„Sharp“ IGZO ekranai, kokių pasaulis dar nematė

Kažkada televizoriaus ekranas buvo beveik apvalus. Vėliau jo kampai lėtai virto stačiais, ir televizoriai įgavo kubo formą. Paskui ekranai prarado gylį ir virto plokščiais stačiakampiais. Maži stačiakampiai dabar yra telefone, dideli – ant sienos, vidutiniai – automobilio skydelyje, mažulyčiai – ant riešo ar tiesiai prieš akis. Taip, tie stačiakampiai gali būti pailgi ir kvadratiniai, tačiau kur tik pasisuksi, virtualus pasaulis mums rodomas pro stačiakampį langą. Buvo. Kol „Sharp“ pristatė kai ką visiškai nauja…

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2014-06-29 17:00, atnaujinta 2018-02-12 09:36

Manėte, kad „Sharp“ jau padėjo šaukštą? Jų televizoriai jau nieko nežavi, apie kitus gaminius nieko negirdėti, o prieš porą metų pristatyta itin didelės raiškos nebrangių IGZO ekranų technologija visai užmiršta? Ogi, pasirodo, ne – „Sharp“ jau prieš metus pradėjo pramoninę IGZO ekranų išmaniesiems telefonams gamybą, o dabar nutarė juos pasiūlyti automobilių pramonei bei kitiems įrenginiams.

Tačiau svarbiausia yra ne pats faktas, o pademonstruotų ekranų prototipų forma. Tiksliau – jos nebuvimas. Taip, „Sharp“ pristatė plokščius ekranus, kurie gali būti gaminami visiškai bet kokios formos – apvalūs ir daugiakampiai, lenkti ir su iškarpytomis ertmėmis.

„Sharp“ nurodo ir kelias potencialias tokių ekranų panaudojimo sritis. Automobilių pramonė susidomėjo iškart. Juk nuostabu, kai nebereikia skydelyje palikti stačiakampės vietos ekranui, o gali jį patį pritaikyti prie bet kokio susigalvoto dizaino.

„Siūlėme šią technologiją didiesiems automobilių gamintojams, ir jie itin susidomėjo galimybėmis dėti tokius ekranus į ateities modelius“, – komentavo „Sharp“ atstovė spaudai.

Lenkti, ovalūs ir daugiakampiai ekranai labai tiks ir dėvimai elektronikai, kitokios formos išmaniesiems telefonams. Ši technologija leidžia dar sumažinti ekraną supančio rėmo storį.

Nestačiakampių LCD ekranų jau buvo pagaminta ir anksčiau, tačiau „Sharp“ sprendimas iš principo naujas. IGZO (iridžio galio cinko oksido) permatomi puslaidininkių kristalai leidžia pagaminti kur kas mažesnius vaizdo taškus, negu yra įprastuose ekranuose. Dėl to „Sharp“ sugebėjo ekrano valdiklius išdėstyti ne supančiame rėme, o tiesiog išmėtė juos tarp vaizdo taškų.

Kol kas tik neaišku, kiek tokie ekranai kainuos, tačiau ilgai laukti nereikės – „Sharp“ žada komercinę jų gamybą pradėti 2017 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.