Eterni.me projektas: „Skype“ pokalbiai su mirusiais

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 24, 2014, 1:18 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 8:11 PM

Šiuolaikinė medicina moka daryti stebuklus, bet mirtis vis dar yra priešas, kurio nepajėgia nugalėti. Visgi daugelis turime viltį, kad mūsų dalelytė gyvens ir toliau palikuoniuose arba mūsų pasiekimuose ir kitų žmonių atmintyje. Amerikiečių startuolis Eterni.me siūlo kai ką kito – nemirtingumą. Intektyvųjį įsikūnijimą, kuris gyvuos amžinai.

Eterni.me projektas yra pagrįstas virtualaus įsikūnijimo sukūrimu, su kuriuo galės bendrauti mirusiojo artimieji bei pažįstami.

Eterni.me surinks visus asmens veiksmus virtualioje erdvėje – nuotraukas, pasisakymus pokalbių svetainėse, el. laiškus, būsenos atnaujinimus socialiniuose tinkluose ir t.t. Visa surinkta informacija bus panaudota virtualiosios asmenybės kūrimui.

Praktikoje Eterni.me turėtų priminti „Skype“ pokalbį, tik pašnekovas bus mirusiojo žmogaus virtualus prototipas. Kai po mirties artimieji jo pasiilgs, galės įjungti virtualų įsikūnijimą ir pakalbėti apie buvusią gimtadienio šventę arba įsimintiną išvyką žuvauti.

Jau pirmąją parą svetainėje panoro užsiregistruoti 1,3 tūkst. žmonių. Startuolio generalinis direktorius Marius Ursache teigė, kad nauji vartotojai bus priimami palaipsniui.

M.Ursache, 37-erių dizaineris ir verslininkas, sugalvojo šią idėją prieš 10 metų, kai studijavo mediciną Rumunijoje. Tačiau ją vyras nusprendė įgyvendinti visai neseniai, lankydamas verslininkams skirtą programą M.I.T.

Iš pradžių M.Ursache manė naudoti kažką panašaus į „Facebook“ laiko juostą. Tačiau toks sprendimas pasirodė nepraktiškas ir informacijos būtų buvę per daug. Paieškos sistema taip pat galėjo tikti, bet jis norėjo kažko asmeniškesnio.

Projektas dar nestartavo, bet jau galima užsirašyti į šios paslaugos testinę versiją. Tereikia įvesti savo el. pašto adresą oficialiame Eterni.me puslapyje.

Eterni.me projekto bandomosios versijos tikimasi sulaukti 2015 metais, o jos viešas pristatymas numatomas 2016 metais.

Projekto idėja nėra visiškai nauja. Prieš kelerius metus Lenkijoje buvo startavusi „Solaris Gate“ svetainė, kuri veikė panašiu principu: pranašavo vartotojui nemirtingumą, surinkdama jo gyvenimo įvykius bei išgyvenimus. Svetainė nesulaukė didelio pripažinimo ir galiausiai buvo priimta kaip paprasčiausias internetinis dienoraštis.

Panaši idėja ne sykį buvo ekranizuota: pavyzdžiui, 1992 metų Stepheno Kingo filme „The Lawnmower Man“ ir šiais metais didžiuosiuose ekranuose pasirodžiusiame šio filmo perdirbinyje „Transcendence“.

Nors mintis gali atrodyti keista, jei idėja bus įgyvendinta taip, kaip žada Eterni.me kūrėjai, projektas turi nemažą potencialą. Ne tik tiems, kurie nenori susitaikyti su mylimo žmogaus netektimi – manau, bus žmonių, kurie tokiu būdu norėtų mėgdžioti patys save dar būdami gyvi. Belieka tikėtis, kad nemirtingumo siekimas neužgoš realybės…

Parengė Kornelija Streckienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.