Pasaulio futbolo čempionatą puola milijonai piratų

Tai, kad pirataujame filmus, serialus, muziką, programinę įrangą – jau seniai ne naujiena. Tačiau ir tiesioginė televizijų, ypač sporto renginių, transliacija – geidžiamas nelegalaus turinio platintojų kąsnelis. Ir nors pasaulio futbolo čempionatas Brazilijoje pagerino visus televizijų žiūrimumo reitingų rekordus, nelegalias transliacijas internete stebinti ir kontroliuojanti kompanija „Viaccess-Orca“ nustatė, kad kiekvienas varžybas pasaulyje stebi iki 0,5 mln. nelegalių žiūrovų. Tiesa, šį sykį pasiektas ir neregėtas efektyvumas su jais kovojant.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2014-07-05 16:57, atnaujinta 2018-02-12 05:13

FIFA verslo modelis aiškus – parduodamos transliavimo teisės, transliuojančios televizijos arba rodo reklamą, arba ima mokestį ir taip susigrąžina pinigus. Tiesioginės transliacijos piratai šiuo atveju, deja, viską gerokai gadina. Būtent dėl to dar prieš čempionatą FIFA kreipėsi į visas didžiąsias transliaciją internetu įgalinančias svetaines ir paprašė jų operatorių užtikrinti, kad nelegalus turinys būtų šalinamas iškart jį aptikus.

Nors šiais metais fiksuojamas rekordinis oficialiai žiūrinčių futbolo čempionatą žiūrovų skaičius, piratų vis tiek milijonai. Viena iš neteisėtas transliacijas sekančių kompaniją „Viaccess-Orca“ užsiima tuo, kad aptikusi tokią transliaciją siunčia svetainės operatoriams prašymą ją išjungti ir jau per pirmąsias savaites išsiuntė 2000 tokių įspėjimų.

Didžiausias sunkumas blokuoti tiesioginę transliaciją kyla dėl to, kad viską reikia atlikti kuo greičiau, kitaip varžybos baigsis ir blokavimas praras prasmę. „Viaccess-Orca“ viceprezidentas rinkodarai Davidas Leporini teigia, kad šiais metais daugelis interneto transliavimo kompanijų bendradarbiauja labai noriai:

„Sėkmingo blokavimo lygis šiek tiek priklauso nuo to, kokia programa naudojasi piratai, tačiau mums pavyksta 35 proc. visų piratinių transliacijų nutraukti prieš varžyboms pasibaigiant ir taip pasiekiame puikų rezultatą.“

Tai išties stulbinantis pasiekimas, žinant, kad viską reikia atlikti itin greitai, o dauguma piratų nuorodas į siuntimo srautą pateikia likus kelioms sekundėms iki varžybų pradžios. Labiausiai gelbsti tradicinių socialinių tinklų sekimas – jas blokuoti taip greitai padeda nuorodų skelbimas „Facebook“. 51 proc. sėkmingų transliacijų nutraukimų vyko šalinant nuorodas būtent iš šio socialinio tinklo.

Tiesa, galima tikėtis šiokio tokio piratų aktyvumo mažėjimo – aršiausiai nelegalias transliacijas žiūrinčios Rusijos komanda jau namie. Tiesa, indai ir kinai čempionate išvis nežaidė, bet žiūrį jį nelegaliai labai noriai, o artėjant finalui pasaulinis susidomėjimas vis tiek tik didės.

Kovotojų su piratais teigimu, didžiausias nelegalių transliacijų skaičius teikiamas per tokias vaizdo siuntimo programas, kaip „Hdcast“, „Iguide“, o nuorodų daugiausia aptikta svetainėse „Rojadirecta“ ir „Wiziwig“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.