Nepritari gėjų santuokoms? Užmiršk karjerą IT!

Pastarąsias savaites kompaniją „Mozilla“ krečiantis skandalas ir protestai neturi nieko bendra su technologijomis. Niekas neklausė ir nesidomėjo, kokią plėtros strategiją siūlys, kur ves naujai paskirtas vadovas Brendanas Eichas. Trys iš šešių „Firefox“ interneto naršyklę kuriančios kompanijos valdybos narių atsistatydino ne dėl to, kad netikėjo B.Eicho vizija, o mažiau negu po dviejų savaičių teko atsistatydinti ir jam pačiam. Dėl visko kalti 1000 dolerių, kuriuos 2008 m. Eichas paaukojo kovai prieš gėjų santuokas Kalifornijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Apr 4, 2014, 2:29 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:18 PM

Kuo čia dėti gėjai?

Paskutinį kovo pirmadienį „Mozilla“ – kompanija, kurianti sparčiai populiarėjančią atviro kodo operacinę sistemą išmaniesiems telefonams „Firefox OS“ ir interneto naršyklę „Firefox“, pranešė apie eilinį valdybos pasikeitimą. Atrodytų, viskas įprasta – vykdant rotaciją tiesiog paskirtas naujas valdybos pirmininkas, kuriuo šį sykį tapo buvęs vyriausiasis technologijų vadovas Brendanas Eichas.

Tačiau jau antrą savo darbo dieną B.Eichas buvo priverstas pranešti, kad atsistatydino pusė kompanijos valdybos: Gary Kovacsas, kurį pats Eichas pakeitė vadovo poste, dar ankstesnis vadovas Johnas Lilly, dabar dirbantis įmonėje „Greylock Partners“, ir Ellen Siminoff, vadovaujanti internetinei mokymo kompanijai „Schmoop“.

„Trys valdybos nariai savo veiklą baigė dėl įvairių priežasčių. Du iš jų jau seniai planavo palikti kompaniją, nepaisant to, kas taps naujuoju vadovu“, – išplatino pranešimą pelno nesiekianti kompanija „Mozilla“.

Valdyboje liko kartu su Eichu „Mozilla“ įkūrusi Mitchell Baker, „LinkedIn“ įkūrėjas Reidas Hoffmanas bei nauja narė, „Spiegel Online“ vadovė Katharina Borchert. Oficiali versija, kad pasitraukę valdybos nariai buvo nepatenkinti, jog pastaruoju metu itin sunkiai besibraunantį į mobiliųjų įrenginių rinką „Mozilla“ nepasamdė geriau išmanančio būtent šios srities specifiką vadovo iš šalies.

Tačiau aplinkos reakcija, kitų rinkos dalyvių kaltinimai, vis augantis protestuotojų skaičius bei paties Brendano Eicho pasiteisinimai ir galiausiai atsistatydinimas išduoda – netradicinė, už atvirą internetą kovojanti ir pelno nesiekianti kompanija neturi teisės laikytis itin tradicinių pažiūrų.

O neramumai kilo būtent dėl naujo vadovo požiūrio į socialinę politiką. Taigi kuo čia dėti gėjai?

Ogi, štai kuo

Brendanas Eichas, pasirodo, nedžiūgauja dėl to, kad vis didesnėje pasaulio dalyje gėjams leidžiama kurti šeimas. Ne, į mitingus jis nevaikščiojo, viešai gėjų nešvankiais žodžiais nevadino, tiesiog 2008 m. parėmė Kalifornijos valstijos konstitucijos pataisą „Proposition 8“, kuria buvo siekiama uždrausti vienos lyties asmenų santuoką. Parėmė kukliai – skyrė 1000 dolerių.

Deja, paramos procentėliai per tą laiką ūgtelėjo, ir jau per pirmąją savaitę naujasis vadovas „Mozilla“ kompanijai kainavo gerokai daugiau. Prasidėjusi vieša protestų kampanija pradėjo kenkti verslo santykiams.

Vieni pirmųjų savo įniršį išliejo programėles kuriančios kompanijos „Rarebit“ įkūrėjai.

„Kaip susituokusi gėjų pora mes nusprendėme boikotuoti visus „Mozilla“ projektus. Nebekursime programėlių ir nevykdysime „Firefox“ operacinės sistemos testavimo. Nuo šios akimirkos iš „Firefox“ programėlių parduotuvės pašaliname savo žaidimą „Color Puzzle“ ir nutraukiame pradėtus darbus su kitomis su „Firefox“ susijusiomis programomis. Tarp jų ir jau parengtas paleisti populiarus „Android“ bei „iPhone“ žodynas „Dictionary!“, – „Rarebit“ vardu išplatino pareiškimą kompanijos vadovas Hamptonas Catlinas.

„Mozilla“ darbuotojai irgi netylėjo.

„Seniai norėjau tai pasakyti: aš dirbu „Mozilla“ ir prašau Brendano Eicho atsistatydinti iš pareigų“, – savo „Twitter“ įrašė dizaineris Jessas Kleinas.

Netrukus į akciją įsitraukė ir kai kurie interneto portalai. Pažinčių portalas „OkCupid“ kiekvienam, kas prie jo prisijungia naudodamas „Firefox“ naršyklę, parodo pasiūlymą: „Atsiprašome dėl sutrukdymo. Naujasis „Mozilla“ vadovas pasisako prieš lygias teises gėjų poroms. Todėl mes savo ruožtu norėtume, kad mūsų vartotojai nesinaudotų „Mozilla“ programine įranga lankydamiesi „OkCupid“.“ O puslapio apačioje nuorodos įsidiegti kitas naršykles: „Chrome“, „IE“, „Opera“ arba „Safari“.

„OkCupid“ savo sprendimą pakomentavo taip: „Pastaruosius dešimt metų paaukojome, kad suvienytume visus žmones. O jei tokie individai kaip ponas Eichas pasieks savo, tuomet apie 8 proc. porų, kurias taip sunkiai sujungėme, taps neteisėtos.

„OkCupid“ įkurta, kad kurtų meilę. Lygios gėjų porų teisės yra asmeniškai svarbios kai kuriems mūsų, tačiau profesionaliai tai svarbu mums visiems. Tie, kas nori neigti meilę, o vietoj jos siūlo gėdą, neviltį ir liūdesį, yra mūsų priešai, tad palinkėti jiems galime tik nesėkmės.“

Atviras internetas – kontroliuojamos pažiūros

Tokia reakcija kelia minčių apie netolerancijos pavojų. Tik ne tos netolerancijos, kai baubianti minia nori kažką mušti už tai, kad myli ne taip, kaip norisi miniai. Tos, kai mylintys kitaip pradeda baubti, kad kažkam tai neatrodo nuostabu.

Šiaip ar taip, o paaukoti 1000 dolerių ginant gal ir ne pačias teisingiausias savo pažiūras toli gražu ne tas pats, kas svaidyti akmenis į tuos, kurie pažeidžia tradicijas. Juolab kad ir „Mozilla“, ir asmeniškai Brendanas Eichas aiškiai patvirtino, jog nesirengia diskriminuoti žmonių pagal jų seksualinius prioritetus.

„Mūsų atvirumo puoselėjimo tradicija leidžia darbuotojams ir komunai atvirai išsakyti visas savo pažiūras ir nuomones apie „Mozilla“ veiklą. Skatiname juos netylėti, kai kyla nepasitenkinimas vadovų sprendimais, ir atidžiai pasveriame kiekvieną savo veiksmą, kad nepakenktume projekto misijai“, – reagavo į kritiką „Mozilla“.

B.Eichas ir pats suskubo užtikrinti, kad seksualiniai prioritetai jam nėra svarbūs vertinant žmones. Savo tinkleraštyje jis paskelbė pranešimą: „Užtikrinu, kad „Mozilla“ yra ir išliks ta vieta, kur kiekvienas, nepaisant jo lytinės orientacijos, seksualinio indentiteto, amžiaus, rasės, etinio, ekonominio ar religinio statuso, sulauks paramos ir pritarimo. Žinau, kad kai kas į tai reaguoja skeptiškai ir, kad vien žodžiai nieko nepakeis. 

Vienintelis dalykas, kurio prašau – suteikti man laiko, kad darbu įrodyčiau savo ketinimus. O dabar noriu tik išreikšti gailestį, kad savo veiksmai suteikiau skausmo.“

Deja, patys ilgai kentėję, engti ir išgyvenę nesupratimą gėjai dėl to, matyt, netapo iš esmės kitokiais žmonėmis, negu tie, kurie su malonumu juos persekiojo. Persekioti patiko ir jiems. Atakos ir kaltinimai galiausiai privertė balandžio 3 d. Eichą paskelbti, kad jis atsistatydina.

„Mozilla“ išplatino atsiprašymą, kad nereagavo pakankamai greitai į kritiką, pažadėjo ateityje dirbti atidžiau, o Brendanas Eichas prarado galimybę darbais įrodyti, kokios vis dėlto jo pažiūros. „OkCupid“ šį penktadienį triumfuodami paskelbė, kad jų kova laimėta, o „Mozilla“ įrodė savo paramą lygioms teisėms.

Būsimi potencialūs aukščiausio lygio vadovai dabar žinos, kad jei jų pažiūros nesutampa su tų, kurie garsiau rėkia, reikia jas kuo giliau slėpti. Tai nereiškia, kad jie dirbs geriau ar blogiau, negu būtų dirbęs B.Eichas. Tai tik reiškia, kad naujai besiformuojančiai pasaulio moralei, lygiai kaip ir senajai, visiškai nerūpi, ką žmogus galvoja iš tiesų – svarbu, kad per daug neišsišoktų su savo tiesa.

Todėl gaila, kad tokių žmonių, kaip Pasaulinio interneto tinklo konsorciumo vadovo Danielio Glazmano, balsai skamba tyruose:

„Jei mūsų bendruomenėje žmogų badysime pirštais už jo ar jos įsitikinimus, pasieksime tik vieno: žmonės nustos reikšti savo nuomonę, nes bijos dėl to nukentėti. Aš visai ne taip įsivaizduoju pasaulį, kuriame noriu gyventi, visai ne taip suprantu demokratijos ir nuomonės bei žodžio laisvės koncepciją.“

Gal išties tiesą sakė senovės kinai – drakonas įveiktas, tegyvuoja drakonas?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.