Pavogti PIN kodą – juokų darbas

Technologijos ne tik palengvina mūsų gyvenimus, bet ir suteikia tokias galimybes, kokių anksčiau neturėjome. Pavyzdžiui, sužinoti kito žmogaus PIN kodą net nematant, ką jis spaudo telefono ekrane. Viskas ko reikia – vaizdo kamera (tarkim, telefoninė) ir speciali programa.

Programa stebi, kaip renkant kodą juda pirštai ir seka jų šešėlio padėtį.<br>123rf nuotr.
Programa stebi, kaip renkant kodą juda pirštai ir seka jų šešėlio padėtį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 26, 2014, 12:34 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:26 PM

Masačusetso universiteto tyrėjai teigia, kad sužinoti keturių skaitmenų PIN kodą galima tiesiog iš šono nufilmavus, kaip žmogus surenka skaičius. Tam tinka bet kokia vaizdo kamera, pavyzdžiui, galima naudoti išmanųjį telefoną ar filmuoti akiniais „Google Glass“, praneša Huffingtonpost.com.

Tyrėjų grupė, kuriai vadovavo kompiuterinių mokslų profesorius Xinwenas Fu, tai išbandė su „Logitech HD Pro Webcam C920“, „iPhone 5“ ir „Google Glass“.

Iš šono nufilmuotą įrašą, kaip žmogus telefone surenka keturis skaičius, jie pateikė apdoroti specialiai programai. Filmuojant maždaug trijų metrų atstumu, programa 80 proc. PIN kodų atspėjo pirmu spėjimu, o leidus vieną kartą pasitaisyti, taiklumas padidėjo iki 95 proc.

Be to, programa sugebėjo nurodyti teisingą planšetinio kompiuterio PIN kodą filmuojant net 43 metrų atstumu.

Programa stebi, kaip renkant kodą juda pirštai ir seka jų šešėlio padėtį.

Tyrimo metu daugiausiai dėmesio buvo skiriama telefonų ir planšetinių kompiuterių PIN kodams, tačiau programa galėtų būti pritaikyta ir kitiems įrenginiams, pvz., bankomatui.

„Nemažai žmonių naudoja tą patį kodą keliose vietose, pavyzdžiui, bankomate. Be to, daug žmonių jungiasi prie interneto bankininkystės savo telefonu viešoje vietoje, šalia pašalinių“, – pastebėjo X.Fu.

Taigi kai kitą kartą suvedinėsite savo PIN kodą telefone, įsitikinkite, kad nesate filmuojamas. Arba bent pridenkite ekraną ranka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.