Programų piratavimas Lietuvoje mažėja vėžlio greičiu

Saugumo spragos, kenkėjiškų programų plitimas, programišių įsilaužimai, galimybė prarasti duomenis – tai pagrindinės priežastys, dėl kurių vartotojai renkasi legalią programinę įrangą. Nepaisant šių baimių, pernai Lietuvoje 53 proc. kompiuterių vis dar buvo naudojama nelicencijuota programinė įranga.

Visame pasaulyje nelicencijuota programinė įranga pernai buvo įdiegta 43 proc. kompiuterių.<br>123rf nuotr.
Visame pasaulyje nelicencijuota programinė įranga pernai buvo įdiegta 43 proc. kompiuterių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Jun 26, 2014, 11:34 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:08 PM

Tai – vos vienu procentu mažiau nei 2011 metais. Bendrai per pastarąjį dešimtmetį piratavimas mūsų šalyje sumažėjo tik 5 procentais (2003 metų tyrimo duomenimis, nelegali programinė įranga buvo įdiegta 58 proc. kompiuterių).

Tyrimo autorių vertinimu, nelicencijuotai naudojamos programinės įrangos komercinė vertė praėjusiais metais Lietuvoje sudarė 47 milijonus JAV dolerių (117,5 mln. Lt). Tai – 3 mln. dolerių daugiau nei 2011-aisiais.

„Tai, kad Lietuvoje daugiau nei pusėje asmeninių kompiuterių įdiegta nelicencijuota programinė įranga, yra opi problema ne tik programinės įrangos gamintojams, bet ir šalies įmonėms, – sako Jolanta Kaminskaitė, advokatų kontoros „IPnovus Law“ advokatė ir vadovaujanti partnerė, BSA atstovė Lietuvoje. – Esame tikri, kad turime toliau tęsti įmonių švietimą apie nelicencijuotos programinės įrangos naudojimo rizikas ir užtikrinti, kad verslas išmanytų, kokiais resursais gali pasinaudoti efektyviau valdant programinės įrangos turimas licencijas.“

Centrinė ir Rytų Europa, kuriai priskiriama ir Lietuva, tapo antruoju pagal nelicencijuotos programinės įrangos naudojimo aktyvumą regionu pasaulyje: piratavimo vidurkis čia siekė 61 proc. Šiek tiek didesnis piratavimas pastebimas tik Azijos ir Ramiojo vandenyno regione (vidurkis – 62 proc.).

Mažiausias piratavimo lygis, 19 proc., yra Šiaurės Amerikos regione. Visgi čia nelegaliai naudotų programų komercinė vertė siekė net 10,9 mlrd. dolerių (27,25 mlrd. Lt).

Visame pasaulyje nelicencijuota programinė įranga pernai buvo įdiegta 43 proc. kompiuterių, šis rodiklis per dvejus metus padidėjo 1 proc. Komercinė visame pasaulyje naudotų nelegalių programų vertė 2013 metais siekė 62,7 milijardo dolerių (156,75 mlrd. Lt).

Bijo virusų ir įsilaužėlių

Pagrindinės priežastys, kodėl kompiuterių vartotojai visame pasaulyje nesinaudoja nelicencijuota programine įranga, – kenkėjiškų programų sukeliami pavojai ir saugumo spragos. Net 64 proc. vartotojų visame pasaulyje paminėjo neteisėtus įsilaužimus, o 59 proc. apklaustųjų teigė bijantys prarasti kompiuteryje esančius duomenis.

IT vadovai nerimauja, kad nelicencijuota programinė įranga gali sukelti žalos. Visgi mažiau nei pusė jų buvo visiškai tikri, jog jų įmonėse naudojama programinė įranga yra tinkamai licencijuota.

Tik kiek daugiau nei trečdalis įmonių visame pasaulyje turi vidaus politiką, reikalaujančią naudoti tinkamai licencijuotą programinę įrangą.

Kas dvejus metus BSA užsakymu atliekamas Pasaulinis programinės įrangos tyrimas, vykdomas organizacijos IDC, praėjusiais metais apėmė 34 rinkas. Tyrimo metu buvo apklausti arti 22 tūkstančių namų ir verslo vartotojų, taip pat daugiau nei 2 tūkstančiai IT administratorių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.