V.Putinas: „Internetas – CŽV projektas“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad internetas yra JAV Centrinės Žvalgybos Valdybos (CŽV) projektas. O dėl kelių jo pareiškimų apie didžiausią šalies interneto paieškos sistemą „Yandex“ smarkiai smuko jos akcijų vertė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 24, 2014, 7:12 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:09 PM

Kremlius jau senokai siekia didesnių interneto kontroliavimo galių. Opozicijos aktyvistai, negalintys pasirodyti nacionalinėse televizijose, visuotinį tinklą naudoja skleisti savo idėjoms, organizuoja protestus.

Šią savaitę Rusijos parlamentas priėmė įstatymą, kuris reikalauja, kad socialiniai tinklalapiai serverius laikytų Rusijoje ir saugotų visą informaciją apie vartotojus mažiausiai pusmetį. Be to, V.Putinui artimi verslininkai perėmė didžiausio Rusijos socialinio tinklo „VKontakte“ valdymą.

Ketvirtadienį V.Putinas, kalbėdamas Sankt Peterburge vykusiame forume, pareiškė, kad internetas buvo CŽV projektas, pridurdamas: „Taip jis ir toliau vystosi.“

Kad atsispirtų įtakai, V.Putino teigimu, Rusija turi kovoti už savo interesus virtualioje erdvėje.

Rusijos tinklaraštininkas prezidentui pasiskundė, kad užsienio svetainės ir paieškos sistema „Yandex“ (kuri Rusijoje yra populiaresnė nei „Google“) informaciją saugo užsienio serveriuose, o tai esą gali kenkti šalies saugumui. Atsakydamas V.Putinas užsiminė, kad „Yandex“ įkūrimo metu jai buvo daromas spaudimas, bei kritikavo kompaniją už tai, kad ši įsiregistravo Nyderlanduose. Esą tai ji padarė ne tik dėl mokesčių, bet ir dėl kitų priežasčių.

Nors V.Putino komentaruose nebuvo išsakyta tiesioginių grasinimų „Yandex“, vienos sėkmingiausių Rusijos technologijų kompanijos akcijų vertė „Nasdaq“ akcijų biržoje smuko 5 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.