IT kompanijų patentų ginčų tikrieji pralaimėtojai – vartotojai

„Apple“ ir „Samsung“ patentų ginčą svarsčiusių JAV San Chosė (Kalifornijos valstija) teismo prisiekusiųjų seniūnas Thomas Dunhamas pareiškė, kad labiausiai dėl tokių nesutarimų pralaimi vartotojai.

„Samsung“ turės sumokėti konkurentei 120 mln. dolerių už patentų pažeidimus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Samsung“ turės sumokėti konkurentei 120 mln. dolerių už patentų pažeidimus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 6, 2014, 7:00 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:16 AM

Po mėnesį trukusio bylos svarstymo pirmadienį paskelbtas sprendimas: „Samsung“ turės sumokėti konkurentei 120 mln. dolerių už patentų pažeidimus, nors „Apple“ siekė prisiteisti 2,2 mlrd. dolerių.

„Galiausiai, vartotojai bus viso to pralaimėjusieji, – pareiškė T.Dunhamas. – Norėčiau, kad jos rastų būdą susitarti. Tikiuosi, kad toks sprendimas kažkokiu būdu padės joms tai padaryti ateityje.“

Teismas pripažino, kad „Samsung“ nukopijavo amerikiečių technologijas, tokias kaip telefono atrakinimas perbraukiant ekraną ir automatinis žodžių taisymas rašant, pranešė Mercurynews.com.

Prisiekusieji bandė įvairias funkcijas, naudodami „Samsung“ ir „Apple“ išmaniuosius telefonus ir planšetes, tačiau daugelį „Apple“ kaltinimų atmetė kaip nepagrįstus. Taip pat jie pripažino, kad amerikiečių bendrovė pažeidė vieną „Samsung“ patentą, susijusį su vaizdo kameros technologijomis, ir nurodė konkurentei sumokėti 158 tūkst. dolerių.

„Samsung“ atstovai bylos svarstymo metu pastebėjo, kad tikrasis „Apple“ taikinys turėtų būti „Google“, kadangi būtent jai priklauso operacinė sistema „Android“. Be to, „Apple“ atskleidė, kad „Google“ sutiko apmokėti dalį „Samsung“ teisinių išlaidų, jei byla būtų pralaimėta.

Tačiau prisiekusiesiems nebuvo suteikta daugiau informacijos apie „Apple“ požiūrį ir santykius su „Google“, todėl liko neaišku, kodėl kompanija patentų ieškinius kelia būtent „Samsung“. Neturėdami įrodymų jie „Google“ į bylą neįtraukė.

Tačiau T.Dunhamas pabrėžė: „Jei („Apple“) tikrai mano, kad dėl viso to kalta „Google“, jie neturėtų trypčioti aplink.“

„Apple“ atstovai teigė, kad naujausias teismo sprendimas įrodo, jog „Samsung“ piktavališkai vogė jų idėjas ir kopijavo produktus.

„Samsung“ advokatas Johnas Quinnas teigė esantis patenkintas tuo, kad skirta bauda siekia vos 6 proc. sumos, kurios reikalavo „Apple“. „Tačiau ir tai nėra teisinga, kadangi „Apple“ nuslėpė tikruosius įrodymus ir nepateikė nieko, kas įrodytų jų teiginius, taigi priimtas sprendimas nėra paremtas įrodymais – ir tai tik viena iš problemų“, – teigė J.Quinnas, pridurdamas, kad kompanija numato skųsti sprendimą ir prašys panaikinti skirtą baudą.

2012 metais kitas San Chosė teismas nusprendė, kad „Samsung“ turi sumokėti apie milijardą dolerių „Apple“ už „iPhone“ ir „iPad“ technologijų kopijavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?