Lietuva laukia kibernetinio saugumo krizės

Nors pasaulinės informacinių technologijų (IT) naujovės Lietuvoje pritaikomos beveik taip pat greitai kaip ir visame pasaulyje, mūsų šalyje vis dar siaurai suvokiama šių technologijų apsauga. Lietuvos organizacijos bei gyventojai kibernetinį saugumą dažnai sieja tik su antivirusinės apsaugos sistemos turėjimu ir kompiuterinių tinklų apsaugai ar švietimui apie saugų darbą internete vis dar skiria mažai dėmesio. Tokia situacija pasikeis, kai šalis sulauks stiprios virtualios saugumo krizės ar atakos, mano ekspertai.

Ekspertų nuomone, Lietuvoje tiek verslas, tiek gyventojai virtualaus saugumo užtikrinimui vis dar skiria mažai dėmesio.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Ekspertų nuomone, Lietuvoje tiek verslas, tiek gyventojai virtualaus saugumo užtikrinimui vis dar skiria mažai dėmesio.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 21, 2014, 1:00 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:54 PM

„Jau greitai internete bus 3 mlrd. nuolatinių vartotojų: jie visi bus prisijungę prie globalių technologijų tinklo, kurio naujovės taip pat greitai pritaikomos ir įdiegiamos Lietuvoje. Tačiau nuo Vakarų ar Pietryčių Azijos valstybių mes šiek tiek skiriamės savo požiūriu į šių technologijų ir savo darbo apsaugą. Šiandien Lietuvoje tiek verslas, tiek gyventojai virtualaus saugumo užtikrinimui vis dar skiria mažai dėmesio. Atrodo, kad rimčiau domėtis IT saugumu žmonės pradės tik susidūrę su realia kibernetinio saugumo problema ar ataka, kuri sukeltų daug žalos“, – sakė „Atea“ informacinės saugos skyriaus vadovas Andrius Šaveiko.

Pasak „Hermitage solutions“ saugumo eksperto Pauliaus Čeponio, virtualiai erdvei gali kilti įvairios grėsmės: „Šiuo metu kibernetiniams saugumui Lietuvoje didžiausią nerimą kelia DDoS (angl. Distributed Denial of Service) atakos – būdas kenkti serveriui, kad jis nepajėgtų aptarnauti vartotojų užklausų. Su šia problema beveik prieš metus susidūrė vienas lietuviškas tinklalapis, neseniai girdėjome apie panašias atakas Estijoje. Būtent po tokių įvykių visuomenė skiria daugiau dėmesio potencialioms grėsmėms bei saugumui.“

Grėsmės ateis iš daiktų

Pasak IT saugumo eksperto A.Šaveiko, jau greitai pasieksime tokį technologinės pažangos lygį, jog bus sunku įsivaizduoti prietaisą, neprijungtą prie interneto. „Netrukus daiktų internetas taps kasdiene mūsų gyvenimo dalimi: galėsime bėgioti sportiniais bateliais, kurių duomenys mūsų socialiniuose tinkluose rodys, kokio ilgio distanciją nubėgome. Ši technologinė pažanga atvers kelią ir daugiau galimybių internete veikiantiems nusikaltėliams, kurie ieško įvairiausių būdų pasisavinti žmonių duomenis. Todėl turime būti pasiruošę reaguoti į potencialiai iškylančias kibernetines problemas“, – teigė jis.

„Šalies virtualioje erdvėje taip pat daug grėsmių kyla dėl internetinių svetainių ir taikomųjų programų pažeidžiamumo ar atakų, nukreiptų prieš „Windows XP“ operacinę sistemą. Tai – tik kelios šiuo metu aktualios IT saugumo problemos“, – pastebėjo P.Čeponis

Apie kibernetines grėsmes ir geriausius būdus, kaip nuo jų apsisaugoti, bus diskutuojama „Baltic CyberSecurity Forum 2014“ konferencijoje, kuri vyks „Litexpo“ parodų centre, Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.