Šnekiesiems kaliniams – dvigubas apynasris

Lietuvos kalinimo įstaigos nesusitvarko su neteisėtu mobiliųjų telefonų naudojimu. Todėl šią problemą bandoma spręsti kitaip – slopinant ryšį ir blokuojant nuteistųjų įsigytas SIM korteles bei telefonus.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

May 28, 2014, 9:32 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:01 AM

Ryšys pataisos namuose turėjo būti užblokuotas prieš kelerius metus, bet dėl valdininkų neapsižiūrėjimo sistema iki šiol neveikia.

Situacija kurioziškai juokinga: paskelbtas konkursas, išrinktas jo laimėtojas, bet tik vėliau paaiškėjo, kad įranga paseno dar nenupirkta – ji sugebėjo blokuoti tiktai GSM (2G) ryšį.

Kaliniams tereikėjo pasirūpinti, kad per tvorą jiems būtų švystelėti ne paprasti mygtukiniai telefonai, o išmanieji. Nors tinka ir neišmanieji – svarbiausia, kad palaikytų 3G ryšį.

Supratęs klaidą konkurso laimėtojas susimokėjo baudą ir susirinko „žaisliukus“. O kalėjimai liko laisvo ryšio zonomis, kuriose ir toliau konfiskuojama tūkstančiai telefonų per metus.

Rezultatai – teigiami

Todėl buvo nuspręsta blokuoti kalinių naudojamas SIM korteles, o jeigu yra galimybė, ir telefono aparatus. Pernai sukurtas specialus algoritmas, jį taikyti pradėta pernai spalio pabaigoje.

Nors šis metodas naudojamas dar neilgai, Lietuvos kriminalinės policijos biuro atstovų teigimu, rezultatai jau matomi.

Per tris šių metų mėnesius buvo užblokuota 350 SIM kortelių ir 291 telefono aparatas. Tuo metu nusikalstamumas mažėja: pernai sausio-kovo mėnesiais buvo pradėti 92 ikiteisminiai tyrimai, o šįmet per tą patį laikotarpį jų skaičius sumažėjo iki 45-ių.

Pretenzijų dėl užblokuotų telefonų pareigūnai negavo.

Alytuje veiks jau šiemet

Rankų nenuleidžia ir kalinių prižiūrėtojai: toliau ieškoma, kas galėtų įdiegti mobilųjį ryšį blokuojančią įrangą kalinimo įstaigose.

Jau pasirašyta sutartis dėl Alytaus pataisos namų. Konkursą laimėjo bendrovė „Atea“, projekto vertė – 1,2 mln. litų. Planuojama, kad įranga bus įdiegta ir pradės veikti šiais metais.

„Tokią įranga įdiegti, kad būtų galimybė trukdyti neteisėtą radijo ryšį visoje įstaigos teritorijoje, gana sudėtinga ne tik dėl finansinių galimybių, bet ir dėl sparčiai tobulėjančių technologijų“, – aiškino Kalėjimų departamento atstovas Gediminas Dubonikas.

Įranga apsimes stotimi

Diegiama įranga turės blokuoti tiek skambučius, tiek duomenų perdavimą (mobilųjį internetą) kalinimo įstaigos teritorijoje, bet negalės trukdyti antžeminei televizijai ir specialiam kalėjimuose naudojamam radijo ryšio tinklui.

Taip pat turės būti sudaryta galimybė įrangos valdymo sistemoje registruotiems abonentams naudotis telefonijos paslaugomis. Bet išjungti jos patys kalinių prižiūrėtojai negalės.

Be to, įranga turi fiksuoti ir pateikti informaciją apie mėginimus prisijungti prie mobiliojo ryšio tinklo.

Kaip ši sistema turėtų veikti? Diegiama įranga apsimes mobiliojo ryšio stotimi, prie kurios ir bandys jungtis laisvės atėmimo vietų teritorijoje esantys mobilieji įrenginiai.

Įranga turi veikti ir esant 35 laipsnių speigui, ir kepinant 35 laipsnių karščiui, ištverti kitus ekstremalius gamtos reiškinius, būti apsaugota nuo gyvūnų pašalinių žmonių, kurie galėtų ją sugadinti.

Beje, šįkart konkurso sąlygose jau numatyta, kad ateityje turi būti numatyta galimybė papildyti įrangą naujais radijo ryšio slopinimo kanalais programiniu būdu arba diegiant papildomus komponentus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.