Įmonei išvengti kibernetinės atakos – beveik neįmanoma

Informacinių technologijų specialistai iš viso pasaulio Vilniuje dalinosi patirtimi, kaip apsisaugoti nuo kibernetinių atakų. Pasak jų, virtualūs užpuolimai šiandien dažnesni nei realūs – beveik 100 proc. Europos kompanijų susiduria su virtualiais užpuolikais.

Daugiau nuotraukų (1)

Ugnė Galadauskaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

May 23, 2014, 10:20 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:05 PM

Ekspertai, kurių sprendimai prisideda prie NASA ir Pentagono sistemų saugumo, sako, kad kone visos Europos kompanijos patiria virtualius užpuolimus. Galbūt ne itin didelius, bet vis viena tenka su jais susidurti. Lietuvai šiandien, pasak jų, didžiausia grėsmė – iš Rusijos.

„Taip, Lietuva gali įveikti atakas iš Rusijos. Bet tai labai didelis darbas. Svarbiausia, reikia apgalvoti, kokio tipo atakų Lietuva gali sulaukti. Fizinio konflikto, kaip Ukrainoje, gal ir nereikia tikėtis, bet, manau, kibernetinio – greičiausiai. Tačiau aš tikrai manau, kad pasiruošus galimoms atakoms ir suradus, kur yra jūsų Achilo kulnas pirmiau nei užpuolikai, – jūs galite ne 100 proc., bet labai stipriai būti tam pasirengę“, – teigė saugumo strategas Robertas Griffinas.

Pasak ekspertų, šimtaprocentinio saugumo šioje vietoje nėra ir jokia valstybė negali jo užtikrinti. Specialistai pabrėžia, kad kalbama ne tik apie nacionalinį ar kompanijų saugumą. Tai liečia ir kiekvieną žmogų asmeniškai. Jeigu jūs tikras, kad prie jūsų išmaniojo telefono galima prieiti tik su jūsų piršto atspaudu, tai – jau ženklas, gal galite būti apvogtas.

„Aišku, visada saugiau naudoti senas technologijas nei išmaniąsias, bet vis tik tai – neprotingas sprendimas. Išmanieji įrenginiai paspartina verslą, pagerina rezultatus, o naudojimas pirštų atspaudų – tai progresas, iš tiesų padidinantis saugumą. Tik nereikia tuo aklai tikėti. Niekada nesi 100 proc. saugus“, – aiškino virtualaus saugumo specialistas Kasparsas Petersonas

Konferencijos organizatoriai sako, kad Lietuvos kibernetinio saugumo klausimai vis aktualesni, todėl ekspertai atvežė daug naudingos informacijos.

„Turim ne vieną klientą, kuris nukentėjo ir bėda Lietuvoje ta, kad vyrauja saugos mitas, kad mes esam maži, o puola tik didesnes kompanijas, mes nieko tokio neturim, ką gali pavogti. Bet kai nukenčia, susimąsto ir ateina, jau būna vėlu“, – kalbėjo „Synergy Consulting“ atstovė, renginio organizatorė Viktorija Prikockienė.

Ekspertai sako, kad šiandien tikimybė būti virtualiai užpultam ir su įslaptinta informacija dirbančiam pareigūnui, ir paprastam išmaniojo telefono vartotojui tokia pati. Jie pataria atidžiai sekti elektroninį paštą, nenaršyti įtartinuose tinklapiuose, o svarbiausia – niekada nemanyti, kad nesate virtualių užpuolikų taikinys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.