„Bitė“ įsmuko į konkurentui iškastą duobę

Mobiliojo ryšio operatorių mūšio lauke – naujos intrigos: „Bitė Lietuva“ bandė užvožti konkurentei „Tele2“ dėl esą pasenusių technologijų, bet lazda jai kirto kitu galu.

„Bitės“ grupės generalinio direktoriaus F.Hrenchuko užuominos apie konkurentus nepasitvirtino.<br>M.Ambrazo (ELTA) nuotr.
„Bitės“ grupės generalinio direktoriaus F.Hrenchuko užuominos apie konkurentus nepasitvirtino.<br>M.Ambrazo (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

2014-08-08 22:56, atnaujinta 2018-02-11 11:13

3G tinklai yra statomi nevienodai. Vienas operatorius šaukia: „Aš turiu didžiausią 3G tinklą šalyje!“ Vienas iš operatorių ypač garsiai apie tai šaukia, bet neturi 42 Mbps (spartą palaikančios technologijos – aut.). Visas tinklas palaiko tik 21 Mbps. Aš tai pavadinčiau senuoju 3G. Tai nėra naujasis 3G. Tai net ne tikrasis 3G. Taigi turėtumėte būti atsargūs vertindami tai, ką matote ir girdite. Mes turime 42 Mbps didžiuosiuose miestuose ir 3G tinklo plėtra tebesitęsia“, – toks pareiškimas praėjusią savaitę išskriejo iš „Bitės“ grupės generalinio direktoriaus Fredo Hrenchuko lūpų.

Kadangi „Omnitel“ dar prieš kelis mėnesius skelbė, kad visose jos stotyse įdiegta 3G HSPA+ (42 Mbps) technologija, nesunku nuspėti, jog ši kritika buvo nukreipta į kitą konkurentę – „Tele2“. Be to, dar šių metų pradžioje „Tele2“ 3G tinklo aprėptis buvo kone dukart didesnė nei „Bitės“, o šiuo pranašumu bendrovė gyrėsi ir savo reklamose. Panašu, kad „Bitė“ dėl to tebejaučia didelę nuoskaudą.

„Tele2“ korporacinės komunikacijos direktorius Andrius Baranauskas pastebėjo, kad konkurentų turima informacija nėra visiškai tiksli: „Visas „Tele2“ 3G tinklas palaiko HSPA+ standartą ir spartą iki 21 Mbps. Dalyje tinklo aktyvuota ir „Dual Carrier“ technologija, kuri teoriškai leidžia pasiekti spartą iki 42 Mbps.“

Dar nepavijo, o jau lenkia

„Bitės“ vadovo užuominos apie konkurentų „seną 3G“ yra ne tik klaidinančios, bet ir ironiškos. Dėl dviejų priežasčių.

Pirmiausia dėl to, kad renginyje „Bitė“ gyrėsi apie testuojamą 4G+ („LTE Advanced“) technologiją, kurią vartotojams kompanija žada pasiūlyti kitąmet. Užtat konkurentai 4G ryšį siūlo jau seniai: „Omnitel“ – nuo 2011-ųjų, „Tele2“ – nuo pernai kovo mėnesio (bet tik kompiuterių savininkams ir ribota sparta).

Ir nors „Bitės“ testuojamas 4G+ yra kone dukart spartesnis už „paprastą“ 4G, tokiais privalumais iš pradžių galės pasinaudoti tik pavieniai vartotojai, turintys suderinamus įrenginius. O juos šiuo metu ant vienos rankos pirštų galima suskaičiuoti.

Be to, konkurentai taip pat nesnaudžia ir yra pasirengę patobulinti savo tinklus. Tiek „Omnitel“, tiek „Tele2“ jau modernizavo savo tinklus, taigi dabar joms kur kas paprasčiau juos plėsti ir tobulinti: pvz., įjungti 4G antenas ten, kur iki šiol veikė tik 3G.

„Omnitel“ komunikacijos vadovė Audronė Mažeikaitė sako, kad jų tinklas yra techniškai parengtas 4G+ technologijai, bet kol kas kompanija nemato poreikio skubėti.

„Pirma, rinkoje yra labai nedaug vartotojo įrangos, pritaikytos šiai technologijai. Antra, rinkoje kol kas nėra tokių paslaugų ir sprendimų, kuriems nepakaktų esamo 4G greičio. Trečia, vartotojui svarbu patirtis, o ne teorinis tinklo greitis. Juk mobiliojo interneto spartą lemia ne teoriniai skaičiai, o reali infrastruktūra: bazinių stočių tankis ir talpa, išdėstymas ir kiti techniniai parametrai“, – sakė A.Mažeikaitė.

3G sparta „išgaravo“

Kalbėdamas apie pranašumus prieš konkurentus F.Hrenchukas taip pat parodė Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) liepos viduryje skelbtus mobiliojo ryšio operatorių paslaugų kokybės rodiklių įvertinimus. Remiantis šiais duomenimis, praėjusiais metais „Bitės“ balso ir SMS paslaugos kokybe lenkė konkurentus, ar bent jiems nenusileido.

Ir nors renginys buvo susijęs su mobiliuoju internetu, tuo pačiu metu RRT paskelbtą 2013 metų mobiliojo interneto paslaugų kokybės rodiklių įvertinimo ataskaitą „Bitė“ ignoravo. Ko gero, todėl, kad čia ji nesuspindėjo.

RRT duomenimis, „Bitės“ tinkle tiek naršymo internete, tiek duomenų išsiuntimo ir atsiuntimo sparta praėjusiais metais buvo mažiausia. „Tele2“ pagal šiuos rodiklius pasirodė kiek geriau, o „Omnitel“ konkurentus lenkė bemaž du kartus.

„Omnitel“ pirmavimą paaiškinti nesunku: pranašumą jai suteikia 4G ryšys. Šiame tinkle atlikta net 41 proc. matavimų, dar beveik 59 proc. – 3G tinkle. „Tele2“ atveju absoliuti dauguma (96 proc.) matavimų buvo atlikta 3G tinkle, likę – 2G ir 4G tinkluose.

„Bitės“ situacija gerokai skiriasi: jos 3G tinkle atlikta 82 proc. matavimų, likę 18 proc. – duomenų perdavimui nepritaikytame 2G tinkle. Atsižvelgiant į tai, „Bitės“ vadovo baksnojimai į konkurentų „senas technologijas“ atrodo saviironiški.

Situacija nesikeičia

Rūta Latinytė, „Bitės“ atstovė ryšiams su visuomene, mano, kad prieš mažiau nei mėnesį paskelbta RRT ataskaita yra neaktuali: „Ji vertina praėjusių metų duomenis, o mes būtent šiais metais investavome 45 mln. litų į 3G tinklo plėtrą, pasiekėme 90 proc. 3G ryšio padengimą ir atnaujinome technologiją iki 3G HSPA+ (42 Mbps). To privalumais vartotojai naudojasi jau dabar, o RRT ataskaitoje tai atsispindės tik kitais metais, kai jie publikuos 2014-ųjų rodiklius.“

Be to, ji atkreipė dėmesį, kad RRT iki pernai spalio matuodama „Bitės“ tinklo duomenis naudojo modemą, kuris palaikė 21 Mbps maksimalų greitį.

Ar tikrai šįmet „Bitės“ rezultatai pagerėjo? Remiantis sausio-gegužės mėnesiais RRT atliktais matavimais (tai yra naujausi tarnybos skelbiami duomenys), visų trijų operatorių mobiliojo interneto sparta padidėjo.

O „Bitė“ išliko autsaidere: jos tinkle tiek naršymo internete, tiek duomenų gavimo, tiek išsiuntimo sparta tebėra mažiausia, „Tele2“ rezultatai maždaug trečdaliu geresni, lydere šioje srityje išlieka „Omnitel“ (visą lentelę rasite nuotraukose).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.