Lietuvoje užgimsta naujas pasaulyje menas – programavimo poezija

Kas pasakė, kad poetiška siela negali gyventi skaitmeniniais kodais mąstančio žmogaus galvoje? Kas sugalvojo, kad poetas dienas leidžia žvelgdamas į saulėlydžius, blogiausiu atveju į baro stalą, bet tikrai ne į kompiuterio ekraną? Kodėl mus vis bandoma įtikinti, kad merginas žavintys romantiški polėkiai kam jau kam, o programuotojui negresia? Atvirkščiai – rašantys programas dažnai yra kūrybingesni už rašančius eiles! Būtent tai ir pasišovė įrodyti šį mėnesį prasidedančio antrojo programinio kodo poezijos konkurso rengėjai, kviečiantys jame jėgas išmėginti visus programuotojus.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

May 8, 2014, 1:24 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:31 AM

„Pirmąjį rimuotą dvieilį programiniame tekste pastebėjome prieš dvejus metus visiškai atsitiktinai. Tai paskatino pasižvalgyti daugiau panašių eilėraščių, tačiau jokio atviro poezijos konkurso kompiliuojamoms programavimo kalboms (kaip „Java“, „C++“ ar „C#“) neradome.

2013 metais ir kilo idėja pirmą kartą pakviesti įvairias Vilniaus programuotojų bendruomenes išmėginti jėgas. Konkursas sulaukė dėmesio, tad tęsiame jį šiemet plėsdami jo geografiją“, – sakė Mantas Urbonas, vienas programinio kodo poezijos konkurso organizatorių.

Antrus metus rengiamo vienintelio pasaulyje tokio pobūdžio konkurso dalyvių profilis nėra ribojamas. Jame gali dalyvauti programuotojai profesionalai bei mėgėjai iš Lietuvos ar užsienio šalių, pasirinkę savo vardą ar slapyvardį. Svarbiausias reikalavimas – kad dalyvaujantys kūriniai rimuotųsi ir atitiktų „Java“, „C++“ arba „C#“ sintaksės reikalavimus. Kitaip tariant – jie turi būti kompiliuojami be klaidų.

Skamba neįtikėtinai, tačiau tai išties įmanoma. Štai vienas pavyzdys:

$all_you_see=@$is; $p=$h=@$p ?>

$will; function well

($will, $allways, $live) {

$will/=4;$ever=$stay=$for=3;

$will_improve;

$will_grow=@$like_tree;

$i_have_my_own=$life=$to=$live;

$your="_";$smile=$will;

$improve_my_drill;

$can_you; $allways =

@split($your, $life);

$sound_like; echo // ??

$allways[$smile]; // ??

}

$just; set_error_handler("well");

AND_YOU_JAVA_GO_TO_HELL;?>

Šis anoniminio autoriaus kūrinys vadinasi „PHP yra viskas, ką matai“ (angl. „PHP is all you see“). Santrumpa PHP yra vienos dinaminės programavimo kalbos pavadinimas. Šia kalba eilėraštis ir užrašytas.

Nekreipiant dėmesio į keistai atrodančius skyrybos ženklus, tekstą galima perskaityti kaip anglų kalba užrašytą eilėraštį – autorius šlovina PHP programavimo kalbą, pranašauja jai gražią ateitį, užsimena apie šypsenos svarbą ir galop pašiepia kitą programavimo kalbą.

Šio konkursinio darbo ypatybė ta, jog eilėraščio tekstas vis dėlto pažeidžia sintaksės reikalavimus – programa parašyta su akivaizdžia klaida. Kompiuteris tą klaidą suranda, tačiau likusi programos-eilėraščio dalis surašyta taip, jog klaidos pranešimas „nukarpomas“, ir ekrane tematomas žodis „winner“ (angl. „nugalėtojas“). Programinį tekstą pataisius taip, kad atitiktų kalbos reikalavimus, programa... nustoja veikti.

Taigi tam tikra prasme tai netgi išraiškingiau negu Maironio eilėraščiai. Šiame darbe galima įžvelgti tris lygius: nesudėtingą eilėraštį; veikiantį programinį kodą; ir – autoriaus žodžiais tariant – amžinąją tiesą, jog „iš dainos žodžių neišmesi“.

Jei ką nors supratote, štai dar vienas konkursinio darbo pavyzdys. Osvaldo Grigo „Pirmosios klasės bilietas“ (angl. „First class ticket“): @ thou( dream= of. first) class ticket{ to< the> moon;

{ as: if( that. were( the. hardest)){} thing< to> get;

thy. eyes( without. an instanceof regret);

for( I did; know. thou; shalt. be( leaving. soon));}

@ yet(@ putting) public @ consciousness(@ aside)

@ there( is=@ no) static @ universe(@ nor) void

main(@ premise( of. existence) @ was(@ destroyed)

@ as( quantum= worlds. began, to=@ coincide)

@ reality( is= one. vibrating) String...

that){ always yields= improbable. events;

so: try{ to:{}} catch( them when){ thy moontrip, ends;}

and< see> what= new horizons( they. shall. bring);}}

/* SUPPORTING CLASSES */

/* praleista */

Atrodo kaip šekspyrinės anglų kalbos eilėraštis, atsitiktinai prigrūstas įvairių skyrybos ženklų. Darbe minimas bilietas skrydžiui į Mėnulį, daromos kvantinės teorijos užuominos, kalbama apie realybės neapčiuopiamumą. Kitaip tariant, labai panašu į moderniąją poeziją.

Sunku patikėti, kad tekstas nelaužo „Java“ programavimo kalbos taisyklių. Ne iš karto pastebima, jog privalomieji kalbos elementai – pavyzdžiui, itin sunkiai rimuojami žodžiai „public static void main String“ – meistriškai įpinami į tekstą ir visiškai negriauna rimo. Įsigilinus į panaudotus sprendimus lieka šaukti „valio“: neįtikėtina, tačiau programa iš tiesų visiškai atitinka griežtus kompiliatoriaus reikalavimus.

Žodžiu, taip – jei nieko nesupratote, galite eiti mokytis programuoti, o jei viskas aišku, organizatoriai kviečia ir tave. Jų teigimu, šia iniciatyva siekiama paskatinti informacinių technologijų specialistus nors kartą gyvenime pabandyti sukurti rimuotą programos tekstą.

Sukurtas eiles galima siųsti iki gegužės 25 d. el. paštu art@SourceCodePoetry.com. Konkurso nugalėtojus išrinks ir apdovanos komisija. Na, o daugiau informacijos apie konkursą rasite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.