„Login“ pranešėjas paaiškino, kas sieja bitkoinus ir ateivius

Ar žinote, kas yra bitkoinai? Dauguma progreso konferencijos „Login“ dalyvių, atėjusių pasiklausyti pranešėjo Jono Matonio, išgirdę tokį klausimą pakėlė rankas. Virtualia valiuta besinaudojančių buvo gerokai mažiau. Tačiau jų buvo, o tai nudžiugino organizacijos „Bitcoin Foundation“ vykdomąjį direktorių.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

2014-04-11 12:59, atnaujinta 2018-02-14 17:43

„Visų pirma, noriu duoti jums šį tą nemokamai, nes visi mėgsta gauti daiktus dykai. Ir ne, tai nebus bitkoinai“, – šyptelėjo J.Matonis, sukeldamas nusivylimo atodūsį auditorijoje.

Išdalinęs kelis žurnalo apie šią virtualią valiutą numerius jis pareiškė dabar ne tik dirbantis, nuolat galvojantis, bet ir sapnuojantis bitkoinus. Apie tai jis galvoja tiek daug, kad net išsiaiškino, ką bendro bitkoinai turi su... ateiviais.

„Pasirodo, gyvybės kosmose ieškantis projektas SETI (angl. Search for Extraterrestrial Intelligence) buvo didžiausias kompiuterijos projektas pasaulyje. Tačiau bitkoinai jį aplenkė. Žodžiu, gaminti virtualius pinigus žmonėms yra svarbiau nei ieškoti ateivių“, – sakė J.Matonis.

Paaiškinęs, kaip virtuali valiuta veikia, „Bitcoin Foundation“ vykdomasis direktorius puolė vardinti jos privalumus.

„Tai yra vertės perdavimas be tarpinės grandies. Šį procesą decentralizavęs gali fundamentaliai pakeisti finansų rinką, – kalbėjo „Login“ pranešėjas. – Mes įžengiame į naują erą – decentralizuotos bankininkystės erą.“

Jis pastebėjo, kad bitkoinai turi daug panašumų su popieriniais pinigais: abiem atvejais užtikrinamas privatumas, atsiskaitant nereikia tarpininko ir atsiskaitymas (pervedimas) yra galutinis.

Tačiau bitkoinai turi papildomų privalumų: jais galima atsiskaityti už prekes ar paslaugas iškart net su kitame pasaulio gale esančiu žmogumi, jie veikia ten, kur neveikia „Visa“, „Mastercard“ ar „PayPal“ (o tokių šalių yra daugiau nei 60), kadangi nėra tarpininkų – niekas negali uždrausti ar sustabdyti pervedimų (pvz., tai buvo aktuali „WikiLeaks“, kai JAV valdžia nurodė stabdyti aukojimus šiai organizacijai). Be to, bitkoinais gali naudotis visi – tai aktualu azartiniams žaidimams internete ar svetainėms suaugusiems. Maža to, kadangi ši valiuta yra gana nauja, pradėjus ją naudoti galima sulaukti žiniasklaidos dėmesio, kuo pasinaudojo verslininkas R.Bransonas, nusprendęs aštuonias vietas skrydžiui į kosmosą parduoti internetu. Jis ne tik sulaukė pirkėjų, bet ir žurnalistų dėmesio.

J.Matonis yra elektroninių pinigų tyrinėtojas ir kriptoekonomistas, labiausiai besidomintis politiškai nepriklausomos virtualiosios valiutos cirkuliavimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.