„Bitei“ 4G spartos pasirodė maža

Šimtas megabitų per sekundę (Mbps)? Vaikų žaidimai: šekit visus 300 Mbps! O vėliau ir gigabitas bus. Tokiomis 4G+ („LTE Advanced“) galimybėmis susižavėjusi „Bitė Lietuva“ pajūrio gyventojams ir svečiams jau siūlo išbandyti spartą, kuri iki šiol buvo prieinama tik atsivedus šviesolaidį į namus, o ateityje „paskraidyti“ bus galima ir kituose miestuose.

Vartotojai naujos kartos 4G+ ryšį gali išbandyti jungdamiesi prie specialių „Wi-Fi“ prieigos taškų keliolikoje Palangos ir Nidos kavinių.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Vartotojai naujos kartos 4G+ ryšį gali išbandyti jungdamiesi prie specialių „Wi-Fi“ prieigos taškų keliolikoje Palangos ir Nidos kavinių.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Jul 29, 2014, 6:49 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:01 PM

„Omnitel“ ir „Tele2“ Lietuvoje jau siūlo 4G ryšį, tačiau „Bitė“ jų varžybas iki šiol stebėjo iš šalies. Jos atstovai tik užsimindavo, kad specialistai testuoja technologiją, o vartotojams 4G pasiūlyti žadėjo, kai atsiras pakankamai šį ryšį palaikančių įrenginių.

Ilgokai tylėjusi, neseniai „Bitė“ įkėlė koją ir į šį mūšio lauką. Tiesa, nestandartiškai: vartotojai naujos kartos 4G+ (dar vadinamą 4,5G) ryšį gali išbandyti jungdamiesi prie specialių „Wi-Fi“ prieigos taškų keliolikoje Palangos ir Nidos kavinių, kurios yra pažymėtos specialiais „Bitės“ skiriamaisiais ženklais. Maža to, nemokamai pasinaudoti šia paslauga gali ne tik „Bitės“, bet ir jos konkurentų klientai.

Mobiliojo ryšio operatorius nurodo, kad 4G+ ryšiu galima pasiekti kone dukart didesnę vidutinę duomenų perdavimo spartą, teoriškai – net 300 Mbps. Tiesa, norint tai padaryti reikia ne tik idealių sąlygų, bet ir įrenginio, kuris palaiko „Wi-Fi (AC)“ standartą. Jį palaiko naujesni kompiuteriai ir brangesni išmanieji telefonai bei planšetės (pvz., „Google Nexus 5“, „Samsung Galaxy Note III“, „Samsung Galaxy S4“, „Sony Xperia Z Ultra“ ir kt.).

„Bitė“ užsimena, kad paslaugą išbandyti bus galima iki vasaros pabaigos. „Kada plėsimės į kitus miestus šiuo metu komentuoti nenorime – viskas priklausys nuo mūsų bandymų rezultatų. Tačiau galime patikinti, kad ateityje 4G+ bus prieinamas ne tik per „Wi-Fi“ – tiesiog šiandien rinkoje trūksta įrenginių, kurie palaiko šią technologiją“, – sakė „Bitė Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Rūta Latinytė.

Ji pridūrė, kad iškart bandyti 4G+ technologiją nuspręsta dėl to, jog tai yra didesnis kokybinis šuolis nuo šiuo metu naudojamo 3,75G.

„Teoriškai 4G+ gali pasiekti 1 Gbps parsisiuntimo greitį, tačiau šiuo metu rinkoje nėra įrenginių, palaikančių tokį greitį, todėl „Bitė“ bando įrangą, užtikrinančią vidutinį realų 100 Mbps parsisiuntimo greitį. Palyginimui, kitų operatorių Lietuvoje naudojama 4G technologija siūlo vidutinį 50 Mbps greitį“, – pastebėjo R.Latinytė.

Gali būti, kad vykstant intensyviai konkurencinei kovai „Bitė“ nuspręs praleisti 4G laiptelį ir iškart peršokti į 4G+. Tiesa, atnaujinti savo techninę bei programinę įrangą ateityje galės ir kiti operatoriai, šiuo metu jau siūlantys 4G ryšį – panašiai „spartinami“ buvo ir 3G tinklai. Taigi kuris pirmasis suskubs pridėti „pliusą“ prie ketvirtosios G lieka neaišku.

Kur galima išbandyti 4G+ ryšį sužinosite „Bitės“ svetainėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.