Nori vienu metu būti ir Nidoje, ir Vilniuje? Tai jau įmanoma!

Mariaus Jovaišo albumas „Neregėta Lietuva“ mums parodė, kokioje nuostabioje šalyje gyvename. Tačiau albumas – ne Lietuva, o tik užfiksuotos jos akimirkos. Naujas fotomenininko projektas, kurį jis įgyvendino su bendrove „Bitė Lietuva“, pakylėja potyrį į naują lygį. „Lietuva tavo delne“ – tai jau ne praeities akimirkos, o galimybė tiesiog dabar atsidurti gražiausiose Lietuvos vietose. Tiesa, tik akimis, užtat be jokių išlaidų.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Sep 23, 2014, 6:32 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 10:53 PM

„Apie panašų projektą jau galvojau kurį laiką – norėjosi rasti būdų, kaip „Neregėtą Lietuvą“ paversti judria ir interaktyvia. Tačiau pastaruoju metu labiau buvau užsiėmęs darbais užsienyje, tad vis neradau tam laiko. „Bitė“ šį procesą palengvino ir paspartino. Kartu su bendrovės inžinieriais važinėjome po Lietuvą, ieškojome įdomių vietų, sukiojome kameras, kol gavome pageidaujamo rakurso nuostabius vaizdus. Svarbiausia, kad sukaupta medžiaga niekur nedings – ją panaudosime ateities projektams“, – pasakojo Marius Jovaiša.

Taigi „Lietuva tavo delne“ suteikia galimybę bet kurią akimirką gyvai stebėti ir pažinti gražiausias, įdomiausias Lietuvos vietas. Matyti vaizdus galima daugelyje išmaniųjų įrenginių – išmaniuosiuose telefonuose, planšetiniuose ar asmeniniuose kompiuteriuose, net televizoriuose. Tereikia prisijungti prie svetainės www.bite.lt/lietuvatavodelne.

Šiuo metu gyvas vaizdas transliuojamas iš septynių Lietuvos taškų. Vienu spustelėjimu galime apsilankyti Vilniaus ir Kauno senamiesčiuose, Trakų pilyje, vėjuotoje Žemaitijoje netoli Šilalės, Nemuno vingyje ties Raudone, įspūdingoje Parnidžio kopoje Nidoje ir šiauriniame Klaipėdos uosto mole.

Galima stebėti vaizdą tiesiogiai, o galima peržvelgti pagreitintą jau nufilmuotą medžiagą arba fotogalerijas. Visai netrukus bus sumontuota aštunta kamera (vieta kol kas slepiama, bet tai tikrai ne Kariotiškės), o iš viso planuojama transliuoti vaizdą iš dvidešimties gražiausių Lietuvos vietų.

„Naujas vietas rinkti galės visi Lietuvos gyventojai. Juk būtent jie geriausiai žino, kur yra tos gražiausios vietos“, – sakė „Bitė Lietuva“ rinkodaros direktorius Pranas Kuisys.

Prisipažinęs, kad tiek geografijos pamokoms, tiek besidomintiems oro sąlygomis, tiek kankinamiems nostalgijos labai pagelbėsiantis projektas kainavo apie 200 tūkst. litų, P.Kuisys užtikrino, jog matyti vaizdą galės visi ir iš visur, tai nebus skirta tik „Bitė Lietuva“ klientams. Tiesiog vaizdui perduoti naudojamas šios bendrovės tinklas, o nemažai kamerų sumontuota ant šiai bendrovei priklausančių bokštų: „Kiekvieną dieną mūsų tinklą prižiūrintys darbuotojai gėrisi įspūdingais Lietuvos vaizdais. Tačiau kiek šalyje yra žmonių, galinčių kas rytą stebėti gamtos grožį ir sezonų kaitą nuo įvairiuose šalies kampeliuose esančių 50 metrų ir aukštesnių bokštų? Būtent lipantiems į bokštus ir kilo mintis panaudojant technologijas suteikti Lietuvos gyventojams galimybę matyti šalies grožį gyvai.“

Ar pažįstame Lietuvą?

Projekto „Lietuva tavo delne“ iniciatoriai prabilo ir apie gana graudžią lietuvių domėjimosi savo Tėvyne statistiką. Liepą atlikta „Spinter tyrimų“ apklausa parodė, kad beveik pusė Lietuvos gyventojų nėra matę daugelio gražiausių Lietuvos kampelių, nes neturi galimybių keliauti arba atostogų maršrutų dairosi užsienyje.

Kas penktas teigė, kad nekeliauja visai, 19 proc. pirmenybę teikia kelionėms į užsienį. Be to, net ir keliaudami lietuviai lankytinoms vietoms daug dėmesio neskiria – net 41 proc. apklaustųjų teigė, kad jose arba išvis nesilanko, arba tai daro tik kartais.

Paklausti, ar galėtų teigti, kad savo akimis matė daugelį gražiausių Lietuvos vietų, teigiamai atsakė tik 16 proc. keliaujančių respondentų. 43 proc. mano, kad matė nemažai lankytinų Lietuvos objektų, 36 proc. nurodė matę nedidelę jų dalį, o 7 proc. matė tik vieną kitą.

Žodžiu, keliauti jau mėgstame. Bet ar nejuokinga, kad dažnai geriau žinome, už kurio posūkio Londone yra vienas ar kitas baras, negu už kurio kalnelio Lietuvoje atsivers nuostabi vieno ar kito dvaro panorama?

Kodėl taip, o ne kitaip?

Paklaustas, ar nenorėjo įdiegti galimybės žmogui pačiam valdyti kamerą, priartinti ar pasukti vaizdą, Marius Jovaiša sakė, kad tokią galimybę svarstė, tačiau atmetė. Pirmiausia todėl, kad norėjo parodyti žmonėms gražiausią parinktą rakursą, kuris bus įdomus visais metų laikais, o toks sukiojimas sukeltų chaosą ir sugriautų meninį sumanymą.

„Man įdomu ilgą laiką rodyti tą patį vaizdą ir stebėti, kaip jis kinta, vystosi. Norėjome Trakuose įrengti kamerą taip, kad žmonės galėtų mojuoti ir būti matomi. Tačiau galiausiai to atsisakėme rūpindamiesi asmens duomenų apsauga. Kitos kameros, kurios rodo judrias vietas, irgi įrengtos taip, kad nepavyks įžiūrėti konkrečių žmonių bruožų“, – sakė M. Jovaiša.

Fotografas pasakojo, kad transliacija vyksta 720p raiška, o vaizdą fiksuoja didžiuliame aukštyje įrengtos specialios vokiečių kompanijos „Dallmeier“ CCTV IP stebėjimo kameros. Jų paviršius padengtas itin slidžia atsparia danga, todėl vanduo ar sniegas nuo objektyvo greitai nugaruoja.

„Prieš kelias dienas stebėjome, kaip prie vienos prilipo vabalėlis. Tačiau gana greitai jis nušliuožė. Taigi čia kaip vanduo nuo žąsies. O lipti į tokį aukštį jų vogti, manau, tikrai neapsimoka“, – juokais pasakojo M.Jovaiša.

Beje, gyvas vaizdas tyčia rodomas šiek tiek vėluojant. Tai padaryta todėl, kad kokie nors piktavaliai negalėtų šios sistemos panaudoti, kaip tiesioginio stebėjimo priemonės.

„Bitė Lietuva“ tiki, kad „Lietuva tavo delne“ medžiagą galima panaudoti labai plačiai – pristatant Lietuvą užsienio turistams,  rodyti per gamtos pažinimo, geografijos, istorijos ir kitas pamokas, kaip interaktyvias vaizdines priemones.

„Taip, visos čia įdiegtos technologijos nėra naujos – tiek mobilusis internetas, tiek stebėjimo kameros jau įprastas dalykas, tačiau neteko niekur matyti sukurto būtent tokio meninio sprendimo“, – sako Marius Jovaiša.

„LIETUVA TAVO DELNE“ TECHNINIAI REIKALAVIMAI Kompiuteryje „Lietuva tavo delne“ rekomenduojama stebėti naudojant „Internet Explorer 9“, „Chrome 32“, „Firefox 28“, „Opera 23“, „Safari 7“ ar naujesnes naršyklių versijas. Naršyklėje turi būti įdiegtas „Adobe Flash Player“ papildinys. Mobiliuosiuose įrenginiuose turėtų būti įdiegtos „iOS 6“, „Android 4.0“, „BlackBerry 10“ ar naujesnės operacinių sistemų versijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.