Lietuvių teisė būti užmirštiems internete – „Google“ galvasopis

„Google“ tebesvarsto, kaip užtikrinti Europos Sąjungos piliečių teisę „būti užmirštiems“ internete, o viena iš svarbių problemų sprendžiant šį klausimą yra kalbų įvairovė Europoje.

ETT suteikė teisę europiečiams paslėpti internete skelbiamą informaciją apie juos, jei ši yra praradusi aktualumą.<br>123rf nuotr.
ETT suteikė teisę europiečiams paslėpti internete skelbiamą informaciją apie juos, jei ši yra praradusi aktualumą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

May 27, 2014, 11:01 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:49 AM

Šalinti europiečiams nepatinkančius paieškos rezultatus apie juos „Google“ turės dėl Europos Teisingumo Teismo sprendimo. Prieš dvi savaites šis teismas, išnagrinėjęs vieno ispano skundą paieškos milžinei, priėmė netikėtą sprendimą ir nurodė, kad žmonės turi teisę prašyti „Google“ ištrinti asmeninius duomenis, pateikiamus paieškos rezultatuose.

Teisė „būti pamirštiems“ internete galioja tam tikromis aplinkybėmis, kai žmonių asmeniniai duomenys tampa pasenę, netikslūs arba perdėti atsižvelgiant į tikslą, dėl kurio buvo apdoroti.

„Šis sprendimas turės didelę įtaką tam, kaip mes apdorojame prašymus pašalinti informaciją. Tai yra logistiškai sudėtinga – vien jau dėl kalbų įvairovės ir poreikio atidžiai peržiūrėti užklausas. Kai tik mes nuspręsime, kaip būtent tai bus atliekama – o tai gali užtrukti kelias savaites, – informuosime naudotojus“, – portalui Lrytas.lt teigė „Google“ atstovė spaudai.

Ji negalėjo nurodyti, kiek ir kokio pobūdžio užklausų po tokio ETT sprendimo kompanija sulaukė iš Lietuvos vartotojų. Vietoje to „Google“ atstovė pateikė nuorodą į anksčiau kompanijos paskelbtą komentarą apie tai, jog vieno pirmųjų „būti užmiršti“ internete panoro pedofilas, politikas ir medikas.

Kad atsiras norinčių piktnaudžiauti naująja išimtimi, spėjo ir teisininkas Mindaugas Kiškis: „Čia jau tenka pareiga įstatymų leidėjui pagalvoti apie tokius atvejus bei iškart išgryninti, kad žmonės, prisidengdami teise į privatumą, neturėtų galimybių piktnaudžiauti.“

Išsamesnį straipsnį apie ETT sprendimą ir jo pasekmes rasite paspaudę čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.