Skambinate padidinto tarifo numeriu? Patys kalti!

Skambindami padidinto tarifo numeriu prieš sujungimą turėtumėte išgirsti pranešimą, kad skambutis bus papildomai apmokestintas ir nemokėti už skambutį, jei spėjote padėti ragelį prieš išgirsdami kvietimo signalą. Nors toks reikalavimas galioja ne vienerius metus, jo vis dar laikosi ne visi mobiliojo ryšio operatoriai. Už tokį pažeidimą gresia nemažos baudos.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

2014-04-12 13:29, atnaujinta 2018-02-14 17:14

Lietuvoje yra per šimtą telefono numerių, kuriais skambinant galioja padidintas tarifas. Jis paprastai svyruoja nuo 40 ct iki 3 Lt už minutę, nors gali siekti ir 10 Lt už skambutį.

Pagal galiojančią tvarką, operatoriai privalo įspėti klientus, jei jie skambina padidinto tarifo numeriu. Tačiau šios prievolės laikosi ne visos kompanijos.

Lrytas.lt atliktas eksperimentas atskleidė, kad „Tele2“ ir „Omnitel“ klientai tokius įspėjimus girdi ne visais atvejais. Pavyzdžiui, skambinant informacijos telefonu 1588 (minutės kaina – 2 Lt) ar kompanijos „Toks“ autobusų stoties informacijos numeriu 1661 (1,5 Lt už minutę) įspėjimo vartotojai negirdi. Jis neįjungtas ir daliai kitų trumpųjų numerių (pvz., paslaugų numeriais 1312, 1609, 1877, „Omnitel“ neįspėja ir kviečiant taksi nr. 1313 ar 1444).

Keliais atvejais, nors sujungimas nebuvo atliktas, operatoriai apmokestino šiuos skambučius.

„Tele2“ teigia, kad nors reikalavimas užtikrinti informavimą galioja jau seniai, anksčiau nebuvo aišku, ar tai turi atlikti operatorius, ar paslaugos teikėjas. „Praėjusiais metais kreipėmės į daugelį savo partnerių klausdami, ar jie patys įgyvendins reikalavimą dėl įspėjimo, ar sutinka, kad tai padarytume mes. Galiausiai visiems padidinto tarifo numeriams įspėjimus uždėjome mes“, – sakė „Tele2“ Korporatyvinės komunikacijos vadovas Andrius Baranauskas.

Tad kodėl įspėjimai vis dar girdimi ne visais atvejais? „Prieš kelias savaites pastebėjome, kad skambinant į dalį numerių įspėjimas nuskamba su technine klaida, t.y., ne nuo pradžių, o nuo atsitiktinės įrašo vietos. Sustabdėme šiuos įspėjimus, kol išspręsime techninius nesklandumus. Nustatėme, kad jie atsirado dėl programinės įrangos atnaujinus mūsų sistemas“, – aiškino A.Baranauskas, pridurdamas, kad reikiami atnaujinimai turėtų būti įgyvendinti iki šio mėnesio pabaigos.

„Omnitel“ ryšių su visuomene vadovė Daiva Selickaitė teigė, kad kompanija atkreipė dėmesį į šią problemą ir vykdo reikalingus pakeitimus. „Šiuo metu informavimas jau veikia daugumai su vietove nesusietų padidinto tarifo trumpųjų numerių. Deja, šiuo metu neturime techninių galimybių įgyvendinti šio reikalavimo su vietove susietiems telefono numeriams, kuriais teikiama padidinto tarifo paslauga (tokių telefono numerių yra 11). Tačiau dedame pastangas, kad rastume sprendimą kiek įmanoma greičiau“, – patikino D.Selickaitė.

Gresia baudos

Mobiliojo ryšio operatorių veiklą prižiūrinti Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) patvirtino, kad teikiant padidinto tarifo paslaugas yra privaloma informuoti vartotoją ne tik apie tokių skambučių, bet ir SMS ar MMS žinučių kainas prieš suteikiant šią paslaugą.

Išimtys taikomos tik trumpajam numeriui 118 bei vykdant labdaros, paramos akcijas ar balsavimus, jei paslaugų gavėjai yra aiškiai informuojami apie taikomus padidinto tarifo paslaugų įkainius.

„RRT šiuo metu renka informaciją apie tai, kaip paslaugų teikėjai informuoja vartotojus apie padidinto tarifo paslaugų kainas, paslaugos kiekio skaičiavimą, ar paslaugų teikėjai teikdami padidinto tarifo paslaugas laikosi teisės aktų nustatytų reikalavimų ir ar teisinis reguliavimas yra pakankamas, kad tinkamai apsaugotų vartotojus“, – teigė RRT atstovė ryšiams su visuomene Rasa Karalienė.

Elektroninių ryšių įstatyme nurodoma, kad už elektroninių ryšių paslaugų teikimą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimą RRT turi teisę skirti baudą, kuri siektų iki 3 proc. bendrųjų metinių pajamų iš veiklos, susijusios su elektroniniais ryšiais. Jei tokios veiklos mastą apskaičiuoti sunku arba neįmanoma, bauda gali siekti iki 300 tūkst. Lt. Už pakartotinį pažeidimą gali būti skirta bauda, siekianti iki 5 proc. pajamų arba iki 500 tūkst. Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.