Smalsu, kur vakar buvo žmona? Pažiūrėk „Google“ žemėlapyje!

Seniai visi žinome, kad visos technologijų kompanijos vienaip ar kitaip mėgsta žinoti apie mus kiek daugiau, negu pasakojame mamai. Tačiau vis tiek įdomu akivaizdžiai pamatyti „Google“ žemėlapyje subraižytas visas savo kelionių ir pasivaikščiojimo maršrutų linijas. Vienintelė bėda, kad tai gali pamatyti kiekvienas, prisėdęs prie jūsų kompiuterio, jei tik tas prijungtas prie paslaugos „Google+“.

Štai kokį pastarųjų 30 dienų savo judėjimo grafiką išvydau. Dešiniame kampe viršuje – šios dienos kelio dalis. Beje, ne viskas yra tikslu, tad akivaizdu, kad vieta nustatoma pagal mobiliojo interneto prisijungimo stoteles, o ne slapta įjungiant GPS.<br>A.L. nuotr.
Štai kokį pastarųjų 30 dienų savo judėjimo grafiką išvydau. Dešiniame kampe viršuje – šios dienos kelio dalis. Beje, ne viskas yra tikslu, tad akivaizdu, kad vieta nustatoma pagal mobiliojo interneto prisijungimo stoteles, o ne slapta įjungiant GPS.<br>A.L. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Oct 4, 2014, 8:31 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 3:23 PM

Kita vertus – ir pats gali tiksliai žinoti, kur lankosi išmanųjį telefoną turintys žmonės. Vienintelė sąlyga – jie turi būti prisijungę prie „Google“ paslaugų ir išduoti tau savo „Gmail“ slaptažodį...

Tikrus paranojikus skubu nuraminti – kadangi iš tolo vengiate išmaniųjų telefonų, jums tai negresia. Tokio piešinio „Google“ žemėlapyje nepamatys ir tie išmaniųjų įrenginių savininkai, kurie nesijungia prie mobiliojo interneto, vengia jungtis prie „Wi-Fi“ taškų ne savo namuose arba nėra suaktyvinę nė vienos programėlės vietos nustatymo funkcijos.

Visi kiti „Android“ ir „Apple“ įrenginių turėtojai gali neabejoti – „Google“ visiškai tiksliai žino, kur ir kada jūs vykote, ir net gali parodyti patiems jūsų vakarykštį, užvakarykštį ar net trisdešimties dienų maršrutus. Jokio užsakymo tam pateikti nereikia – pakaks to, kad mobiliajame telefone naudojatės „Facebook“, „Google Maps“, „Foursquare“ ar bet kuria kita programėle, kuri įdiegiant prašo leidimo gauti ataskaitas apie jūsų buvimo vietą. Jei tokio leidimo nesuteiksite, pavyzdžiui, „Google Maps“ nuolat skųsis, jog negali normaliai veikti, taigi greičiausiai jūsų leidimą kuri nors programėlė turi.

Įsitikinti ir akivaizdžiai pamatyti žemėlapyje, kur lankėtės vienu ar kitu metu, galite iš bet kurio kompiuterio, kuriame suaktyvinta ta pati „Google+“ paskyra, kurią naudojate telefone, prisijungę prie mažai kam žinomos „Google Maps“ svetainės čia.

Sakote, „Google+“ nesinaudojate? Niekai. Kai turite „Gmail“ elektroninį paštą, prisijungiate prie „Play Google“ programėlių parduotuvės, norite komentuoti „YouTube“ vaizdelius, naudotis nemokama „Google“ disko paskyra – naudojatės. Prisijungimo vardas ir slaptažodis visoms šioms paslaugoms toks pat.

Lieka priregistruoti kompiuterį ir paspausti čia esančią nuorodą, ir iškart žemėlapyje pamatysite raudona linija nubrėžtą šios dienos savo maršrutą. Ekrano kairėje rodomas žemėlapis, tad pasirinkę kitą dieną matysite, kur buvote tada. Ekrano apačioje matome aktyvumą valandomis ir dienomis, tad puikiai galite pažiūrėti, kelintą valandą pajudėjote iš namų į darbą.

Galite vienu metu matyti savo judėjimą visą mėnesį, priartinę vaizdą žemėlapyje išskirti kiekvieną maršrutą ir t.t. Svarbiausia, kad būtent čia galite ir visą tą istoriją ištrinti.

2011 m., kai paaiškėjo, kad „Apple“ savo įrenginių savininkų buvimo vietos duomenis seka net tuomet, kai jie išjungia tokių duomenų perdavimą, buvo kilęs šioks toks skandalas. Vėliau panašiai buvo kaltinama ir „Android“ sistema, tačiau iš esmės visi su tokiu korporacijų smalsumu, atrodo, susitaikė.

Pačios kompanijos teigia, kad toks sekimas joms padeda kuo geriau tarnauti savo vartotojams – teikti jiems išmanius pasiūlymus, nuspėjus, kur jie dažniausiai vyksta, pateikti naudingas nuorodas. Gal ir taip, tačiau šiokių tokių atsargumo priemonių vis dėlto patiems imtis reikėtų.

Pirmiausia – paliekant kur nors savo nuolat naudojamą kompiuterį (pavyzdžiui, darbe, jei jis neapsaugotas individualiu slaptažodžiu) išjungti „Google+“ paskyrą. Kitaip pasinaudodamas šia nuoroda kiekvienas, kuris prisės prie jūsų kompiuterio, galės pamatyti ne tik tikslų jūsų judėjimo maršrutą, bet ir dabartinę buvimo vietą.

Būtų nemalonu, jei koks piktavalis sužinotų, kad kiekvieną šeštadienio rytą vadžiojate šunį vienoje ar kitoje nuošalioje giraitėje.

Akivaizdu, kad tai dar viena priežastis niekam niekuomet neišduoti savo prisijungimo, pavyzdžiui, prie „Gmail“, slaptažodžio – su juo tas žmogus irgi bet kada galės matyti jūsų buvimo vietą.

Taip, tokia paslaugėlė gali tapti gana naudinga žioplesnių vaikų sekimo priemone smalsiems tėvams, o ir žmona, prisėdusi prie įjungto vyro kompiuterio, gali netikėtai sužinoti, kad jis dieną lankėsi keistame miesto rajone, tačiau tokių veiksmų nauda abejotina.

Žodžiu, mūsų reikalas įspėti, o jau kaip žiniomis pasinaudosite, spręskite patys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.