„Microsoft“ dar sugeba nustebinti: pristatė „Windows 10“

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 30, 2014, 10:41 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 2:04 AM

Kas turėtų sekti po 7 ir 8? Ko gero, 9, ar ne? „Ne“, – tarė „Microsoft“ ir, peršokdama šį skaičių, antradienį paskelbė, kad sekanti jos operacinės sistemos versija vadinsis „Windows 10“. Taip pat korporacija pademonstravo keletą naujų jos funkcijų. Beje, bent dalies jų buvo laukiama didelio populiarumo nesulaukusioje „Windows 8“ sistemoje.

Šis pavadinimas buvo viena didžiausių staigmenų žurnalistams, susirinkusiems į pristatymo renginį San Franciske. Kodėl nuspręsta išsyk pasirinkti dešimtuką? Ar tai – pažymys, kurį korporacija nusprendė sau parašyti už įdėtas pastangas tobulinant savo pagrindinį pajamų šaltinį?

Ne visai: „Microsoft“ aiškina, kad praleisti devynetą ir pasirinkti „apvalų“ skaičių nuspręsta dėl to, kad naujieji „langai“ žymi naują jos etapą. Nieko keisto, jei perskaičius šį sakinį jus ištiko „deja vu“ – panašiai amerikiečių kompanijos atstovai kalbėjo ir prieš kelerius metus, pristatydami „Windows 8“. Beje, tąkart būtent aštuonetas simbolizavo vieningumą, ilgaamžiškumą (kone amžinybę – juk pavertus jį gauname begalybės ženklą).

Dabar visa tai atstovaus dešimtukas. O „Windows 10“, anot kūrėjų, bus dar geriau pritaikyti patiems įvairiausiems įrenginiams: telefonams, planšetėms, asmeniniams kompiuteriams, žaidimų konsolei „Xbox“, serveriams... O gal net laikrodžiams.

„Windows 10“ atspindi pirmąjį žingsnį į visiškai naują „Windows“ kartą, suteiksiančią nematytą patirtį ir galimybes dirbti, žaisti bei dalintis. Tai bus labiausiai visapusiška mūsų kada nors sukurta operacinė sistema bei geriausia, ką esame pasiūlę savo verslo klientams. Laukiame, kol galėsime pradėti darbuotis su dar platesne „Windows“ bendruomene ir kartu pristatysime galutinę „Windows 10“ versiją“, – sako Terry Myerson, „Microsoft“ Operacinių sistemų grupės vykdantysis viceprezidentas.

Ankstyva „Technical Preview“ versija taps prieinama visiems nuo spalio 1 dienos. Bendrovė taip pat pranešė apie „Windows Insider Program“ – didžiausią atvirą programą, kurios dalyviai bendromis jėgomis testuos ir tobulins „Windows“, kad ji atitiktų visų poreikius.

Pačios operacinės sistemos oficialus startas numatomas kitų metų pabaigoje. Tad kuo tie „Windows 10“ ypatingi?

Prisitaikys prie skirtingų įrenginių

Pirmoji naujovė – programėlių kūrėjams žadama sukurti vieningą platformą ir nebereikės jos pritaikyti skirtingiems įrenginiams, visu tuo pasirūpins pati sistema. Vartotojai programėles taip pat galės siųstis iš vieningos parduotuvės.

Pasikeitimus naujoje „Windows“ versijoje itin įvertins verslo bendruomenė. „Windows 10“ siūlys verslo reikalavimus atitinkantį saugumo lygį, įrankius apsaugoti asmeninius ir kitus duomenis. Be to, įdiegta naujų būdų, kaip apsisaugoti nuo duomenų praradimo, naudojant specialius virtualius konteinerius ir duomenų atskyrimą programėlių ar failų lygmenyje.

Atnaujinti operacinę sistemą bus paprasčiau, o scenarijaus „ištrinti viską iki nulio ir įrašyti naują operacinę sistemą“ tiesiog nebeliks. Verslo klientai galės lanksčiau pasirinkti, kaip skubiai jie nori įdiegti naujausias inovacijas bei turės galimybę daryti įtaką tam, kaip toliau bus plėtojama sistema. Be to, bendrovės galės pritaikyti programėlių parduotuvę pagal savo poreikius.

Naujos funkcijos

Apžvalgininkai naujoves apibūdina trumpu apibendrinimu: „Microsoft“ pagaliau suprato, kad žmonėms labai patiko „Windows 7“, todėl pasistengė, kad ateityje operacinės sistemos aplinka būtų artimesnė tai, kurią daugybė vartotojų puikiai pažįsta.

Ankstyvoje „Windows 10“ versijoje vartotojai galės išvysti kelias pagrindines naujoves:

Išplėstas „Start Menu“. Visiems pažįstamas „Start Menu“ sugrįžta ir leidžia vienu paspaudimu pasiekti dažniausiai naudojamus failus bei funkcijas. Taip pat jis siūlo naują erdvę, kurią galima užpildyti mėgstamiausiomis programėlėmis, kontaktais ir portalais;

Programėlės gali veikti lange. Programėlės iš „Windows Store“ nuo šiol atsidaro ta pačia forma, kaip ir įprastos, įdiegtos rankiniu būdu. Jų langų dydis, vieta ekrane gali būti keičiami. Trimis įprastais mygtukais jos gali būti sumažintos, padidintos ar išjungtos;

Patobulintas „Snap“ įrankis. Nuo šiol dirbti su keliomis skirtingomis programomis bus paprasčiau – atsirado galimybė paprastai vienu metu rodyti keturių programų langus. Be to, „Windows“ galės pateikti pasiūlymus, kaip geriau išnaudoti laisvą ekrano vietą;

Naujas „Task View“ mygtukas. Šis mygtukas, esantis ant užduočių juostos, parodo visas įjungtas programas ir atidarytus failus bei leidžia greitai juos pasiekti ir vienu paspaudimu pereiti prie kitų virtualių darbastalių;

Keli darbastaliai. Vietoj to, kad visos programos užimtų vieną ekraną, atsirado galimybė sukurti kelis skirtingus, virtualius darbastalius, pavyzdžiui, vieną darbui, kitą – poilsiui.

Daugiau bendradarbiavimo su vartotojais

Kartu su „Windows 10“ buvo pristatyta ir „Windows Insider“ programa. Jos dalyviai galės užmegzti dvipusį dialogą su bendrove, išreikšti savo pastabas ir nuomonę apie ankstyvas, vis dar tobulinimas „Windows 10“ versijas. Bendravimas vyks per specialią „Windows Feedback“ programėlę, kuris leis pateikti savo pasiūlymus ir pastabas. Taip pat su „Microsoft“ inžinieriais ir kitais programos dalyviais bus galima diskutuoti „Windows Technical Preview“ forume.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.