacijos, su kuriomis jie kada nors bendradarbiavo. Tuo kaltinamas vyras pateikia savo versiją: esą jis siekia demaskuoti meluojančius žmones. 

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Apr 2, 2014, 10:28 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:22 PM

Dviejų vaikų motina L.Davenport iš Lietuvos emigravo 1998 metais, o prieš aštuonerius metus ištekėjo už keliautojo-entuziasto Ripley, su kuriuo augina du vaikus. Tačiau jų gyvenimo istorija turi dar vieną svarbų ir itin nepageidaujamą veikėją. Tai – Kentas Madinas.

Įtarimų, kad šios poros gyvenimas nėra rožėmis klotas, kyla vien paieškojus informacijos apie juos internete. Dalyje paieškos rezultatų įsipainiojusi ir K.Madino pavardė, o pateikiama informacija priverčia suraukti kaktą: šis vyriškis pateikia asmeninių susirašinėjimų ištraukas, informaciją apie jų privatų gyvenimą. Maža to, asmeniniu metraštininku besidedantis asmuo kviečia susisiekti su juo visus, kas turi informacijos apie šią porą.

Ir tai – tik cukraus pudra ant K.Madino kepamo priekabių pyrago.

Žlugdo gyvenimus

Pirmą kartą su Davenportais šis vyriškis susisiekė prieš maždaug penkerius metus. Jis aiškino besidomintis R.Davenporto kelionėmis ir pasiekimais, nes apie tai ruošia publikaciją. „Iš pradžių mes atsakinėjome į jo klausimus. Tačiau atėjo laikas, kai jo užduodami klausimai buvo susiję su asmenine informacija, pavyzdžiui, vyro tarnavimu Didžiosios Britanijos armijoje, kur jis studijavo ir t.t. Jie nieko bendro su ekspedicijomis neturėjo“, – portalui Lrytas.lt sakė L.Davenport.

Pora jį pradėjo ignoruoti. Tačiau tai nesustabdė atkaklaus šnipo – jis ieškojo informacijos kitais būdais. Jo laiškų ir žinučių socialiniuose tinkluose sulaukė įvairūs poros pažįstami: draugai, kolegos, kaimynai, net darbdaviai, partneriai, kelionių rėmėjai. Iš pradžių į juos K.Madinas kreipdavosi mandagiai, bandydamas išspausti bet kokios asmeninės informacijos apie Davenportus, pradedant jų gyvenamąja vieta, veikla ir baigiant sveikatos išrašais. O tam nepavykus, siekdavo porą apšmeižti. Dėl to lietuvė buvo netekusi darbo, o į jos vyrą įtariai pradėjo žiūrėti partneriai.

Baimindamasi dėl privatumo, L.Davenport jau prieš kelerius metus panaikino visus savo socialinių tinklų profilius, ištrynė ir savo tinklaraštį. Tačiau jame buvusią informaciją nusikopijavo K.Madinas ir paskelbė savo svetainėje, papildydamas ją savo komentarais.

Lietuvės vyras teigia, kad K.Madinas kenkia ne tik jo šeimai, karjerai, bet ir sugadino santykius su rėmėjais, labdaros organizacijomis, pažįstamais internete. „Dėl jo veiksmų patyriau daug sunkumų, netekau finansinės paramos, teko daug ir ilgai aiškinti įvairiems žmonėms apie K.Madino siekį sunaikinti mano gyvenimą, karjerą ir draugystes, remiantis nepagrįstais ir šmeižikiškais teiginiais. Jis sugadino mano, kaip tyrinėtojo, nuotykių ieškotojo ir pranešėjo, karjerą. Jis ir toliau seka kiekvieną mano žingsnį internete“, – sakė R.Davenportas.

Jo žmona antrina, kad K.Madino veiksmai sukėlė didelį emocinį stresą ne tik jiems, bet ir jų vaikams, kurie jaučiasi įbauginti. Moteris teigia, kad šis vyriškis ignoruoja prašymus nustoti priekabiauti prie jų, be to, internete be leidimo paviešino jų asmeninę ir finansinę informaciją, privačius el. laiškus. „Bijau, kad K.Madinas man ir mano šeimai gali kelti ir fizinį pavojų“, – užsiminė ji.

Žurnalistas-diplomatas

Kodėl apie tai lietuvė ir jos vyras prašneko tik dabar? L.Davenport teigia, kad į žiniasklaidą kreiptis nuspręsta išsiaiškinus, jog šis persekiotojas veikia tarptautiniu mastu, o nuo jo nukentėjusių žmonių yra daugiau nei 120. Tai – ne tik keliautojai, bet ir knygų autoriai, psichologai.

Suvieniję jėgas jie atliko tyrimą ir išsiaiškino, kaip veikia K.Madinas, ką šnipinėja ir kas toks jis yra.

Pasirodo, šis vyras yra Mongolijos garbės konsulas JAV Montanos, Vajomingo ir Aidaho valstijose. Taip pat jis užima aukštus postus labdaros organizacijose, akademinėse institucijose, verslo asociacijose ir kt. Tiesa, garbės K.Madinui nedaro tai, kad jis yra įtrauktas į internete skelbiamą kibernetinių persekiotojų sąrašą.

Vienas keliautojas anksčiau kreipėsi į Mongolijos ambasadorių Vašingtone, informuodamas apie K.Madino priekabiavimą virtualioje erdvėje, pasinaudojant diplomatinėmis privilegijomis. Tačiau ambasadorius kreipimąsi ignoravo.

Visgi K.Madino aukomis tapę žmonės rankų nenuleidžia: jie kreipėsi į JAV teisėsaugą ir politikus, prašydami padėti kovoti su kibernetine prielipa. Nors tokio pobūdžio nusikaltimus teisiškai įrodyti sudėtinga, susivieniję žmonės teigia surinkę pakankamai duomenų ir tikisi, kad K.Madinas bus areštuotas.

Rašo knygą

Pats K.Madinas savo veiksmuose nusikaltimo neįžvelgia. Jis teigia rašantis publikaciją (nors per tuos penkerius metus dar nenusprendė, ar tai bus straipsnis, ar knyga) apie šių laikų keliautojus ir žada atskleisti jų apgavystes. Todėl jis ir domisi šiais žmonėmis – iš žurnalistinių sumetimų.

Domėjimąsi žmonių asmeniniu gyvenimu vyras pateisina teigdamas, kad jie yra vieši asmenys. „Visų, su kuriais aš susisiekiau, klausiau dalykų, kurie padėtų įrodyti ar paneigti viešus teiginius, susijusius su „keliautojų“ verslo interesais“, – teigia K.Madinas.

Paklaustas, kodėl internete viešina kitų žmonių asmeninius bei finansinius duomenis, K.Madinas paaiškino, kad informaciją pateikia kaip atsakymą į L.Davenport prašymą pateikti įrodymus dėl jų „skolų šleifo“. Jis teigia turįs ir daugiau įrodymų apie šios šeimos skolas bei melagingus teiginius, tačiau viešina ne viską.

„Tai nebuvo pats geriausias mano sprendimas ir dar kartą to nedaryčiau. Rasčiau kitą būdą perduoti tai Laurai. Pripažįstu, kad buvau suerzintas jos akivaizdaus melo, nes ji turėjo žinoti, jog jie buvo skolingi ir kad nepersikraustė į Kanadą. Tuo metu tai atrodė vienintelis būdas atsakyti į jos prašymą pateikti įrodymus“, – sakė K.Madinas.

Jis taip pat neigia pasinaudojęs tarnybine padėtimi: vyras aiškina, kad kreipdamasis dėl informacijos paprasčiausiai prisistatė, kas toks yra.

Į kaltinimus kibernetiniu priekabiavimu vyras reaguoja be didesnių emocijų. „Kibernetinio priekabiautojo apibūdinimas man netinka. Aš nesu anonimas, aš negrasinu ir nustojau bendrauti su R.Davenportu kai jis to manęs paprašė. Iš tiesų, aš atitinku tiriamojo žurnalisto apibūdinimą“, – įsitikinęs K.Madinas.

Jis teigia turintis sukaupęs daug informacijos apie internete keliautojais prisistatančius žmones – taip pat ir R.Davenportą. Savo tinklalapyje apie Davenportus jis rašo: „Istorijos šerdis yra jauna pora, kurios iliuzijos ar cinizmo pakako, kad jie jaustųsi teisūs sukurdami fiktyvią istoriją kaip pamatą šlovei ir sėkmei, kurios jie manė esą nusipelnę. Privačių, keliautojais apsiskelbusių žmonių pasaulyje, panašu, trūksta sveiko skeptiškumo.“

L.Davenport teigia teigia, kad K.Madino įvardijami dalykai jiems nėra reikšmingi: „Jei jis pats turėtų bent šiek tiek patirties kaip keliautojas ar tyrinėtojas, suprastų, kad tokie žmonės neieško šlovės ir pinigų. Tai yra visiškai nesuderinami dalykai. Keliautojai atlieka ekstremalius dalykus tam, kad įkvėptų, motyvuotų kitus.“

Susivieniję keliautojai ketina steigti organizaciją „Exploration Cyber Stalking Centre“ (liet. tyrinėtojų kibernetinio priekabiavimo centras), kuri padės panašioje situacijoje atsidūrusiems kelionių mėgėjams, tirs šiuos atvejus ir pateiks įrodymus apie atliktas keliones – kad persekiotojai nesikištų į asmeninį žmonių gyvenimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.