„Facebook“ erdves užkariauja ir šimtamečiai

„Facebook“ močiutės ir seneliai – taip galima pavadinti per 70 ir net per 80 perkopusius lietuvius, kurie turi savo profilius socialiniuose tinkluose, aktyviai dalyvauja e.forumuose, komentuoja ir asmeninio, ir visuomeninio politinio pobūdžio informaciją, patinkina, dalijasi nuotraukomis, naujienomis.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2014-06-01 18:37, atnaujinta 2018-02-13 07:20

Tokie senyvo amžiaus žmonės psichologiniu požiūriu gerokai skiriasi nuo tų savo bendraamžių, kurie internetą žino tik kaip „nelabojo išmonę“, skirtą vien jaunimui dirbti ir žaisti.

Psichologai pastebi, jog informacines technologijas įvaldę pagyvenę žmonės yra optimistai, nesiskundžia mažomis pensijomis, nelinkę dėl kiekvieno nemalonumo plūsti valdžios, „ištvirkusio“ jaunimo ir apskritai pagedusio pasaulio.

Interneto senjoras iš Utenos

Kalbame ne apie vyresnio amžiaus intelektualus, tokius kaip 82 metų Algimantas Čekuolis, seniausias žinomas pasaulyje TV laidos vedėjas.

Natūralu, kad iš eterio nepasitraukęs žiniasklaidos veteranas žengia koja kojon su naujosiomis socialinio bendravimo ir informacijos kaupimo technologijomis.

Tačiau ir paprasti, į įžymybių ratą nepatekę Lietuvos senjorai tampa vis išmanesni, tad kai sakoma „Facebook“ karta, tai neturi reikšti paauglių ar 20–30 metų asmenų kartos, – gali būti kalbama ir apie 80-mečius?

Apie tokius, kaip, pavyzdžiui, Sudeikiuose (Utenos r.) gyvenantis pensininkas, buvęs kaimo felčeris Bronius Vansevičius.

Jis neseniai atšventė 85 metų jubiliejų ir, matyt, yra vyriausias savo profilį „Facebook“ susikūręs Lietuvos gyventojas.

B.Vansevičius – Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje patarėjo Martyno Sniegano senelis. Tačiau pirmųjų interneto ir bendravimo socialiniais tinklais gudrybių jis išmoko iš kaimyno sūnaus inžinieriaus.

„Dažnai užsuku pas kaimyną pasikalbėti apie politiką, pasidalinti Lietuvos, užsienio naujienomis. Spauda, radijas ir televizija ilgą laiką buvo mano vieninteliai ryšiai su pasauliu, žinoma, anūkas Martynas atvažiavęs kai ką papasakodavo. Prieš keletą metų diskutavome su kaimynais, o jų sūnus pasiklausė ir tarė man: „Tau, dėde, kompiuterį padovanoti reikia.“ Ir padovanojo“, – apie savo pirmąją pažintį su informacinėmis technologijomis prisimena senjoras.

Gana greitai B.Vansevičius išmoko, kaip jis sako, „kur ir ką maigyti“ ir prieš Antrąjį pasaulinį karą, žiaurųjį pokarį, nykius sąstingio dešimtmečius išgyvenusio žmogaus akis atsivėrė judrus, informacijos lavina užvirstantis interneto pasaulis.

Labiausiai domina mokslas

B.Vansevičius prisipažino, kad jį labiausiai domina mokslo naujienos. Apie pirmojo lietuviško kosminio palydovo skrydį jis sužinojo tiesiogiai stebėdamas jo paleidimą.

„Nesuprantu, kaip galima nesidomėti pasauliu ir nesinaudoti kompiuteriu, jei yra tokia galimybė?“ – stebėjosi 9-ąją dešimtį įpusėjęs Utenos rajono gyventojas.

B.Vansevičius teigė sekantis ir politikos naujienas, bet retai įsitraukia į komentatorių diskusijas – jam atrodo, jog komentatoriai daugiausia lieja tulžį ir ambicijas, užuot normaliai diskutavę.

Senjoras turi ir savo profilį „Facebook“, bet socialiniuose tinkluose nėra aktyvus bendrautojas, ten irgi daugiau ieško informacijos jį dominančiais klausimais.

Atidžiai seka įvykius

Užtat Elena Vitkevičienė, kuriai netrukus sukaks 77 metai, tikrai aktyvi „Facebook“ močiutė. Tarp jos draugų – daugiausia jos vaikai, anūkai, giminės, bet yra ir finansų analitikas Nerijus Mačiulis.

„Internete ieškau įvairių žinių apie politiką, naujausius įvykius, Lietuvos valstybės gyvenimą, Seimu domiuosi“, – sakė iš Žemaitijos, Telšių krašto, kilusi pensininkė.

Ji į savo „Facebook“ profilio erdvę įsikelia daug gėlių nuotraukų – jas E.Vitkevičienė labai mėgsta. Taip pat yra nuotraukų su jos širdžiai mielais Telšių ir Biržuvėnų (Telšių r.) miestelio nuotraukomis. Šiame miestelyje moteris gyveno iki 2000-ųjų, užaugino 8 vaikus.

Išmokti naudotis internetu E.Vitkevičienę paskatino ir jaunatviškas smalsumas sužinoti ką nors nauja, ir su emigracija susijusi būtinybė.

Moteris turi 18 anūkų ir 4 proanūkius. Vaikai visi Lietuvoje, o anūkai išsilakstė po pasaulį – išvyko į Švediją, Austriją, Ispaniją. Noras neprarasti su jais ryšio paskatino močiutę mokytis išmaniųjų technologijų gudrybių.

„Iš pradžių nelengva buvo, bet padėjo žemaitiškas užsispyrimas. Kai perpratau esmę, viskas pasidarė labai paprasta“, – teigė E.Vitkevičienė.

Mokykloje ji mokėsi anglų kalbos, bet tai buvo prieš 60 metų. Tačiau ką reiškia „like“ („patinka“), moteris neužmiršo ir socialiniame tinkle jį spaudžia dažnai.

Myli Lietuvą kartu su Marijonu

Nors gyvenime teko patirti nemažai vargo, E.Vitkevičienė visada nusiteikusi džiugiai, diskutuodama su „Facebook“ draugais juos nuolat drąsina, moko nenukabinti nosies, jei kas nors nepasiseka.

Kitaip nei jaunų žmonių socialinių tinklų profilių erdvėse, E.Vitkevičienės paskyroje nėra juodulių – negatyvių jausmų, piktų tekstų, nors kažkodėl įprasta manyti, jog pagyvenę lietuviai – pagiežingi ir nusivylę karšinčiai.

Net E.Vitkevičienės muzikinis skonis palyginti jaunatviškas. Jos vienas mėgstamiausių dainininkų – Marijonas Mikutavičius. Ir ypač jo daina „Myliu Lietuvą“.

„Ir aš labai myliu Lietuvą, man miela mano Tėvynė. Gal tik nerimą kelia per didelis jaunosios kartos materializmas, vartojimo troškulys“, – sakė E.Vitkevičienė.

Širdyje išlieka jauni

Pagyvenusių žmonių psichologiją tyrinėjantis Klaipėdos universiteto psichologas Faustas Stepukonis teigė, jog po internetą naršantys, išmaniųjų technologijų nesibaidantys senyvo amžiaus žmonės iš savo bendraamžių išsiskiria optimistiniu požiūriu į gyvenimą, jų siela gerokai jaunesnė, nei jų biologinis amžius.

Seniausias interneto vartotojas, su kuriuo psichologui teko susidurti atliekant tyrimus, buvo 100 metų sulaukęs JAV lietuvis.

„Jis man parašė elektroninį laišką, labai protingą, sudėjo nuorodas“, – prisimena F.Stepukonis.

Jo teigimu, Lietuvos senjorams dar sunku priprasti prie naujųjų technologijų, ir tik palyginti nedaug 70 metų perkopusių lietuvių, jeigu jie nėra susidūrę su techniniais mokslais, perpranta virtualiojo pasaulio logiką.

Tie, kurie nepabūgo žengti į naujas erdves, išmanumu nenusileidžia jaunimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.